fbpx
7.6 C
София

3D-принтирани противотанкови оръжия са в разработка

Проектите са все още в ранен етап, но са обещаващи и потенциално опасни

Най-четени

През последните години огнестрелните оръжия, отпечатани с 3D принтер предизвикват противоречиви мнения за сравнително новата технология на производство. Сега някои групи разработват 3D-принтирани оръжия, способни да изстрелват експлозивни заряди. Това ново ниво на оръжия изглежда е в начален стадий, но може да се превърне в нещо по-практично и опасно.

В неотдавнашен доклад на Vice се изтъкват множество хора и групи, които се опитват да използват 3D-принтирането, за да изработят евтини и ефективни гранатомети и ракетни установки. Засега проектите не са се разпространили, още по-малко са се появили в конфликтни зони, но напредват непрекъснато.

Компания, наречена D&S Creations, неотдавна публикува в YouTube видеоклип, в който демонстрира опитите си да пресъздаде противотанков гранатомет AT-4. Конструкторите са успели да отпечатат на 3D принтер експлозивни снаряди, способни да неутрализират танк, но са далеч от това да получат 3D принтирана пускова установка, която да ги изстрелва точно и безопасно.

Първоначалните тестове изискват прикрепена към пусковата установка жица, която да насочва ракетата към целта, но дори и тя не може да я предпази от изстрелване в произволни посоки. Освен това конструкторите трябваше да задействат ракетата с дистанционно управление от съображения за безопасност, които се оказаха основателни, когато тя се взриви по време на един от опитите.

Въпреки това D&S заяви пред Vice, че разполага с работещ прототип на противотанкова бомба, който теоретично би могла да се използва с дрон. Един от членовете на екипа предполага, че правителствата биха могли да ги използват за по-евтини боеприпаси или да помогнат на украинската армия да се бори срещу руската инвазия.

Въпреки това, за разлика от някои групи, които публикуват чертежи на 3D-принтирани оръжия, D&S не планира да публикува публично цялата си работа. При тестовете на групата са използвани боеприпаси, които попадат в обхвата на законовите разпоредби на ATF, а основните компоненти на дизайна ще останат поверителни.

Друг любител се е опитал да отпечата на 3D принтер няколко дизайна на ракетни установки, включително M202 FLASH (на видеото по-долу), която Арнолд Шварценегер използва в известния филм „Командо“ от 1985 година. Видеоклип в YouTube показва, че имитацията на M202 в крайна сметка постига доста голям обсег и точност, но дизайнерът е запазил полезния товар на боеприпасите му в рамките на законовите ограничения.

Съществува известна загриженост, че 3D-принтираните противотанкови оръжия могат да попаднат във военни зони или в ръцете на престъпници, но това, изглежда, все още не се е случило. Насилническите мексикански картели са използвали импровизирани гранатомети и въоръжени дронове, но ATF все още не е открила 3D принтер в някоя от тайните им фабрики. Огнестрелни оръжия, произведени с 3D принтери са се появили в ръцете на бунтовници в Мианмар, но досега не са открити използваеми гранатомети.

Междувременно Relativity Space все още се опитва да изстреля космическа ракета, конструирана основно от 3D-принтирани материали. До момента ракетата Terran 1 е претърпяла две отлагания на изстрелването си. Успешното изстрелване може да доведе до по-бързото и по-евтино разработване, и изстрелване на бъдещи космически кораби.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини