3D карта на Млечния път показа изкривяване в района на Слънчевата система

5
2431

Измервайки разстоянията до групи цефеиди полски учени създадоха най-детайлната към днешен триизмерна карта на нашата галактика. И в тази карта има редица странности.

В учебниците по астрономия нашата галактика е показана във вид на плосък диск, но последно време учените откриха, че тя повече прилича на пица, леко вдлъбната в средата. Изследването на специалистите от варшавския университет показа, че формата на Млечния път е много по-различна.

За да се създаде новата карта, учените са използвали данните от полско-американския проект OGLE. Изследвани са голям брой цефеиди – променливи звезди със строга зависимост между яркостта на звездата и периода на изменение на нейния абсолютен блясък. Благодарение на това свойство с много голяма точност е изчислена тяхната отдалеченост от Земята.

Събраните за шест години данни за над 2400 цефеиди са поместени в триизмерното пространство и по този начин е създадено 3D изображение на Млечния път.

Полученият по този начин 3D модел е първият, в който се използва директното измерване между звездите и е най-точният към днешен ден.

Новата карта показа, че Млечният път съвсем не е плосък. Нашата галактика с радиус около 70 хиляди светлинни години е „разкривена“. Едната част на външната страна е извита нагоре, а другата – надолу. Дебелината на диска също е променлива – галактиката в центъра е по-плоска в сравнение с периферията.

Интересно е, че това изкривяване започва на около 26 000 светлинни години от центъра на галактиката. Това е именно мястото, където се намира нашата Слънчева система и изкривяването става съвсем ясно изразено на разстояние 32 000 светлинни години от центъра на галактиката. Засега няма обяснение на този феномен.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Борис
Борис

Съсипаха я тая система

Мирослав
Мирослав

Глупостта и невежеството на мурзилките натежава.

наивен
наивен

Ами сега какво ще правим?

windowsvomit
windowsvomit

е как какво, хващаме я за единия край и дърпаме докато се оправи

111
111

Пращаме мангалите и политиците в другия край на галактиката, да натежат там и да изгладят кривината.