Глобалната свързаност, благодарение на Интернет и удобството на онлайн услугите за извършване на всякакъв род действия без да ставате от стола си, крие рискове, които трудно може да избегнете. Плащане на данъци, на комунални услуги, пазаруване онлайн, закупуване на кола или къща по Интернет, управление на здравния ви статус и какво ли още не. Удобството на онлайн действителност си има своята цена: информация, която трябва да се знае само от вас, вече става на теория достъпна до всеки. А и на практика.

Представител на организация за превенция на онлайн престъпленията споделя в интервю с Би Би Си, че 500 британци всеки ден губят своята идентичност. Повече от четирима на всеки пет човека стават жертва на това престъпление онлайн. Само за първите шест месеца на тази година, Cifas са регистрирали 89 000 случая на кражба на самоличност.

„Ние сме свидетели на опитите за измама със самоличност да се увеличават всяка година, достигайки епидемични нива с идентичности, отчитайки по почти 500 случая на ден“, споделя за медията Саймън Дюкс, изпълнителен директор на Cifas. „Тези престъпления се случват почти изцяло онлайн. Огромните количества лични данни, достъпни онлайн или чрез пробиви в сигурността на компаниите само улесняват престъпниците“. И в много случаи, допълва Дюкс, жертвите на този тип престъпление не разбират какво е станало, докато не получат извлечение от банковата си сметка или видят рейтинга на кредитната си карта.

Ако не можете да контролирате как сайтът или онлайн услугата пази данните ви, то до известна степен може да минимизирате риска от това банковата ви сметка да бъде изпразнена от престъпник, ако спазвате някои прости правила: винаги използвайте осъвременен до последна версия софтуер и операционна система. С широко достъпни до престъпниците на експлойти за стари уязвимости, използван от вас осъвременен софтуер, ще ви направи защитен от този род атаки. Заедно с това, инсталирайте модерно решение за защита, включващо защитна стена, антивирусен модул и допълнителни контролни механизми. Когато се регистрирате в онлайн услуга вижте какви възможности се осигуряват за допълнително обезопасяване на данните ви. Ако ще предоставяте достъп до финансова информация или други чувствителни данни, чиято кражба може да ви засегне пряко, задължително включете вторична възможност за удостоверяване на самоличността ви – чрез софтуерен автентикатор, по телефона ви или посредством хардуерно устройство. Ако не се предлага подобна възможност, помислете добре, дали трябва да се вписвате в дадената услуга. Не забравяйте винаги да използвате трудна за отгатване парола и я ползвайте само там. Редовната смяна на паролата също не е лоша идея, макар и безспорно неудобство. Защо? Регистрацията ви може да е била открадната, но престъпниците да е възползват от това след време. Ако през това време сте променили паролата си, това може да ви спаси. В хакерската атака срещу Yahoo от 2014, едва миналата година изтекоха милиард записа в Интернет. От това се възползваха киберпрестъпници, като десетки са пострадалите от тези, които не са си променяли паролата в последните три години. Проявявайте бдителност при пътешествията си в Мрежата, не предоставяйте личните си данни току-така и се образовайте за опасностите в Интернет.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари