5+1 трика с Google Maps, които може би не знаехте

6
7798

Вероятно повечето от вас често използват Google Maps на техния Android или iPhone смартфон, за да проверите непознати адреси, да намерите упътвания как да се ориентирате на непознати места, за работни пътувания или за да откриете някой търговски обект, ресторант или друго непознато място. Но приложението Maps от семейството на Google има няколко често пренебрегвани, но полезни функции, които може би не знаете

Така например когато посещавате други страни, може да използвате Google Maps, за да преведете името на мястото, където отивате – като например кафене, което е изключително полезно, ако използвате такси, кола под наем или друга услуга, за да стигнете дотам. Освен това, навярно не знаехте, че можете да използвате Google Maps и на закрито, на летището, за да намерите предварително локации в дестинацията, за която пътувате.

Преведете имена на градове и адреси

Ако планирате международно пътуване и не сте се запознали с езика на страната, в която отивате, все още имате късмет. Google Maps има нова функция, която ви позволява да чуете имената на ресторанти, търговски обекти и цели адреси, от които се интересувате, на родния ви език (езика зададен по подразбиране за услугите на Google).

За целта се използва Google Translate. Когато въведете географско или тривиално име на обект в Google Maps, което е на различен от езика ви по подразбиране, до името на мястото ще видите икона на говорител. Докоснете говорителя, за да чуете произношението и да се научите как местните изговарят думата. Сега можете да пътувате из всяка страна като авантюрист.

Персонализирайте иконата на автомобила си (само за iPhone)

Отегчили сте се да гледате малка синя стрелка, докато шофирате? Няма проблем – можете да промените иконата на стрелката на икона на превозно средство или друго, за да бъде по-персонализирана. Имате избор между червен седан, зелен камион или жълт всъдеход.

След като смените иконката, ще ви бъде по-лесно да откривате текущото си местоположение на картата, без да напрягате погледа си. За съжаление, функцията на този етап е достъпна само за шофьорите с iPhone, но предполагаме, че телефоните с Android също ще получат тази функция в бъдеще.

Поръчайте храна

Ако предпочитате да си останете у дома, както е много актуално във връзка с коронавирусната епидемия в момента, или сте твърде заети в офиса, за да излезете за обяд, тогава Google Maps може да ви помогне. Приложението Карти използва услуги като DoorDash, Postmasters, Delivery.com, Slice и ChowNow, за да ви достави храна до адрес.

Когато сте в Google Карти потърсете ресторант, който предлага доставки до адрес и докоснете „Поръчай онлайн“. След това изберете Доставка и изберете услугата за доставка на храна, която предпочитате да използвате. След това можете да добавите това, което искате да поръчате в количката. Когато приключите, изберете Checkout, въведете данните си за плащане и докоснете Place Your Order. Поръчката ви ще бъде изпратена до обслужващия ресторант и ще получите на имейл информация за доставката.

Измерете разстоянието между обектите

Ако искате да знаете разстоянието между два града, два квартала или два адреса, тогава ще намерите тази възможност в Google Maps за удобна. Функцията се нарича „Измерване на разстояние“ и можете да го използвате на вашия десктоп или телефон. Показва общото картографирано разстояние във футове и километри.

Ако използвате Google Maps през браузъра на вашия компютър или Mac, щракнете с десния бутон върху началната точка в Google Maps. След това изберете „Измерване на разстояние“ и продължете по траекторията, за да зададете цялата област, за която искате да получите информация за разстоянието.

Ако използвате Maps през телефона, натиснете и задръжте начална точка, докато не видите падащо меню. Докоснете в долната част на екрана и изберете „Измерване на разстоянието“. Ще видите линия от сини точки, които трябва да разположите по пътя с плъзгане на пръста по екрана в посоката, която искате да измерите. Когато стигнете до мястото, където искате да спрете, докоснете Add Point. Ще се появи нов набор от сини линии. Така можете да повторите стъпките, докато на измерите цялата площ.

Google Maps на закрито

Може да се окаже доста сложно да се ориентирате в голямо летище, особено ако не летите често. За щастие, можете да използвате Google Maps, който да ви помогне да се ориентирате до непознатите за вас терминали на летището. Maps също така ще ви покаже близките ресторанти, магазини, кафенета и други интересни места в този район.

За да започнете, потърсете терминала, който търсите в Google Maps. Можете да увеличавате и намалявате, за да видите различните етажи и да превключите към тях, като докоснете пода. Тази функция е достъпна и за големи молове, заведения и други участващи обекти.

Бонус: Намерете лесно място за паркиране

Google Maps може да ви помогне и лесно да намерите място, където да паркирате колата си, което може да е от съществено значение, особено ако закъснявате за работа, отивате на голямо събитие като концерт или шофирате до непознат квартал. Вместо да обикаляте и да се надявате, че в крайна сметка ще намерите място за паркиране, използвайте Google Maps, за да ви насочи в правилната посока:

  1. В приложението Google Maps въведете местоположението си.
  2. Докоснете „Упътвания“.
  3. Ще видите P икона до очакваното време, необходимо за достигане до това място. Докоснете P (за паркиране). Ако P е в червено, това означава, че паркирането ще бъде ограничено. Синьото означава, че намирането на място за паркиране няма да бъде толкова голямо предизвикателство.
  4. Намерете паркинг.
  5. Ще се появи списък със зони за паркиране. Изберете една от опциите и докоснете Добавяне на паркинг. Мястото за паркиране ще бъде добавено като първа спирка по маршрута ви и можете да продължите към следващата си дестинация.

 

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
KORREKTOR
KORREKTOR

Gооglе Марѕ нa зaĸpитo
Moжe дa ce oĸaжe ocoбeнo cлoжнo дa ce opиeнтиpaтe в гoлямo лeтищe, ocoбeнo aĸo нe лeтитe чecтo. Зa щacтиe, мoжeтe дa изпoлзвaтe Gооglе Марѕ, зa дa ви пoмoгнe дa ce нacoчитe oĸoлo нeпoзнaтитe тepминaли. Kapтaтa щe ви пoĸaжи близĸитe pecтopaнти, мaгaзини, ĸaфeнeтa и дpyги интepecни мecтa в тoзи paйoн.

MasterYoda
MasterYoda

Да бяха сложили поне някакви елементарни настройки в тия Maps! Бели пътища на бял фон и през деня са не виждаш нищо. Мащаба на картата се настройва сам и по планинските пътища не виждаш завоите, което иначе си е доста полезно. Няма избор на алтернативен маршрут… Язък за огромната база данни, която седи зад този огризан интерфейс!

Иван
Иван

Ти си гледал нещо друго , приятел. Като не ти харесва мапс-а, има сто други програми.

Тони
Тони

Има нощен режим, цял свят го ползва, а ти не го хареса

MasterYoda
MasterYoda

Браво, моето момиче, открила си нощната тема на мапса! Сега се научи да четеш, и ще видиш, че твоя „гениален“ отговор яма нищо общо с моя коментар :)))

MrNoBody
MrNoBody

Предвид актуалната ситуация с вируса едва ли много хора ще се разхождат скоро по големите летища. Ходенето до кафене или ресторант сигурно ще бъде нещо като екшън от типа „Умирай трудно/лесно“.