fbpx
3.8 C
София

5 работни места, които могат да бъдат заети от изкуствения интелект през следващите 10 години

Най-четени

Изкуственият интелект е навсякъде в момента. Бавно нараства популярността и значението му, но наскоро навлезе в мейнстрийма с редица високотехнологични проекции и приложения.

Една от най-обсъжданите е технологията за генериране на изображения с изкуствен интелект като Dall-E 2, Midjourney и Stable Diffusion. Тези програми използват текстови подкани, за да създават невероятни картини на сцени и герои, които са ограничени само от въображението.

Работата е обаче, че използването на изкуствения интелект се развива много по-далеч от правенето на красиви снимки. Виждаме, че използването на изкуствен интелект нараства през цялото време във всички различни сектори на икономиката. Това вероятно ще доведе до прекратяване на съществуването на много работни места, както ги познаваме. Това звучи малко обречено и мрачно, но реалността е, че използването на инструменти и технологии с изкуствен интелект вероятно ще помогне на хората да се съсредоточат върху по-високо платена и удовлетворяваща работа. Така че нека да разгледаме някои от работните места, които могат да бъдат заменени от изкуствения интелект.

Работник във фабрика

В действителност това вече се случва от доста време. Използването на роботи в производствения сектор има много по-дълга история, отколкото може би сте предположили. General MotorsGM се смята за първият голям производител, който въвежда роботи в своята поточна линия, инсталирайки машината UNIMATE в тяхната фабрика в Ню Джърси през 1962 г.

Нещата очевидно са напреднали оттогава, като много производители оперират фабрики със стотици роботи. Някои вече дори са напълно автоматизирани.

Но има голяма разлика между роботиката и изкуствения интелект. Роботът е проектиран да изпълнява поставена задача по определен начин, отново и отново. Това би било полезно за затягане на болтове или преместване на тежки предмети, но не толкова полезно за ситуации, в които е необходимо вземане на решение.

Това е една от ключовите роли, очертани от Илон Мъск в тазгодишната Tesla AI с представянето на Optimus – техния хуманоиден робот. Идеята зад тази технология е, че тя ще позволи комбинация от роботика и изкуствен интелект, за да се елиминира необходимостта хората да изпълняват повтарящи се или опасни задачи.

С течение на времето е вероятно да виждаме все по-малко и по-малко хора, работещи във фабрики, въпреки че винаги е необходимо да има някакво ниво на човешки надзор.

Куриери

Amazon е друга компания, която желае да разшири границите на автоматизацията. В безкрайното преследване на мащаба и ефективността на Джеф Безос, използването на роботика и изкуствен интелект е безсмислено.

Доставките са сектор от икономиката, който процъфтява в съответствие с продължаващото нарастване на онлайн търговията на дребно и е много добре подготвен за автоматизация.

Маршрутите от фабрика до голям брой адреси за доставка се правят лесно от изкуствения интелект. Софтуер за планиране на маршрути като Google Maps вече е навсякъде и дори хората разчитат на тази технология, за да се предвижват.

Предизвикателството идва от това да можеш да шофираш и доставяш без човешка намеса. Това е нещо, върху което се работи активно от много компании.

Tesla тества технология за самостоятелно шофиране от няколко години, както и други големи компании като General Motors и Alphabet.

Очакванията са, че след време комбинация от тези технологии ще означава, че шофьорите и куриерите може да останат без работа.

Инвестиционен анализатор

Във финансовата индустрия се влага огромно количество време и труд за събиране, категоризиране и анализиране на данни. Това не само е досадно и отнема време, но има ограничения за това колко информация може да обработи човек и винаги има възможност за грешки.

Едно неправилно въведено число в електронна таблица може да провали подробен анализ, по който се е работило с часове.

Ето защо в Q.ai приложението за инвестиране в изкуствен интелект използва силата му, за да разглежда повече данни по-бързо и да взема решения въз основа на огромни количества история.

Все пак, изкуственият интелект все още трябва да задава параметри, в които да работи, и стратегии, които да прилага. Например, изкуственият интелект може да бъде настроен да прогнозира най-доброто очаквано седмично представяне за акциите на пазара в САЩ, но трябва да му бъде отбелязано кои акции да включи и на кои части от данни да базира тези прогнози.

Някои примери могат да бъдат цената на петрола, лихвените проценти, нивото на безработица, цялостното представяне на фондовия пазар и нестабилност и др.

Въпреки това е вероятно да видим все повече роли на младши инвестиционен анализатор, заменени от сложни алгоритми и усъвършенствани програми за машинно обучение.

Обслужване на клиенти

Досега всички сме използвали някъде чатботове. Повечето уебсайтове предложат изскачащ прозорец в долния десен ъгъл с въпрос дали имаме нужда от помощ и в много случаи те работят много добре.

За прости заявки тези ботове вече се доказват като много успешни при бързото отстраняване на проблемите на клиентите. По-сложните заявки пак неизбежно биват пренасочвани към реален човек.

С течение на времето обаче можем да очакваме изкуственият интелект и обработката на естествен език да позволяват все повече и повече от тези разговори да се случват без необходимост от човешко взаимодействие. В момента тези чатботове са програмирани да идентифицират конкретни ключови думи и да предоставят ограничен набор от решения въз основа на тях

С течение на времето изкуственият интеект ще позволи на тази технология да интерпретира това, което казваме, и да предоставя реални отговори на тези запитвания.

Охранители

Сигурността винаги ще бъде важна и много домове и фирми ще продължат да търсят защита, за да гарантират своята безопасност. Въпреки това е вероятно да видим повече от ролите на традиционните служители по сигурността заменени от изкуствен интелект.

Технологии като лицево разпознаване и разпознаване на човешки образи позволяват на изкуствения интелект да следи потенциални заплахи и дори да предсказва техните движения. След това тази информация може да се използва за задействане на автоматизирани защитни устройства и за предупреждаване на живи охранители или полиция.

Разширяване на инвестирането в AI

Това означава да се даде на обикновените хора достъп до усъвършенствани стратегии за търговия, които обикновено са запазени за много важни клиенти на хедж фондове.

Това важи за сложни действия, като комплект за глобални тенденции, който използва AI, за да предвиди дали петролът, акциите, златото или международните акции е вероятно да се представят по-добре през следващата седмица.

Възможностите са почти безкрайни и е само въпрос на време да разберем кои ще се реализират и кои не.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини