fbpx
27.8 C
София

5-те най-важни неща на CES 2020

Най-четени

С хилядите нови продукти, които се борят за вашето внимание, лесно можете да пропуснете някои от наистина важните моменти на CES 2020. Отразяването на тенденциите, които се развиват и ще повлияят бъдещето, е едно от най-ценните неща в шоуто. И тъй като технологията сега докосва повече аспекти от нашия живот от всякога, определено всеки съвременен човек, който се интересува от света в който живее, трябва да хвърли един поглед към CES 2020, тъй като много често на това и други подобни събития се съобщава какви са плановете за бъдещето на човешката индустрия и ежедневие, но минават някак тихомълком за тези, които не следят.

И така, без излишно губене на време, представяме списък с 5-те най-важни момента на CES 2020, които освен годината, имат потенциала да променят десетилетието.

Невъзможното синтетично свинско месо, вече не е невъзможно…

Свинското е най-консумираното месо в света, а Impossible Food е компания, която има мисия да помогне на околната среда и здравето на човека като замени истинското месо, за което се отнемат милиони животи всяка година и довежда до също толкова тежки заболявания и смъртни случаи поради консумацията без мяра и пагубните последици от приемането на големи количества месо, с такова на растителна основа. След като беше изненадващ хит на миналогодишния CES с представянето на месо на растителна основа, Impossible Foods отново грабна прожекторите на тазгодишното шоу. Едногодишният хит обикновено си остава едногодишен, но компанията показа, че не е от тези случаи и индустрията е приела технологиите като важна част в хранителната промишленост.

Журналистите от CNET дадоха добри оценки на вкуса и текстурата на Невъзможното свинско месо и имаше голям интерес към бекон и колбаси на растителна основа, за които Impossible Foods обеща, че са част от продуктите, които могат да бъдат произведени с тяхната технология. Тъй като 14,5% от емисиите на парникови газове идват от отглеждането на твърде много добитък само и единствено за последващо умъртвяване за храна, създаването на заместители на месото от растения би могло да окаже огромно въздействие върху околната среда, както и да ни помогне да изхранваме повече хора по-устойчиво, тъй като глобалното население ще нарасне до 9 милиарда души до 2050-та година, когато ако останем със сегашните морално остарели възгледи и скептичност по отношение на „фалшивото месо“, най-вероятно отново ще изпаднем в кризите, които са предшествали сегашният световен мир и благополучие, които доведоха до това днес популацията ни да е такава.

Свинското месо се консумира широко в Азия, където живеят 4,4 милиарда от общо 7,8 милиарда души в света към момента. Със своето свинско месо на растителна основа Impossible Food е стратегически насочена към аудиторията от цял свят.

Градът на бъдещето на Toyota няма хора шофьори

Засега най-амбициозното нещо, разкрито на CES 2020, беше свързаният интелигентен град Woven City (изтъкан град) на бъдещето на Toyota. Това е прототипен план на бъдещето градско устройство, който ще бъде изграден близо до връх Фуджи в Япония върху парцел от 175 акра земя, където Toyota ще построи тази общност. Локацията е бивш, вече несъществуващ производствен цех на компанията. На тази земя, японският автомобилен гигант ще създаде експериментална лаборатория за технологии от бъдещето, включваща самоуправляващи се превозни средства, управлявани от водородни горивни клетки, роботи, умни домове и нови форми на лична мобилност. Предполагаме, че това ще рече нещо подобно на концепцията Wello, също разкрита на CES.

В Woven city няма да има превозни средства управлявани от хора, защото сърцевината на концепцията на Toyota е, че днешните градове са изградени основно върху автомобилите – пътищата, обществените възли и връзките в града са конструирани спрямо автомобилния трафик, дори архитектурата на града е съобразена с леките коли. Ето защо, компанията предлага визия за град, който е построен за по-устойчиви форми на транспорт. Може би най-интересната част от този експеримент е, че местните около връх Фуджи ще имат възможност да видят какво е да пребиваваш в такъв град и той ще бъде отворен за авантюристи. Това звучи много като оригиналната идея на Уолт Дисни за Epcot и Disney World, която също се занимава с експериментален прототип на „Градът от утрешния ден“.

Ако Woven City успее, то със сигурност ще видим и други компании и общности, които да повторят идеята.

Идват нови сензори, които ще подобрят здравето ни

Повечето разработвани електронни сензори за измерване на показатели на човешкото тяло идват като част от готови продукти, които комплектовани заедно с подходящия софтуер, създават една еко система, която всички ние, всеки ден ползваме – като започнем от умни гривни и часовници и стигнем до разширени системи за виртуална реалност, които освен обичайния шлем включват и сензори за цялото тяло. Всички те ни помагат да разбираме по-добре нашия организъм и да подобряваме непрекъснато личното си здраве. Нивото на точност и измерване, което можем да получим от днешните здравни цифрови устройства, би изисквало посещение в болница и изхарчване на хиляди долари на обикновения потребител само преди пет години. И на CES 2020 беше ясно, че здравните компании продължават да прокарват новите технологии в мобилността с бързи темпове.

Withings ScanWatch

Видяхме Withings ScanWatch, умен часовник, който може да прави електрокардиограма, фотоплестисмография за оптична сърдечна честота, SpO2 pа кръвен кислород и дълбок анализ на съня, който може да открие сънна апнея.

GoBe3

Този сензор проследява количеството усвоени калории от тялото (забележете: реално усвоените калории от тялото, а не общото погълнато количество) и да измери нивото на стрес въз основа на показанията на кожата*, като използва подобна технология на тази, която се използва при полиграфа (детектора на лъжата).


* Установено е, че в зависимост от нивата на стрес, електрическото съпротивление на човешката и животинската кожа се променя – при афект, съпротивлението рязко пада и това е причината в такива моменти да има по-висок риск от токови удари, тъй като естествената защита на кожата ни е намалена.

Valencell

Valencell е прибор, който се поставя в човешкото ухо и измерва кръвното налягане. Устройството може да се използва за навременна диагностика и борба с хипертония, най-широко разпространеното недиагностицирано състояние в света.

Имаше и продукти за измерване на кръвната захар и интелигентни очила, които помагат на хората с дислексия да четат – въпреки че тези продукти все още не срещат реално приложение, чудесно е да видим, че компаниите отделят енергия и ресурси за подпомагане на справянето с тези проблеми и определено имаме очаквания, че с всички тези инструменти се полагат основите на едни велики бъдещи продукти.

След десетилетие – две вероятно ще погледнем и назад и ще бъдем озадачени от начините, по които ще използваме тези решения в ежедневието ни и ще подобрим значително здравето си. Дори един ден ще бъде изумяващо как изобщо сме живяли във времена като днешните, в които почти не разполагам с информация какво се случва в тялото ни. Тези технологии имат потенциал да се превърнат в демократизираща сила в здравеопазването.

Компютри, които се сгъват като телефони

Сгъваемите телефони бяха една от най-горещите теми в технологичния свят през 2019 г., а през 2020 г. лаптопте със сгъваеми екрани могат да вземат част от това моджо. Движещата сила на по-голямата тенденция със сгъваемите мобилни компютри идва от референтния дизайн на Intel „Horseshoe Bend“, който бе представен също на CES. Имаше изключително смело гмуркане в дълбокото от страна на Intel при представянето на тяхната визия за това как може да изглежда изключително универсалният и мощен компютър от бъдещето.

Видяхме Bend – 17-инчов таблет или компютър, който реално е мултифункционално устройство, което се сгъва наполовина и се превръща в 12,5 – инчов сгъваем лаптоп с тъчскрийн в едната половина от сгънатия екран, а другата се превръща във виртуална клавиатура с тъчпад. Има и хардуерна клавиатура, която може да се закачи за долния сензорен екран за тези, които са свикнали да боравят с добрите стари клавиши. Това е завладяващ дизайн, който избутва компютрите в носка посока. Lenovo също представи нещо подобно на CES 2020.

Устройствата стават все по-малки и по-фини

Макар и незаменими, мултифункционални и безценни за повечето от нас, днешните технологии са натрапчиви. Те се навират във вашето лице и навсякъде. Трудно е да не усетим как дигиталните устройства превземат живота ни, тъй като се вграждат на все повече места и присъстват във все повече неща. Но една от тенденциите на CES 2020 беше технологичните устройства да станат по-малко натрапчиви, по-фини и да се смесват със заобикалящата ни среда по по-естествени начини. Видяхме три компании, които разказаха тази история: UltraSense, Sentons и Mui Lab.

UltraSense и Sentos правят нещо подобно. И двете използват звукови вълни, за да създадат сензорни интерфейси от обикновени повърхности, изработени от пластмаса, метал, дърво или други материали. Това означава, че телефоните без портове и бутони са по-близо, отколкото си мислим, защото тази технология за звукови вълни може просто да направи всички необходими физически контролери по нашите устройства виртуални. Плъзгането на пръста нагоре и надолу по едната страна ще могат да променят силата на звука. Пускането на показалеца надолу отзад на телефона може да действа като power бутон. Схващате за какво идва реч.

Тези бутони със звукови вълни не се износват толкова бързо и интерфейсът е по-интегриран със състава на устройството. Производителите също могат да използват бърза обратна връзка, за да ви помогнат да намерите взаимодействие с тези виртуални бутони. Но освен телефоните, двете компании също работят за пренасяне на тази технология и в други области, включително волани на автомобили, стъкла, електроуреди и много други. Според анализаторите, тази иновация ще се появи в телефоните още до края на 2020 г., а в следващите няколко години предстои да се разгърне пълният ѝ потенциал.

Mui Lab използва различен подход към същия въпрос. Компанията е проектирала интелигентен дисплей от естествено дърво. Прилича на най-елементарна лента от дърво, когато е изключен, но във включено състояние, виждаме един пълноценен екран, направен от този нестандартен за индустрията материал. Mui е японски термин, който описва спокойно състояние на духа и идеята, която стой зад този продукт, е той да се слее гладко във вашето ежедневно пространство, а не просто да бъде поредната електронна плочка, която заема място в най-близкия около тялото ви кръг пространство.

Електрониката ще влезе в човешкото тяло

Още преди години, Илън Мъск обяви, че работи по микропроцесорен чип, който се свързва с човешкия мозък и установява пълноценна невронална връзка, посредством която прехвърля информация. Оттогава идеята на ексцентричния милиардер даде хляб за редица конспиратори, които и до ден днешен твърдят, че това е средство за масов контрол.

Едва през 2019 г. Мъск имаше готов прототип на този чип, който показа като реално функциониращ. Целите на това устройство са да помогне на хора с органични или неврологични увреждания или изменения да възстановят функции, които поради една или друга причина са изгубили – например да имат отново връзка с парализирани крайници, да си върнат висши сензо-моторни функции и много други. Към момента, Мъск се е фокусирал върху създаването на чипа, а не толкова върху намирането на негови приложения, които със сигурност могат да бъдат безброй.

3D принтирани органи

За принтирането на органи посредством 3D печатът се говори от години, като към момента има хора и животни, чиито увредени органи и дори кости са успешно заменени със синтетично създадени такива. Те функционират, не ги ощетяват и им позволяват да водят нормален начин на живот като всички останали. Но през новото десетилетие, създаването на органи посредством компютърните технологии и 3D печата тепърва ще се разгръща. Ще можем да произвеждаме органи и тъкани, които през всички тези хилядолетия сме смятали за незаменими. Ще можем да спасяваме хиляди животи всяка година, които губим, защото не се намират дарителски органи. Вече няма да се налага на страдащите да чакат някой да почине и да бъдат записвани в дълги списъци, за да могат да живеят.

3D печатът сам по себе си е уникална технология. Освен огромната ѝ гъвкавост, това е първата технология на създаване, който работи с наслагване, добавяне на материал, а не чрез отнемане до постигането на правилната форма, както всички останали, която човекът е създал. Инвестициите в сферата са огромни, очакванията също. Един от най-често трансплантираните човешки органи е сърцето. През 2019 г. видяхме как екип от австрийски учени създаде 3D принтирано сърце, което беше първият печатен прототип, който функционираше изцяло пълноценно – сърцето имаше две камери и две предсърдия, една аорта и всички останали кръвоносни съдове. То изпомпваше кръвта досущ като всяко едно реално сърце и до момента все още е връх в разработките в областта. Разбира се, то е много далеч от завършеното – конструкцията издържа само няколко минути реална работа преди да се разпадне, но демонстрацията е много обещаваща и всички ние вярваме, че един ден сърца ще има за всички.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини