$383 млн. бонус за новия изпълнителен директор на Apple

0
30

Тим Кук (Tim Cook), новият изпълнителен директор на Apple, получава „тлъсто” възнаграждение в замяна поемане управлението на най-скъпата в света компания.

Съгласно документи, внесени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (Securities and Exchanges Commission – SEC), Apple предоставя на Тим Кук (на снимката) един милион броя акции на компанията, което при цената на ценните книжа в края на борсовия ден в петък, се равнява на $383,58 млн.

Съществува уловка обаче. За да получи целия си Бонус, Кук трябва да се задържи на поста поне десет години. Половината от акциите ще получи на 24 август 2016 г., а втората половина на 24 август 2021 г. По този начин Apple се стреми да предотврати рисковани промени в ръководството, както и да мотивира изпълнителния директор да запази стойността на компанията.

Състоянието на Стив Джобс се оценява на $8,3 млрд., което е натрупал и благодарение на големия си дял в собствеността на Disney. Кук вероятно няма да натрупа толкова голямо състояние, но може да очаква мултимилионна заплата, а дори и милиардна при добри резултати на компанията, управлявана от него.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари