48 държави се обединяват в борбата срещу педофилите в Интернет

4
29

Четиридесет и осем държави застават зад най-мащабната кампания организирана досега за борба срещу разпространението на детска порнография в онлайн пространството.

Предполага се, че към днешна дата във виртуалното пространство циркулират повече от милион изображения на сексуално насилени и експлоатирани деца. По данни на Службата за борба с разпространението на наркотици и престъпността към ООН (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC), всяка година това число нараства с 50 000 изображения и видеоклипове.

Настоящата инициатива бе обявена от еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом и главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Ерик Холдър при откриването на експертна конференция в Брюксел миналата седмица.

Малстрьом започна словото си с думите, че зад всяко едно такова изображение, стои по една жертва.
„Зад всяко изображение на насилено дете има по една жертва – експлоатирана и безпомощна жертва. Пуснати в онлайн пространството, животът на тези изображения би могъл да е вечен. Наша отговорност е защитата на децата независимо от това къде живеят и да изправим престъпниците пред съда независимо къде се намират. Единственият начин за постигането на това е да се обединим за целите на едно по-координирано и решително действие в глобален план“, подчерта в речта си еврокомисарят.
В издаден прес релийз, Световният алианс срещу сексуалното насилие над деца в онлайн пространството, каквото име прие новото обединение, биват очертани и главните цели на новата инициатива:

– Оптимизиране на усилията за идентифицирането на жертвите и подсигуряване на подходяща помощ, подкрепа и защита на жертвите на престъпленията;
– Оптимизиране на усилията влагани в разследването на случаите разглеждащи сексуалното насилие над деца в онлайн пространството, идентифицирането и откриването на виновните за тези деяния;
– Увеличаване на мерките, предприемани за обогатяване на знанието на децата за рисковете дебнещи в онлайн пространството, като опасността от публикуването на собствени снимки онлайн и осведомяване за тактиките и методите на педофилите;
– Редуциране на възможността за достъп до материали изобразяващи сексуално насилие над деца онлайн и предприемане на подходящи мерки за избягване на възможността жертвите да попаднат под прицела на престъпниците повторно;
– Сформирането на специализирани законодателни звена във всички държави участващи в Алианса;
– Оптимизиране на трансграничното взаимодействие между полицейските екипи в случаи на подобни престъпления;
– Засилване взаимодействието с „горещите линии“ и „телефоните на доверието“, на които обществеността би могла да съобщава за случаи на детска порнография публикувана в онлайн пространството; и
– Уверение, че международната база данни на Интерпол за подобни материали и виновниците за това ще расте с 10% всяка година.

Зад инициативата застават освен 21-та държави-членки на Евросьюза и 27 други държави, между които Япония, САЩ, Сърбия, Турция, Хърватия, Грузия, Албания, Австралия, Украйна и др.

Инициативата е похвална, но разбира се това усилие трябва да бъде подкрепено интензивно и от всички нас: интернет потребителите, родители, организаторите на интернет съдържание и разбира се, когато е възможно – от самите деца. А отговорността за надлежното възпитание за онлайн опасностите не е само на държавните институции.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари