32% от компаниите все още използват Windows ХР

8
1194

Microsoft постепенно се подготвя за прекратяване поддръжката на операционната система Windows 7, която тази година навършва 10 години. Но статистиката показва, че редица големи компании от целия свят не бързат да се отказват от нея и от считаната вече за древна ОС Windows ХР.

Аналитичната компания Spiceworks съобщи, че 32% от световните компании продължават да използват операционната система Windows ХР. Това е с 10% по-малко в сравнение с миналата година. Да напомним, че ОС Windows ХР излезе още през 2001 година, Microsoft прекрати нейната поддръжка през 2014 година и оттогава тази операционна система не получава обновявания по безопасността.

Що се отнася до Windows 7, тази ОС се използва от 79% от всички участвали в това изследване компании. Въпреки че от 2017 година до наши дни този процент е намалял с 5 пункта, той си остава много висок.

Spiceworks счита, че използването на старите версии на ОС Windows в корпоративните компютри се обяснява с наличието на стар софтуер, който не може да работи на по-новите версии на тази операционна система и отдавна не е обновяван от производителя. В редица случаи, ръководителите на компаниите просто не желаят да дават парични средства за по-нова Windows.

Според тази информация, 67% от всички компании, използващи Windows 7, възнамеряват към месец януари 2020 година да преминат към по-нова версия, понеже тогава изтича поддръжката на W7. Останалите планират първо да изчакат спирането на поддръжката и тогава да извършат миграцията.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
анонимен
анонимен

eeee, голяма война бе….
Как може 30% да не са си купили нова оп. система толкова време?!

Мисля, че е време индиеца Сетя да се светне, че проблема може би е в него!
Ситуацията ще е същата докато 10 или новия уин вземе да предложи нещо ново и различно.

RMM
RMM

Много магазини и вериги магазини използват WinXP на компютри, които ползват за касови апарати, включително и бензиностанции и разни други подобни търговски обекти. Също така разни счетоводни машини също ползват стар софтуер и работят с XP. А има и такива, които работят с още по-стари версии на windows – 98, 2000…. Ако не са ги включили и тях в статистиката и ги включат, % ще се увеличи още.

Oceanic815
Oceanic815

Прочете ли дори заглавието?! Пише „компаниите“, не домашните потребители като теб.
Правиш ли разлика между корпоративни политики, инфраструктури, бюджети и възможност за масова замяна на ОС на специфична апаратура?
Аман от ламерски изказвания…
Другото любимо ми е като почнат такива „усери“ да сравняват капацитетите за съхранение на данни в корпоративна и домашна среда, най-вече с цената на USB външни дискове.

Радо
Радо

Аз пък не знам коя уважаваща себе си компания ще остави такива машини (XP) да работят и да браузят в интернет, пълна с дупки всеки 2-ри троянец е добре дошъл.
В моята компания имам 130машини от тях 6 са с Windows 7 останалото е windows 10, днес ги ъпдейтнах всички до версия 1903.

Ганю
Ганю

Хубави мечти разказваш 😆😆😆 Първо – няма уважаваща себе си фирма със 130 машини, която да няма собствена IT поддръжка, че видиш ли собственика да ъпдейтва 126 машини за ден. Второ – ако машините се използуват само служебно троянец няма как да се качи на тях. Все пак няма много троянци нито във Дакси, нито във офис-а, нито н счетоводните софтуери, нито в кой да е фирмен софтуер. Троянци могат да се лепнат само ако самите служители ходят да теглят порно или да инсталират разни игрички и приложения… Та… Ти ъпдейтваш 126 компютъра, купуваш нови компютри, ос и пълен комплект… Виж още »

ккк
ккк

е застреля го

Радо
Радо

Ти за active directory и wsus явно не си чувал, опита се да станеш интересен но само за такива с пуйчи мозък

голем си дебил
голем си дебил

И 31% от тях вероятно са български.