3D принтерите вече правят бронежилетки и танкови брони с решетъчна структура- какво следва?

4
1084

Последната иновации в 3D печата – област, в която не е ясно, кое от двете е по-трудно – да последите всички нови модели 3D апарати, които излизат, или всички нови иновации, е способността да се произвеждат кубове с възможност да спират куршумите.

Този подвиг е постигнат от изследователи от Rice University’s Brown School of Engineering в Бразилския университет в Райс, които са отпечатали кубчета от „свръхтвърди полимери на тубулан“, които са леки и със структура, пълна с дупки, но твърди като диамант.

Но това не е всичко. Тези нови блокове могат да спрат пословичните скоростни куршуми далеч по-ефективно от твърди блокове със запълнена структура от същия полимер, които се използват в конвенционалните бронежилетки. С други думи, решетъчната структура и дупките има укрепващ ефект – най-добрите им проби се оказват 10 пъти по-ефективни при спиране на куршум, отколкото традиционните запълнени кубове от материала.

Куршумът, изстрелян при скорост от 5 800 м/сек (наистина изключително бърз снаряд), беше спрян във втория слой на тубулановите кубчета, без да се наблюдават „значителни структурни повреди“ извън този слой. Въпреки това, в солиден референтен куб, направен от един и същ материал, пукнатините минаваха през целия блок (долния десен куб в горното изображение).

Тубуланите са структури от омрежени въглеродни нанотръби, но остават все още неразкрити и чисто теоретични. Но в тази работа теоретичната идея е мащабирана за получаване на споменатите полимерни кубчета – с тези очевидно силно впечатляващи резултати.

Съкрушителна сила

Аспирантът в Райс Сеед Мохамад Саджаджи, водещ автор на проекта, също отбелязва, че когато са подложени на смазващи сили в лабораторна преса, тубулановите блокове се сриват върху себе си, без да се напукат.

Той добави, че подобни конструкции, тубулано-подобни, изработени от полимер, метал или керамика, ще бъдат ограничени само от размерите на принтера, с който се произвеждат.

И освен това, оптимизирането на дизайна на решетката може да означава по-добри материали за всякакъв вид индустрии, от автомобилостроенето до аерокосмическото, гражданското инженерство и спорта или дори биомедицински приложения.

Нефтените и газови компании също вероятно ще искат да приемат този вид технологии като еталон за здрави и трайни материали, които могат да бъдат използвани в строителството на дълбоки кладенци. И като се имат предвид експериментите за спиране на куршуми, не е трудно да си представим, че може би някаква лека бронежилетка може да бъде приготвена от броня за военни превозни средства като танкове.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
115
115

„Куршумът, изстрелян при скорост от 5 800 м/сек“

Ай стига глупости :)))

Пълна глупост!
Пълна глупост!

Да не е Фута в секунда??

Тор
Тор

Да ,тази скорост е нереалистична и би го изгорила като метеорит в плътния въздух на морското равнище…. Ако разработваш броня за танк не ти е нужно да я пробваш на такава скорост – реално съществуващите снаряди са много по-бавни (и на друг принцип), а кинетичните снаряди са рядкост.

Хармаяни Грейнджър
Хармаяни Грейнджър

Ей ,тъп кретенизиран драскачо що ми триеш коментарите бе …