57% от софтуерът в България е пиратски

46
3482
За да се предпазят от кибер атаки и да оптимизират бизнес процесите си, компаниите в България трябва да направят оценка на софтуера в мрежите си и да премахнат нелицензираните продукти. Това са изводите от проучването 2018 Global Software Survey, проведено от BSA | The Software Alliance.

Изследването сочи, че 57% от софтуера, инсталиран на компютрите в България е неправилно лицензиран. Това на практика е спад с 3 процентни пункта в използването на нелицензиран софтуер спрямо предишния доклад на BSA, публикуван през 2016 г.

Организациите по света използват софтуерни решения, за да подобрят работните си процеси, да увеличат приходите си. По този начин достигнат до нови пазари и  печелят предимства пред конкурентите си. От друга страна, както според редица ИТ директори, така и според анализа, изложен в проучването, компаниите носят значителен риск от сериозни заплахи за сигурността, ако софтуерът е нелицензиран.

BSA публикува 2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity, за да повиши разбирането за последиците от използването на нелицензиран софтуер. Проучването измерва обема и стойността на нелицензирания софтуер, инсталиран на персонални компютри в повече от 110 държави и региони. Това включва почти 23 000 респондента. Те са от индивидуални потребители и служители в компании до ИТ директори.

 „Организациите по света пропускат икономическите предимства и ползите за сигурността, които добре управляваният софтуер осигурява. Компаниите трябва да въведат програми за управление на софтуерните активи (SAM). Чреез тях да оценяват и управляват софтуера в мрежите си. Това, от своя страна, ще им помогне не само да намалят риска от сериозни кибер атаки, но и да увеличат приходите си“, коментира Виктория Еспинел, президент и главен изпълнителен директор на BSA.

Основните изводи от проучването включват:

Въпреки че бавно намалява, използването на нелицензиран софтуер е все още широко разпространено. Нелицензираният софтуер се използва в обезпокоителни мащаби, възлизайки на 37% от софтуера, инсталиран на персонални компютри по света – спад със само 2 процентни пункта спрямо 2016 г.

  • ИТ директорите отчитат, че нелицензираният софтуер става все по-рисков и скъп. Щетите, причинени на компаниите по света от зловреден софтуер вследствие на нелицензиран софтуер възлизат на около 359 млрд. щатски долара годишно. ИТ директорите споделят, че предотвратяването на атаки върху данните и други рискове за сигурността са основната причина да подсигуряват, че мрежите им са изцяло лицензирани.
  • Подобряването на управлението на софтуера е не само задължително за сигурността, но и дава икономическо предимство. Когато компаниите предприемат прагматични стъпки за подобряване на управлението на софтуера, те могат да увеличат приходите си с до 11%.
  • Организациите могат да предприемат значими стъпки, за да подобрят управлението на софтуера си. Проучванията показват, че организациите могат да намалят с до 30% годишните си разходи за софтуер. Това може да стане с внедряване на ефективно управление на софтуера (SAM) и програма за оптимизиране на софтуерните лицензи.

Чрез задълбочен анализ проучването показва, че компаниите могат да въведат успешни мерки. В това число и програми за управление на софтуерните активи (SAM). По този начин увеличат продуктивността и приходите си, и намалят рисковете за сигурността.

Пълните резултати от проучването, включително и специфични данни по държави, ще откриете тук: www.bsa.org/globalstudy.

46
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
24 Коментари
22 Отговори на коментарите
32 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бобката
бобката

57%?
Наистина? 57?! Вие пичове сте с много грешна статистика… Около 80 съм склонен да вярвам, но дори пак е малко възможно… xaxa

Dave
Dave

И 80 е малко според мен…

Iwan
Iwan

А оня Виндовз де’ го предлагате? Той какъв е, ве, пе****?

Палуестиниец
Палуестиниец

Няма как от оптимизация на лицензите да се увеличат приходите с 11-30 % както пише.
Това е невъзможно.

радо
радо

хахахха, аз четох три пъти това изречение и не мога да схвана логиката, явно не разбирам.

Тоя SAM още един разход

радо
радо

евентуално да се спести 11-30% от ИТ Бюджета

Палуестиниец
Палуестиниец

Ами то и така си се спестяват едни % от бюджета.
Та дори и повече се спестяват от бюджета.

име
име

Пълни глупости… жалък опит да накарат хората да си копуват и без това бъгав/счупен софтуер… иначе защо ще пускат предимно ъпдейти с „Performance improvement“ , „Fixed crash when…“ и прочие
Ноновъведенията са нищожни предимно и при такива или се закопува наново, защото вече в 2018 не 2017, или не ако е със абонамент но пък с примерно изисквания при който трябва да се закупи нов софтуер че да работи новата версия, дали ще е Windows или дори понякога нов хардуер…

Are be
Are be

това преведено с гугъл транслейт от китайски ли е щото нищо не се разбра какво искал да каже лирическия герой…

Мангалата
Мангалата

Статия от гладни търгаши на софтуер, насочена към прости меринджеи-лапни шарани. Само пълен инфантил може да реши че като си купи лецензен виндос сервер и скуел сервер ще е защитен. Има цели безплатни платформи с отворен код които може и трябва да се използват!

ънкълфакър
ънкълфакър

Не виждам как компания(фирма) с годишни приходи под 30 хиляди лева може да си позволи да въведе софтуер за управление на софтуерните лицензи,и вероятния такъв софтуер също няма да е безплатен….
Виждам натиск от тази организация,за да сее намалят загубите на големи компании от зомби-компютри с нелицензиран софтуер на малки компаниии и частни потребители.

Oracle
Oracle

Тази фирма с годишни приходи под 30к … на такава фирма въобще не и трябват компютри 🙂

Debilian
Debilian

Поредния корпоративен трол .

Georgi
Georgi

Да не забравяме също така, че почти всеки комерсиален софтуер си има безплатна алетернатива.

Ако не се търсят някакви супер специфични функции, безплатният софтуер си е перфектен и върши чудесна работа.

радо
радо

Да си направят за бг 20$ windows-a и 30$ Офиса и пиратите ще станат 3-4%

дам
дам

От няколко съм с напълно легален Windows за $12 благодарение на Калдата.

bluewater
bluewater

На фирмата ти ли е ?

дам
дам

Нямам фирма. А колкото и да цъкате минуси, лицензът е легален – Майкрософт гони цел от 1 млрд инсталации и си е дал е негласното съгласие и за този начин на придобиване на лиценз. Докато вие сте в крайностите – или сте баш пирати с кракове и хакове, или сте набутали се бунаци с по много пари за лиценз, хихи.

до дам
до дам

Ами бягай на прайда тогава 🙂 Щом не само си се преебал да дадеш пари за нещо, което можеш да ползваш безплатно, ами и се хвалиш гордо с това – мястото ти е на гей-парада 😀

Пеньо
Пеньо

До дам:Ся да ти кажа ясно и точно! Точно ти си се набутал с 12$! Уйндоса струва около 200$ а па ти си налял пари в некой тарикатски джоб и даже си мислиш че си легален ха ха ха,хо хо хо!!! Мноо си заблуден ве момче!!

дам
дам

Разрови се в историята на този сайт. От ноември миналата година продават на тези цени. Мислиш ли ,че Майкрософт не знае, или пък не може да ги спре? Тогава си тъп. Точно обратното, чрез мълчаливо съгласие за отказ от висока цена Майкрософт си преследва целта за широко разпространение на операционната си система. Не може да го направи публично достояние защото ще предизвика негативна реакция у тези вече платили високата цена. А като постигне целта си за масово разпространение, приходите ще компенсират ниските цени на предоставяне на лиценз. Нещо повече, ако ги информираш за тази дейност на тази фирма, ти се… Виж още »

Windows 7
Windows 7

Сваляш Windows от официалния сайт и го активираш след това по скайп. Няма кракове няма активатори. Чист 100% Windows.
..

име
име

От доста време насам KINGUIN продава Win keys и антивирусни на доста ниски цени, а EBAY е пълен също.

Не че има разлика между „кракнат“ Windows и лицензиран…
Install Win7/8 -> Crack -> Update to Win10 = напално лицензиран Win10 (поне това работеше до версия 1709, незнам за последната)

baroky
baroky

Огромна разлика има……. 3/4 от краковете инсталират трояни

Techhead
Techhead

Друга статистика: 89 % от заплатите в България са африкански.

baroky
baroky

Като населението ти е с квалификация на африканци и заплатите ще са ти африкански. Докато некои 45г строиа светъл цоциализъм и след това 30г изхождааа от него…. хората се учиха, работиха и създаваха технологии

Коментар
Коментар

Открито манипулативна статия, пъъъълна с противоречия. Неправилно лицензиран софт и инсталиран манипулиран софт са две различни неща, които поредната „загрижена“ организация явно не различава или преднамерено използва. Дали целта е да си инсталирате (и платите за) поредната безмислена (вероятно уязвима) шит** (с администраторски права) в мрежата, можем само да гадаем, но пък говори доста зле за дигиталната култура, още повече, че 2/3 от защитният централно управляван софтуер има подобна функционалност. Производителите на скъп (CAD/CAM примерно) софтуер, отдавна правят проверка за валиден лиценз при обновяване на продукта или при стартиране. Под оптимизация на лицензите се разбира прекратяване на абонаментите за неизползваните… Виж още »