46% от българските бизнес сайтове ще се показват като незащитени

0
646

От юли 2018 г. Google Chrome ще започне да показва сайтовете без SSL сертификат като ненадеждни. Близо 46% от сайтовете на големите бизнеси в България не използват криптиращ протокол за защита на потребителските данни, информират от хостинг компания ICN.Bg

В последните години Интернет еволюира, като се поставя много по-голям акцент на това уеб пространството да е по-оптимизирано и защитено. SSL сертификатът отново е на фокус, особено с наближаването на юли 2018 г., когато най-използваният браузър в света Chrome ще започне да показва сайтовете без SSL защита като ненадеждни. Промяната цели да се оптимизира онлайн  пространството, като се защитят личните данни и корпоративната информация, преминаващи през сайтовете.

Липсата на SSL сертификат означава, че връзката между потребителя, който отваря сайта, и сървъра, на който се намира сайта, не е криптирана. Така всички данни, които преминават през тази страница остават незащитени и могат да бъдат „подслушани“ от злонамерени лица. Такива данни могат да бъдат – лични данни и корпоративна информация, ЕГН, имейл адреси, банкови карти и друга чувствителна информация на потребителите на сайта.

Още през 2014 г. Google обявиха в своя блог, че наличието на SSL сертификат е вече ранкинг фактор за търсачката и позиционира сайтовете с активен SSL сертификат по-високо. През 2015 г. разработчиците на Google Chrome заявиха своето желание да показват незащитените сайтове като ненадеждни. Няколко пъти срокът за това бе променян, тъй като много голяма част от уеб пространството все още не бе защитено. Затова и крайната дата бе определена за началото на юли месец 2018 г., след което наличието на SSL сертификат ще стане задължително за всеки бизнес, който иска да представя своите продукти и услуги на потребителите на Chrome. Доводите на Google за тази промяна са, че иска да направи уеб пространството по-сигурно и оптимизирано.

Планираното маркиране на сайтовете без SSL сертификат като ненадеждни от браузъра Chrome предстои да засегне всеки бизнес, който има онлайн присъствие. Това ще се отрази негативно, както на доверието на потребителите и обема на продажбите, така и на позиционирането на сайтовете в търсачките. Освен това спирането на достъпа на един потребител до даден сайт може да има много силен отрицателен ефект върху имиджа на една компания и в бъдеще да се отрази на цялостното ѝ позициониране пред настоящите и потенциални клиенти.

Chrome е най-използваният браузър в света и определя тенденциите в сферата. По статистика на StatCounter за април 2018 г. пазарният дял на Chrome на глобално ниво е 57.36%. За същия период за България пазарният дял на Chrome е 67.54%. Това означава, че близо 2/3 от българските потребители са използвали този браузър, за да преглеждат уеб страници. От всички направени заявки от настолен компютър в България 62.3% са през Chrome, а от мобилно устройство или таблет – 75.17%.

Към момента близо половината уеб пространство е незащитено. Това означава, че след юли месец 2018 г. Chrome ще маркира като ненадеждни много голяма част от уеб сайтовете. От това ще пострада основно онлайн бизнесът, който извършва своята дейност в уеб пространството. Ще има и силен негативен ефект и върху фирмите, които използват Интернет, за да увеличат своето онлайн присъствие и имат презентационен сайт, който представя услугите и продуктите на компанията.

Бизнесът в България все още не е подготвен за предстоящата промяна, като основно ще бъде засегнат малкият бизнес. От хостинг компания ICN.Bg алармират, че близо 46% от сайтовете на големите бизнеси в България все още не използват SSL криптиране. Малките фирми също не са подготвени за предстоящата промяна, като едва 13% от тях използват SSL сертификати по данни на ICN.Bg.

През 2017 г. година компанията отчете висок ръст в защитаването на сайтовете с помощта на криптиране, което до някъде се дължи на това, че бизнесът става все по-образован за нуждата от SSL сертификата и неговите предимства. Българските потребители от своя страна са все по-запознати и търсят „зеленото катинарче“, визуализиращо сигурна връзка.

От ICN.Bg очакват до края на 2018 г. преобладаващата част от българските уеб сайтове да преминат към криптираната връзка. Според тях това ще бъде резултат от наличието на безплатния SSL сертификат Let’s Encrypt и усилията на хостинг компаниите в насока защита на интернет пространството и данните на онлайн потребителите.

„SSL сертификатът е ефективно средство за подсигуряване на информацията, която преминава през един сайт. Защитава данните от кражба, като криптира връзката между потребителите и сървъра, на който се намира сайтът. По този начин не могат да бъдат откраднати персоналните данни и бизнес информацията – имена, адреси, банкова информация, имейл адреси и всяка друга информация, която се попълва в един сайт. Наличието на такъв сертификат е от изключително значение за всеки онлайн магазин, който иска да предпази кредитната информация на своите клиенти.“, разказва Борислав Бориславов, технически директор на ICN.Bg.

От хостинг компанията още подчертават, че изборът на SSL сертификат е от изключително значение за това как ще се валидира един бизнес в онлайн пространството. Всяка компания може да избере безплатна алтернатива като SSL Let’s Encrypt или да се спре на сертификат, към който доверието е по-силно и който допълнително валидира една организация. Без значение какъв избор на сертификат направи една компания, използването на SSL криптиране остава напълно задължително и призивът към българските компании, които имат онлайн присъствие, е да включат тази стъпка в плана си за следващото тримесечие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари