5G в САЩ и по света в началото на 2021 – разочароващо и далеч от целите си

3
892

По време на CES 2019 изпълнителният директор на американската телекомуникационна компания Verizon Ханс Вестберг представи огромните ползи и възможности, които ще донесе петото поколение мобилни мрежи на територията на САЩ и по целия свят. По време на представянето му, той е облечен с обикновена черна тениска с акценти в характерния за логото на компанията цикламен цвят. Основната му реч обхваща осем сфери на обществения живот, които 5G ще може да повлияе най-силно в началото на „технологичната революция, до която ще доведе“. Същото представяне се случи и на CES 2021. Verizon далеч не е сама в изграждането на 5G в САЩ – другите лидери на тамошния пазар, AT & T и T-Mobile говорят за своите 5G мрежи от години. От мощната информационна кампания през 2019 г. досега пазарът до известна степен се е променил – всички водещи флагмани на пазара поддържат 5G, като все повече расте и броя на устройствата от среден клас (които в някои пазари са смятани дори за бюджетни), които могат да се похвалят с поддръжка на новото поколение мрежи. Затова 2021 може да е годината, в която критичната маса потребители най-накрая ще може да изпита ползите от 5G от първо лице, особено предвид, че тепърва предстои да излизат повечето предложения на пазара на смартфони за годината, като  броят на поддържащите 5G със сигурност ще се увеличи във всички ценови класове.

И въпреки че от технологична гледна точка, всичко през 2021 изглежда прекрасно, то е силно вероятно потребителите, които имат ентусиазма да тестват така рекламираното ново поколение мрежи, ще останат разочаровани. Макар и телекомите и други заинтересовани компании да обещават четвърта индустриална революция с фантастични неща като дистанционна хирургия и автомобили без шофьори, вместо това, мрежите които съществуват така, широко рекламирани като 5G, постигат горе-долу същите скорости (и дори по-бавни) в сравнение с тези при 4G. Съществуват и mmWave 5G мрежи, които постигат наистина високи скорости, но те са само в някои части на големите градове по света (в това число и в САЩ) и са със силно ограничен обхват. И така, къде е 5G бъдещето, което беше обещавано от мощните рекламни кампании? Истината е, че неговото начало в действителност е дадено, но ще се материализира по-бавно и не по толкова очевидни и революционни начини, отколкото това, което очакваме да видим, под действието на нагласите, които рекламната индустрия ни е създала.

Битки за честотни ленти

В тази статия основно разглеждаме случая в САЩ, но битките за необходимите честоти се водят на много места по света. За да разберете сложната ситуация на 5G в момента, първо трябва да обобщим, че мрежата използва ниски, средни и високи честоти, които операторите използват. Нискочестотните ленти са по-бавни, но предлагат по-широко покритие. Високочестотните ленти, често наричани mmWave, са много бързи, но изключително ограничени в обхвата. Средните ленти се намират в баланса между двата полюса, като са с добър обхват и по-добри скорости от тези на LTE.

Ако изграждате 5G от нулата, със сигурност бихте искали да използвате средночестотния спектър, тъй като благодарение на него ще успеете да предложите услуга, от която някой да изпита практическа полза. Проблемът е, че спектърът е ограничен ресурс. Саша Сейгън, водещ мобилен анализатор в PCMag, запознат с 5G сферата, обобщава част от проблема със спектъра на територията на САЩ.

„Нашето правителство [на САЩ] не предостави правилните честотни ленти на разположение на доставчиците на  телекомуникационни услуги“, казва той. „Verizon и AT & T всъщност току-що използваха остатъци от краищата на своя 4G спектър… изграждайки с него някакво начало на 5G мрежа, така че да могат потребителите да видят 5G икона на дисплеите си… А изпълнението е безсмислено“, коментирай той.

„Това е нещо като да имате супер бърз спортен автомобил и да трябва да го карате по магистрала в Санта Моника.“ Проблемът обаче далеч не е само за САЩ и местните оператори, а картината изглежда по същия начин в много други страни и континенти по света.

Технологията, която Verizon и AT & T използват, за да предоставят някаква форма на 5G покритие на територията на САЩ, се нарича Dynamic Spectrum Sharing (DSS), което позволява на 4G и 5G да работят в един и същ честотен спектър. Това помага на операторите да направят една малка крачка от едната мрежа към другата. Нещата стоят по същия начин и в много европейски страни, в това число и в България, като у нас една от 5G мрежите също е изградена на принципа на DSS.

T-Mobile в САЩ, от друга страна, не разчита толкова на споделянето на спектъра, колкото другите два оператора, благодарение на придобиването на Sprint и нейния среднолентов спектър. Това даде известно предимство на компанията в предлагането на 5G.

До началото на 2022 г. обаче вероятно ще видим Verizon и AT & T да наваксат. Част от среднолентовия спектър, известен като C-лента, беше обявен на търг едва в края на 2020  И макар да не знаем кои компании са спечелили блоковете от спектъра, знаем, че тези два оператора са дали над 80 милиарда долара на търга.

Какво следва?

Мрежите все още не могат да достигат до обещаните показатели, но все повече мобилни устройства са готови за тях. Всъщност до края на годината може да е по-трудно да се намери телефон, който да не поддържа 5G, отколкото такъв, който поддържа технологията. Не само флагманските модели на Apple и Samsung поддържат 5G в своите номенклатури, но и технологията навлиза в устройствата от среден и бюджетен клас, благодарение на новите 5G-готови процесори от нисък клас като Qualcomm Snapdragon 480.

Повече хора от всякога ще купят 5G телефон тази година – вероятно не защото наистина искат 5G, а защото телефонът, който ще купят, го поддържа така или иначе. Добрата новина е, че наистина няма недостиг при закупуването на 5G телефони. Високата цена на 5G устройствата, която се наблюдаваше на пазара през последните години, изглежда е изчезнала и не забелязваме други недостатъци, които могат да откажат потребителите от покупка на такова устройство.

Въпреки това обаче, повечето потребители с 5G смартфони, вероятно ще останат разочаровани, че просто няма къде да използват тази мрежа, а ако е възможно, то остават разочаровани от почти липсващите предимства от нея, както и от високата консумация на енергия, която води до бързо изтощаване на батерията, защото покритието е рехаво и ограничено. Така например потребителите на iPhone 12 да речем, могат да останат доста неудовлетворени, когато установят, че батерията им се изтощава много по-бързо, докато използват 5G, отколкото 4G, а не откриват никакви предимства от това.

Въпреки че картината на този етап никак не изглежда положителна, някои фактори ще подобрят нещата до края на годината. Ако разгледаме отново примера със САЩ, спектъра от C-лентата ще започне да се предлага до края на годината. Така разочарованите собственици на iPhone 12 и Galaxy S21 вече ще могат да я използват. Но не всички смартфони ще могат да се възползват. По-специално евтините 5G модели може да не получат актуализация на C-band, дори ако разполагат с хардуер, който я поддържа. Производителите на телефони трябва да кандидатстват за одобрение от Федералната комисия по комуникациите в САЩ, за да го активират, а това води до допълнителни разходи, които биха искали да спестят, особено когато става въпрос за бюджетни модели смартфони, които потребителите биха сменили бързо.

Къде са обещаните революции?

Нормално е тук да си зададем въпроса къде са всички неща, които бяха обещавани на изложенията на CES, че 5G ще донесе, като дистанционна хирургия и самоуправляващи се автомобили? Те също са на път, но ще отнеме доста повече време. Първият фокус на 5G беше всъщност подобрява на мобилната широколентова връзка и това не е просто осигуряване на високи скорости на трафика за обикновените мобилни потребители, а става въпрос за значително намаляване на времезакъснението [латенцията] на мрежите, както и увеличаване на капацитета на едновременно свързаните устройства и трафика. Неща като автоматизация на хирургията на този етап са доста далеч, но когато 5G мрежите изпълнят гореспоменатите показатели, тогава и революциите ще станат възможни.

Въпреки рекламите, които американските потребители гледаха ежедневно, в които мобилните оператори разпространяват своите гръмки обещания, 5G все още е в началото си и предстои да измине дълъг път. Мрежата ще се подобри, но колко скоро това ще се случи за различните потребители по света, зависи от много фактори: с какъв телефон разполагат, какви честотни ленти поддържа той, къде се намира, какви действия по отношение на осигуряването на необходимите честоти предприема правителството в неговата страна и много други. Сега изглежда ясно, че телекомуникационния бизнес далеч не е стигнал до 5G революция, а по-скоро е предприел основните стъпки за подготвяне на масовия потребител за това какво може да очаква и да получи от петото поколение мобилни мрежи.

От друга страна, бизнесът няма нужда да бъде обещаван от ползите и възможностите на 5G мрежите – редица технологични компании, които се занимават с AI, аутсорсинг услуги и други високотехнологични решения за обикновени потребители и за бизнеса, вече работят по своите технологии и системи, които ще могат да бъдат реализирани с максимален потенциал, когато 5G мрежите станат масови. От друга страна, много други доставчици на онлайн съдържание, като стрийминг платформи, също подготвят своята 5G експанзия – с увеличаването на скоростите за крайните потребители, ще се увеличи и тяхната готовност да получават съдържание във високо качество – като например 4K стрийминг на филми и сериали. Освен това, 5G може да замени и домашния широколентов интернет на много места, където той не е с необходимо качество – както например се случва в селските райони на САЩ. Макар и инвестирането в 5G структура в тези райони да е изключително скъпо на този етап, в някакъв момент нещата ще се променят и все повече потребители ще получат достъп до високоскоростен интернет с течение на времето, а респективно и да използват по-качествени онлайн услуги.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари