53 организации изпратиха на Google отворено писмо относно Android

10
1938

Голям брой различни организации изпратиха на Google отворено писмо с молба интернет гигантът да приеме нови правила за производителите на Android устройства.

Над петдесет организации официално се обърнаха към Google с молба да вземе мерки по отношение на производителите на Android устройства, които ги продават с предварително инсталирани приложения, които не могат да бъдат премахнати. Отвореното писмо е подписано от 53 организации и е адресирано до генералния директор на Google Сундар Пичай.

В писмото се казва, че инсталирания в смартфоните софтуер може да окаже отрицателно влияние на конфиденциалността на потребителите. Има немалко приложения, които не могат да бъдат премахнати и по този начин потребителите стават неволни жертви – от тях масово се събират разнообразни данни от ритейлърите и от производителите на този софтуер.

„Предварително инсталираните приложения често имат привилегировани права за достъп, които им дават възможност да работят извън пределите на модела за безопасност на Android. Тоест, приложението може само да си дава необходимите права за достъп, включително до микрофона, камерата и до данните за местоположението, като заобикалят механизмите на защита на Android. По този начин потребителите са в пълно неведение за случващото се“ – се казва в писмото.

Подписалите се компании и организации подчертават, че потребителите трябва да имат възможност напълно да деинсталират предварително инсталирания софтуер, включително и фоновите процеси, които остават да работят дори и след премахване на съответното приложение. И още, този предварително инсталиран софтуер трябва да преминава същата проверка, като публикуваните в Play Store приложения.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Ау сетили се на версия 10 че производителят те снима , краде ти паролите , прави скрин шитове как секс пози гледаш,…..

smehh
smehh

Не са се сетили, знае се още от самото създаване на тази ОС. С тази либералнба политика Google убиха Microsoft. Дадоха възможност на разработчици на софтуер да правят каквото си поискат. И заради това Андроид е номер едно ОС. Да не мислиш, че им е лесно? Да извият ръцете на хардуерните производители, които да си останат само такива. Да не могат да инсталират спайуеър, а тази „златна мина“ да си остане само за Гугъл. 100% ще им отговор. Хардуерните производители няма да седят да гледат как ги избутват от пазара. Андроид е с отворен код. За нула време ще си… Виж още »

Закон
Закон

Забравяш Епъл, те имат контрол и силен дял в свободния свят.

мамут
мамут

Apple – коннтрол ДА, на 100%, но за свободният свят си в абсолютна грешка…..

Бахти
Бахти

Изгнилите ябълки имат контрол само над стадото оФце.

smehh
smehh

Не съм и как бих могъл. Просто смятам, че не заслужават споменаване. Грубо имат два пъти по-малко аппс в магазина си в сравнение с Гугъл. Като брой устройства, Андроид има огромно преимущество (едва около 20% от телефоните са с iOS).

Лозето не ще молитва, а мотика!
Лозето не ще молитва, а мотика!

Вместо да се молят тия 53 организации, да бяха си наели програмисти, които да пренапишат блобовете на Android. И да я превърнат наистина в open source ОС, която всеки може да прекомпилира без вградения в ядрото и спайуер.

smehh
smehh

Не могат без разрешение от Гугъл. Ядрото е под GPLv2, а не v1. Разликата е, че при v2 трябва разревение за промяна в кода. При v1 може да го променяш и разпространяваш без ограничения стига да оставяш кода също отворен и да опоменаваш чуждия код. При v2 не може да го променяш без разревение, нищо че е отворен.

Лозето не ще молитва, а мотика!
Лозето не ще молитва, а мотика!

А бе, не можели… Това, че нямат право не значи, че не могат. Те да напишат напълно open source Android, да го пуснат в големите тракери и в дарк уеба, така че всеки собственик на телефон да може да си компилира чиста от спайуер ОС и да си я качва, пък да видим колко човека ще останат с легалния фирмен Android.

Евлоги
Евлоги

Как да кажат на Хуйвей или Самсунг, да махнат простотиите си? Колкото е по-флагман, толкова повече талаш.