5 настройки за Android за повишаване на поверителността

4
2281

Android е една отворена и приятна операционната система, но тази откритост си има своя цена. Вашето Android устройство може много повече, особено ако сте заинтересовани да съхраните неприкосновеността на личния си живот. Тук ще предложим пет полезни настройки – от деактивиране проследяването на рекламите до скриване на вашия IP адрес чрез прокси. Тези настройки ще повишат поверителността на вашето мобилно устройство.

Изключване на проследяването от страна на рекламите

Да напомним за пореден път, че Android е операционна система, разработена от Google. Това е и причината повечето Android устройства да изискват Google акаунт, за да работят нормално. Добре е известно, че приходите на Google идват най-вече от рекламите. Google притежава и управлява най-голямата онлайн рекламна мрежа в света и благодарение на това, всеки съвсем лесно може да добави реклами към своя уеб сайт и да започне на получава приход от това. Всъщност, повечето уеб сайтове са създадени специално за работа с Google, поради потенциалните приходи от реклами, особено ако сайтът има висока ранг в търсачката на Google.

Ето защо, не би трябвало да сте особено изненадани да научите, че мобилната операционна система на интернет гиганта събира много информация за вашите онлайн навици, особено ако използвате браузъра и операционната система на Google. Това е и една от основните причини Google да създаде тази безплатна ОС, която дава възможност за събиране на много данни.

За щастие, можете да спрете голяма част от този поток с потребителски данни. Влезте в настройките (Settings) на смартфона си и оттам изберете точката Google, а оттам преминете към секцията Реклами (Ads). Още в началото можете да видите опцията за отказване от рекламите (Opt-Out of Ads Personalization) Включете тази опция, за да избегнете събирането на данни.

Защитете заключения телефон

Дори и отскоро да сте започнали да използвате нов смартфон, устройството бързо натрупва огромно количество лична информация. Мнозина от нас прекарват значителна част от живота си пред екраните на смартфоните. Някои дори вършат голяма част от работата си от своите телефони. Едва ли на някой ще му е приятно някой непознат да получи пълен достъп до мобилното устройство и да започне да преглежда контактите, съобщенията, пощата и т.н.

Добавянето на PIN код за отключване на екрана е един лесен, но ефективен начин за защита, който ще попречи на всеки да започне да рови в телефона. Използването само на цифри по принцип е достатъчно, но ако искате да сте наистина сигурни, по-добре използвайте парола с големи и малки букви, цифри и няколко специални символа.

Днес са особено популярни биометричните методи поради бързината на отключването, като едновременно с това ни напомнят, че живеем в едно технологично бъдеще. Но биометричната сигурност не е чак толкова сигурна – вашият смартфон не знае дали вие допирате своя палец до скенера или някой друг насила слага пръста ви там.

Проверете какви права имат приложенията

Приложенията за Android, които изтегляте от Play Store винаги искат вашето разрешение, преди да получат право на достъп до определени функции и възможности на системата. На теория това би трябвало да попречи на приложенията тайно да извършват дейности, които не би трябвало да вършат и които не очаквате. Но на практика нещата съвсем не са толкова прости. Ако забележите приложение, което иска вашето разрешение за използването на дадена функция, която не е необходима за въпросното приложение, винаги си струва да се провери съответната страница на това приложение в електронния магазин. Почти винаги разработчиците обясняват за какво е необходимо вашето разрешение.

Ако се съмнявате, че някое приложение се опитва да получи достъп до неща, за които не би трябвало да има права, по-добре е да сте в безопасност, отколкото после да съжалявате. Ако разрешите на някое приложение да има достъп до камерата или микрофона, то трябва да приемете, че и двата модула могат да бъдат активирани, докато използвате това приложение. Ако влезете в настройките на вашия смартфон и изберете точката Приложения, то можете да разгледате всички инсталирани приложения и да редактират правата за достъп до различните функционалности на телефона.

Бихте могли да използвате приложение от типа на Bouncer, което изчиства дадените на приложенията права за достъп и по този начин приложението отново ще иска вашето разрешение при следващото стартиране. Не е много удобно, но е много сигурно.

Хронологията

Google обича данните. Няма как да е по друг начин, понеже те са жизнената сила на компанията. Google следи и записва всичко, което правите с неговите онлайн услуги. Докато не промените настройките на вашия Google акаунт, винаги има възможност за следене. Но интернет гигантът вече предоставя на всички контрол на информацията, която записва.

Можете да влезете в настройките на Google акаунта (myaccount.google.com) и оттам в секцията Данни и персонализиране. Оттук можете да видите какви данни събира Google за вас и какво е записано в историята – тоест, каква е вашата онлайн дейност в миналото. Това наистина може да ви отвори очите.

Настройване на прокси за Android

Прокси сървърът работи като буфер между вас и огромния интернет. Когато използвате прокси, преди да излезете в Глобалната мрежа, имате възможност да скриете IP адреса на вашето устройство и вместо него да използвате IP адреса на сървъра. Така например, ако използвате прокси сървър от САЩ, то ще изглежда, че вие се свързвате с интернет именно оттам.

Прокси сървърът е универсалния начин за заобикаляне не регионалното геоблокиране и за сериозно повишаване на вашата информационна безопасност. Обикновено при посещението на някой уеб сайт, той автоматично записва вашия IP адрес и някои други данни. Но когато направите връзка чрез прокси сървър, всички сайтове виждат само неговия адрес.

Трябва да се абонирате за прокси услуга, за да можете да я използвате. Има и безплатни прокси версии, но те трябва да се избягват на всяка цена. Запомнете, ако даден продукт е безплатен, това означава, че вие сте продуктът.

За да активирате прокси сървър в Android, влезте в настройките и оттам изберете точката Wi-Fi. Оттук изберете връзката, която искате да минава през прокси. Кликнете върху самата връзка и се изключете от нея чрез опцията Забравяне. При новото свързване изберете Разширени опции, където се намира подточката Прокси. Изберете я и от падащото меню трябва да се кликне върху Ръчно.

Следва покана за въвеждане настройките на вашата прокси услуга, които вашият доставчик ви е изпратил. След като ги въведете, съхранете ги и преминете към iplocation.net, за да видите дали всичко работи. Това е. Интернет вече вижда местоположението на прокси сървъра, а не вашето.

Ако редовно използвате обществени хотспот Wi-Fi точки, препоръчва се детайлно да проучите всички особености на посочените по-горе настройки.

Добре е да помним, че поддържането на поверителността е много по-лесно след като разберете откъде изтича вашата потребителска информация. Промяната на само няколко настройки може да промени всичко.

Платено съобщение

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Prasko1
Prasko1

Глупости само

backdoorOS
backdoorOS

Въпросът е кой е платил за тях.

БегиМани
БегиМани

Напиши нещо умно! Опаааа, чеки, чеки малко, ти беше оня ябълковиден фен, който не може да напише 2 изречения на български правилно, да не говорим да имат някакъв смисъл. Ползвай си там нагризаните боклуци и се надявай те да мислят вместо теб.

Linux
Linux

Яко глупости