3D печатът може да помогне в борбата с агресивен вид рак на гърдата

0
166

Учени използваха 3D принтер за изолиране на стволови клетки от един от най-агресивните видове рак на гърдата, в опит да се разработи иновативно лекарство.

Този пробив идва от екип от изследователи от университета в Жирона, Испания, които използват 3D принтера BCN3D Sigma, за да направят триизмерен модел, който възпроизвежда структурите, открити в човешките тъкани.

Става въпрос за специфичен вид рак на гърдата, известен като „троен отрицателен рак“, който засяга преди младите жени и е силно агресивен дори след лечение с помощта на химио или лъчева терапия, тъй като туморните му клетки продължават да остават в тялото.

В резултат на това една от най-опасните страни на този рак е неговата висока честота на рецидиви, а идеята е 3D моделите да се използват за отделяне на стволовите клетки, които са отговорни за причиняването на тези рецидиви, така че да могат да бъдат изследвани в лабораторията.

Надеждата е, че това може да доведе до разработването на ново лекарство, което да атакува из основа тези клетки, без да уврежда другите части от тялото, и следователно да се избегне опасността от рецидиви след лечението.

Био показатели

Д-р Тереза Пуиг, един от изследователите участващи в проекта, отбелязва, че при тройния отрицателен рак на гърдата рецидивите се случват при от 20% до 30% от пациентите и те се появяват в рамките на три до четири години.

Преди да се включи технологията за 3D печат, изследователите са произвеждали модели на раковите клетки двуизмерно, но тази техника не позволява клетките да бъдат ефективно разделени.

Сега, когато изолацията може да бъде постигната, внимателно проучване на стволовите клетки ще помогне да се открият биоиндикаторите, отговорни за туморите, и след това може да се разработи подходящо лекарство по гореспоменатите линии.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари