50 милиона акаунта във Facebook хакнати! Сред тях ли сте?

12
8352
50 милиона акаунта в най-голямата социална мрежа са били компрометирани в четвъртък. Новината съобщи лично създателят на Facebook в собствения си профил преди минути.

Той намери този начин за най-лесен и бърз в желанието си да уведоми потребителите на мрежата за проблемите, които редица от тях изпитаха в последните 24 часа. Въпреки че от Facebook разпространиха и официално съобщение.

На мнозина се наложи да въвеждат потребителското си име и парола и да се логват наново от всички устройства, на които използват Facebook.

Забавянето на обявяването на тази информация, освен с часовата разлика със САЩ обаче може да говори и за повечко време, в което специалистите на компанията са отстранявали проблема. А освен всичко се споменава, че проблемът е започнал още на 25-и.

Проблемът все пак е бил решен. Споделете с нас – бяхте ли сред засегнатите?

В статуса си Зукербърг разказва, че все още се разследва как, защо и от каква посока се е случила атаката. Към момента се отрича атаката да е от или към определена държава.

Още в четвъртък от социалната мрежа са установили атака, която дала достъп до токени за достъп до 50 милиона акаунта. Facebook все още не са наясно дали тези акаунти, или част от тях, са били използвани по някакъв начин.

Незабавно предприетата мярка, която на практика и редица българи изпитаха тази сутрин, е че бяха логаутнати, а проблема в сигурността е бил запушен. От Facebook казват, че тези потребители са уведомени със съобщение какво се случва, но поне при мен – подобно нямаше.

До колкото става ясно от съобщението, пробивът е дошъл от функцията „View As“ (Виж като), която позволява да всеки потребител да види как изглежда профилът му, гледан от някой друг. Проблемът е започнал през юли 2017 г. с новия код на услуга за публикуване на видео.

Сред „извадените“ временно от мрежата са и още 40 милиона потребители, които са ползвали тази функция.

Зукербърг напомня още, че мрежата е изправена под постоянни хакерски атаки, желание от различни хора за кражба на информация, но борбата се печели винаги от Facebook.

И все пак от компанията ще затегнат мерките по сигурността, за да не се случи това отново. Минути след обявлението обаче медиите, особено в САЩ са готови да разкъсат социалната мрежа. Говори се вече за открадната информация за тези 50 милиона потребители, изтекли лични данни и какво ли не. Което ни кара да мислим, че скандалът тепърва ще набира сила и не приключва тук.

Важно обаче е да кажем, че все още не е ясно и тепърва ще се изяснява дали по някакъв начин е злоупотребено със засегнатите профили. Друга важна подробност е, че не става дума за компрометирани потребителски имена и пароли, а за  т.нар. access token, който потребителят влиза в профила си без да се налага всеки път да изписва име и парола.

Поради тази причина не е необходимо да сменяте своите потребителско име и парола.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
3 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Цецинкаzmii4eAgentpat™ЦецинкаVasilev Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Techhead
Techhead

Нямаш фейсбоклук или членство в която и да е социална мрежа, нямаш 700 проблема месечно. Вярно, малко е скучно, но пак е по-добре от глупаците с хакнатите профили.

Николай
Николай

Сутринта фейсбук и месинджър ми бяха логаутнати и си помислих, че е бъг, а то какво било 😏

Хрис
Хрис

Дам и аз бях така…

дейбиан и Журналята
дейбиан и Журналята

без коментар

А 3 е
А 3 е

me 2 – & a3 😉

Redhorn
Redhorn

Ха ха ха ха ха ха ха ха. …пак ли?!!!!!!

Тахтун
Тахтун

Щом е програма няма начин да не може да се хакне. Не е като хардуера – не можеш да завиеш 6 мм болт в 4 мм отвор без да строшиш детайла!

Vasilev
Vasilev

Само не мога да разбера какво толкова ще ми откраднат от профила, че да изпадна в истерия както 80% от „интернет“ приятелите ми вчера!?!?! Няколко снимки, няколко споделени линка, няколко цитата и споделени мисли!!!! В днешно време „потребителите“ са се „зомбирали“ до такава степен, че забравят, че клюкарника е за забавление и развлечение. Направо ми става жал за „потребителите“, които не могат да се осъзнаят до каква степен са нагазили във ла*ната 🙂 Веднага ше се появят хора, които ще ми опонират, че видиш ли ще ми продадат информацията на всевъзможни аналитични компании, които таргетират потребителите, във всевъзможни групи и… Виж още »

Цецинка
Цецинка

Само да ви кажа ,че сниките ,които сти качили във фейса вече нямате права над тях.Тоест не са ваши! Фейса има право да ги продава на който си иска .Някой сайт за снимки може да печели на ваш гръб.

zmii4e
zmii4e

Пропускате чата.

Цецинка
Цецинка

“ Само не мога да разбера какво толкова ще ми откраднат от профила, че да изпадна в истерия както 80% от „интернет“ приятелите ми вчера!?!?! “ „Ами като нямате поне мъничко мозък в главите си и не го изпозлвате по предназначение“ Май твойте приятели излиза , че нямат поне мъничко мозък в главите.

Agentpat™
Agentpat™

Аз нямам проблем и с двата ми профила там.