32% от компаниите все още използват Windows ХР

8
1433

Microsoft постепенно се подготвя за прекратяване поддръжката на операционната система Windows 7, която тази година навършва 10 години. Но статистиката показва, че редица големи компании от целия свят не бързат да се отказват от нея и от считаната вече за древна ОС Windows ХР.

Аналитичната компания Spiceworks съобщи, че 32% от световните компании продължават да използват операционната система Windows ХР. Това е с 10% по-малко в сравнение с миналата година. Да напомним, че ОС Windows ХР излезе още през 2001 година, Microsoft прекрати нейната поддръжка през 2014 година и оттогава тази операционна система не получава обновявания по безопасността.

Що се отнася до Windows 7, тази ОС се използва от 79% от всички участвали в това изследване компании. Въпреки че от 2017 година до наши дни този процент е намалял с 5 пункта, той си остава много висок.

Spiceworks счита, че използването на старите версии на ОС Windows в корпоративните компютри се обяснява с наличието на стар софтуер, който не може да работи на по-новите версии на тази операционна система и отдавна не е обновяван от производителя. В редица случаи, ръководителите на компаниите просто не желаят да дават парични средства за по-нова Windows.

Според тази информация, 67% от всички компании, използващи Windows 7, възнамеряват към месец януари 2020 година да преминат към по-нова версия, понеже тогава изтича поддръжката на W7. Останалите планират първо да изчакат спирането на поддръжката и тогава да извършат миграцията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари