400 милиона европейци ще получат безплатна ваксина срещу новия коронавирус

28
3125

На 13 юни Италия, Франция, Германия и Нидерландия подписаха договор с компанията AstraZeneca за производството на 400 милиона дози ваксини срещу новия коронавирус. Условията в този договор засега не са разкрити. Но днес някои подробности съобщи министърът на здравеопазването на Италия Риберто Сперанца. Той заяви, че за една доза от тази ваксина алиансът от тези държави ще плаща по 2,5 евро. При това самата процедура по ваксинирането на 400 милиона европейци ще бъде безплатна.

За координация на усилията по производството и предлагането на ваксината срещу COVID-19 четирите европейски страни – Италия, Франция, Германия и Нидерландия създадоха алианса IVA (Inclusive Vaccine Alliance). В рамките на сключения с компанията AstraZeneca договор се предвижда производството на минимум 400 милиона ваксини, като цената е уговорена за първите 300 милиона дози. Тези ваксини струват на новия алианс 750 милиона евро или 2,5 евро на ваксина. Цената на останалите 100 милиона ваксини може да е малко по-ниска.

И четирите държави отказаха да печелят от ваксинацията на своето население. Ваксината ще бъде безплатна, като първи ще я получат хората от високорисковите групи – възрастните европейци преди всичко в старческите домове, хората с отслабен имунитет, излишно тегло, диабет, сърдечно-съдови заболявания и втора кръвна група. След това постепенно ще бъдат обхванати всички жители на страните от този алианс и на цяла Европа.

Известно е, че става дума за ваксината AZD1222, която бе създадена в Оксфорд, а компанията AstraZeneca се заема с нейното производство. Клиничните тестове вече са към края си, а за създаването на устойчив имунитет е достатъчна само една доза.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
28 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари