34% ръст в броя на плащанията с карти на годишна база

6
333
Ръстът се дължи и на нови технологии за гарантиране сигурността на разплащанията

 Значителен ръст в ползването на банковите карти през първата половина на 2018 г. отчитат от банковия сектор. По данни на Сосиете Женерал Експресбанк, за първите шест месеца на 2018 г. средната сума, похарчена на месец с една карта, възлиза на 106 лева, което представлява 28% увеличение в сравнение със същия период на 2017 г. Ръстът при броя на плащания с карти е 34%. От банката отчитат видима промяна в потребителското поведение – през 2018 г. за първи път броят на плащанията с карти надвишава броя на тегленията на пари в брой.

Неразделна част от тази тенденция са нарастващите с бърз темп покупки онлайн, които предоставят повече удобство на клиентите, по-богат избор, както и възможност за по-лесно и ефективно сравнение на цените на стоките и услугите.

Ръстът на електронната търговия обаче води и до по-големи рискове за кибер измами. Затова картовите оператори и финансовите институции непрестанно търсят нови начини, с които да защитят плащанията на потребителите. Едно от най-новите и сигурни решения е 3D динамичен код.

„Един от основните фактори при онлайн разплащания е сигурността. Затова не е случайно, че увеличеният интерес на клиентите към картови разплащания в Интернет се дължи и на наскоро въведената допълнителна сигурност чрез 3D динамичен код“, заяви Боян Дамянов, ръководител „Развитие на картов бизнес“ в Сосиете Женерал Експресбанк.

Регистрацията за услугата се извършва автоматично от банката и е приложима за всички издавани кредитни и дебитни карти. Услугата е напълно безплатна за картодържателите, като единствено е необходимо клиентът да посочи актуален телефонен номер.

С развитието на електронната търговия онлайн плащанията стават все по-разпространени в Европа като цяло. По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), общият брой разплащания по електронен път (с карта, прехвърляне на пари от една сметка в друга, чекове и т. н.) са нараснали с близо 8% за изминалата година и са достигнали 134 млрд.евро. Разплащанията с карта са скочили с над 11% миналата година и са съставлявали над половината от разплащанията по електронен път (52%) спрямо над 37% преди десет години.

Данните за България кореспондират с общоевропейския тренд и дори нарастват с по-големи темпове. За сравнение – Българска Народна Банка отчита 32% ръст на плащанията с карти в интернет за предходната година, а броят на извършените транзакции бележи увеличение от 38%.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
5 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз ве аз
Аз ве аз

Откакто плащам с карта, не ме питат за по-дребни.

115
115

Браво на теб. Сигурно живота ти вече е много по лек и приятен…
Мен пък като ме питат за дребни е повод да се заприказвам с касиерките и понякога вечерта излизаме и после ми идват на гости с преспиване 😉

tctc
tctc

@115 ahahoahah kuci

lll
lll

Няма лошо, но да ти имам повода да се заговориш с касиерките :D:D:D

Пенчо
Пенчо

@115, а през това време всички те кълнат щото бавиш опашката

115
115

И ти я бавиш като се криеш да си въвеждаш пин кода и да мине транзакцията 😉