fbpx
1.4 C
София

4 тенденции в потребителското изживяване през 2023

Най-четени

Все повече компании разбират значението и стойността на потребителското изживяване (CX – customer experience), когато става въпрос за изграждане на трайна връзка с клиентите. Според изследване на Metrigy, потребителското изживяване ще бъде приоритет номер едно за 65% от компаниите през 2023 г. Те ще инвестират средно по 24% в CX.

Почти всяка технологична компания планира да усъвършенства уебсайтовете си, социалните си мрежи и да добавят още по-развити чатботове. Очаква се прокарване на Метавселената и добавената реалност.

Каква всъщност е причината компаниите да поставят потребителското изживяване толкова високо в списъка с приоритети? PwC установи, че 73% от потребителите смятат CX за важен фактор при купуване на даден продукт. Единствено факторите цена и качество на продукта са с по-висок процент. Освен това, участниците в проучването заявяват, че скоростта и удобството на потребителското изживяване са неговите най-важни елементи. В този ред на мисли ето и кои са тенденциите в потребителското изживяване през 2023 г.:

Реалистични изживявания и Метавселена

Брандове като Gucci, Clarks и Spotify вече са заложили на най-популярната платформа в метавселената, която включва света на видеоигрите Roblox и Fortnite. В същото време специално изградените платформи за метавселена като The Sandbox, Decenterland или Meta Horizons стават все по-популярни.

Накратко, през 2023 г. потребителите ще искат да изградят много по-сериозни връзки с брандовете и ще имат много по-високи очаквания към тях. Един от начините компаниите да покрият тези очаквания е именно като предложат платформа за метавселена. Интересно е, че това важи и за търговията във физически магазини. Търговските обекти могат да предложат специално изживяване на клиентите си, което те после да искат да споделят с приятели или да го публикуват в социалните мрежи.

Може би най-добрият пример за това е Gucci Gardens във Флоренция. Там посетителите могат да разгледат музей за историята на марката, а след това да се насладят на ястие, приготвено от готвач със звезда Мишлен. Предлага се и виртуална разходка за всички, които не могат да дойдат на място. Именно това е пример за комбинацията между реалното и виртуалното, което можем да очакваме от все повече компании през 2023 г.

Персонализиране

Друг начин за предоставяне на запомнящо се потребителско изживяване през 2023 г. ще бъдат персонализираните стоки и услуги. Всеки човек обича да се чувства специален и се радва, когато получи нещо оригинално и нестандартно. Именно технологиите позволяват на бизнесите да прокарат персонализацията и то в големи мащаби.

Проучване на Deloitte показва, че клиентите са готови да платят 20% повече за персонализирани продукти. Освен това, много хора биха искали да се чувстват част от процеса на създаване на конкретния продукт. Ето защо Nike и Adidas предоставят услугата за „персонализирани“ мартонки – клиентът въвежда за какво ще ги използва и как иска да изглеждат. Марката за грижа за кожата Clinique пък предлага персонализирани кремове за лице, които могат да бъдат специално създадени за кожата на клиента, тъй като всеки има различни нужди.

Осъзнато потребителско изживяване

Все повече хора се опитват да избягат от консуматорството и да бъдат осъзнати с цел опазване на околната среда. Това ще се отрази и в потребителското изживяване.

Все по-често е налице тенденцията клиентът да „закръгли“ сумата на покупката си, като остатъкът отива за благотворителност. В Англия услугата за дарения от дребни Pennies досега е събрала 25 милиона паунда за благотворителност от над 150 милиона транзакции. Все по-популярно е търговците да доставят пратки до куриерски офиси, а не до личен адрес, за да се намалят вредните емисии. Предлагането на подобни опции кара хората да се чувстват така, сякаш правят нещо добро за планетата.

Производителите взимат под внимание прозрачността и предоставят информация за това как точно се произвеждат продуктите им и какви материали са използвани. Пример за това е компанията Asket. Тя предоставя подробности за това къде е произведена всяка дреха, какви са разходите за нейното произвеждане, включително нужните материали, човешки ресурс, опаковане, транспорт, както и нивото на емисии въглероден диоксид. Подобна информация все повече вълнува клиентите и те са по-склонни да се обърнат към бранд, който помага на планетата.

Автентичност

За добро и стойностно потребителско изживяване е нужно компаниите да спечелят доверието на клиентите. А в забързания свят, пълен с нещастия и злополуки, човешките ценности и малките жестове излизат на преден план. Затова обслужването и грижата за клиентите е от голямо значение. Компаниите трябва и да бъдат прозрачни по отношение на въпроси като защита на личните данни – как се обработват вашите данни, за какво се използват и т.н. В крайна сметка, човещината винаги трябва да взима връх и да бъде онова, което свързва всички нас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини