5G е причина за Covid-19 толкова, колкото FM радиото носи СПИН

29
5530

Целият свят през последните месеци е изправен пред сериозно предизвикателство. Заради глобалната пандемия от нов коронавирус, който за първи път бе засечен в края на декември в китайския град Ухан, в момента по-голямата част от света е с ограничени социални контакти, не малко хора са и под строга карантина в опит вирусът COVID-19 да бъде овладян.

Дали заради многото свободно време, дали заради паниката, която обхваща не малко хора в подобни моменти, в мрежата се засили разпространението на фалшиви новини, както касаещи въпросния вирус, така и мрежите от ново поколение 5G, които се изграждат на редица места по света. Ситуацията стигна до там, че някои новини дори успяха да свържат двете, обвинявайки мобилните мрежи, че облъчват хората и са спомогнали за развитието на коронавируса.

“5G спира молекулата с кислород да достига до мозъка чрез хемоглобина. 60-те Ghz от 5G блокират функционирането на хемоглобина и други системи на организма. Липсата на кислород в човешкия организъм води до много проблеми, на първо място до дихателна недостатъчност.”

Подобни твърдения биха разсмели всеки специалист, разбиращ от телекомуникации, или хематолог, както и друг медицински специалист. Само хора с много повърхностни познания по темите, или любители на конспирациите биха могли да създадат подобни твърдения. Те обаче влияят на и без това подтиснатите хора, както и на много от нас, които подхождат с голямо доверие, особено към публикации от сайтове, на които имат доверие, цитиращи „специалисти“.

Да не говорим за публикациите, гласящи че самите вълни разпространяват вируса, или дори че той идва от космоса…

Многократно съм се питал, още когато се появиха първите фалшиви новини за 5G, уж умрели птици и жаби,  кой реално има полза от подобно нещо. Търсенето на отговор на това обаче поражда още доста теории на конспирацията, тъй като реално никой няма явна ползва от това да се пишат, публикуват и четат подобни глупости, които са много далеч от всякаква фактология.

В повечето случаи са и лесно проверими и могат да се оборят бързо

Лошото, което важи за всички фалшиви новини, е че хората които им вярват нямат нужда от проверка на фактите. Дори прочитайки само заглавието, те запомнят дадено твърдение, което вече е истина за тях и с това се увеличава всеобщата паника. Всичко много причина на добре познатите ни “chain letters” при които без особена мисъл хора препращат доброволни текстове с неверни твърдения, гласящи пълни глупости – този месец вече имаше няколко подобни във Facebook. С 5G ситуацията е общо взето същата – хората вярват, защото ги е страх, защото са достатъчно напрегнати от случващото се.

И въпреки че повечето подобни твърдения се пускат от хора, които просто имат много свободно време, търсят сензация, или имат нерационален страх, лавинообразното разпространение на такива твърдения в социалните мрежи, в настоящата ситуация усилва вълните от конспирации, а някои от коментари и “анализи” стигат до нива, които успяват да разлюлеят дори иначе рационалните хора, които започват да се чудят дали пък “инфомациите” може да са верни.

Ако решим обаче, все пак да помислим кой има полза от нещо подобно, изключвайки хората, които просто се забавляват с това да плашат, няма как да изключим възможността да става дума и за хибридни атаки, които създават объркване у потребителите и гражданите, особено в Европа и България, което в и без това усложнената обстановка може да попречи на осъществяването на стратегиите и плановете за разгръщане на мрежите от пето поколение, което би дало на Стария континент стратегическо предимство.

Истината е, че всеки факт за 5G е съвсем лесно проверим, вредата от мрежите (които все още не са изградени в пълния си вид) е обект на редица регламенти и сериозни проверки във всяка една държава. Във фалшивите новини, които обикалят мрежата напоследък, лъжата може да бъде хваната още по-лесно. Фактите просто не отговарят на истината.

Един съвсем повърхностен поглед над 5G покритието в цял свят показва, че няма абсолютно никаква зависимост между разпространението на болестта и мрежите на база тяхното покритие и действие

Дори без да разбираме нищо от 5G, без да сме чели анализи за специалисти, занимаващи се с излъчвания и лекари, съвсем лесно можем да хванем лъжите. Една от страните, в които новите мрежи от пето поколение работят пълноценно – Южна Корея – е една от тези, в които смъртността от вируса е най-ниска.

Индустриалният 11 милионен град Ухан, от където тръгна всичко, пък далеч няма пълноценно работеща 5G мрежа като тази в Южна Корея, САЩ или други градове в Китай и Япония. Подобна е и ситуацията и в Италия и Испания, където 5G е едва прохождащо и сигурно по-малко от 1% от заразените са имали достъп до такава мрежа, камо ли пък по-продължителен. Същото важи и за страни като Иран, Португалия, Турция и въобще всички засегнати. Много далеч от истината е и това, че различни страни са замразили развитието на мрежите, дори напротив.

5G помага изключително много на местата, на които го има

То позволява в Южна Корея и Япония да се използват специални роботи, които да обслужват хора със симптоми, предпазвайки хората от заразата. Ако вече имаше добре изградени 5G мрежи нямаше да се притесняваме за срив на интернет в Европа, нито за недостиг на линейки или специалисти. Истината е, че в пълният си вид новите мрежи ще променят целия свят, но към по-добро. И сегашната криза щеше да бъде преодоляна много по-лесно, ако по света имаше много работещи подобни мрежи.

Възможно ли е 5G да крие опасности?

Още откакто мобилните оператори по света за първи път започнаха да говорят за масовото въвеждане на 5G, имаше изразени опасения от някои хора относно влиянието на технологията върху здравето. Една от версиите е, че милиметровата вълна, която се използва от 5G можете да причини щети, въпреки, че мрежата работи на много честотни радиовълни. Тези сигнали не могат да изминават големи разстояния, което от своя страна изисква базовите станции да бъдат поставени близо една до друга и да бъдат инсталирани на повече места. Това възвърна притесненията, че радиовълните могат да произвеждат вредно излъчване, което може да причини рак на мозъка, стерилност, главоболие и много други заболявания. Множество проучвания оборват тези твърдения, а във всяка държава действа специално  законодателство, чрез което излъчванията на антените се регулират. Службите по света (в България КРС) следят внимателно излъчването на всяка антена, а за всяко неспазване се налагат сериозни глоби.

Това, което със сигурност категорично можем да кажем обаче, е че 5G не причинява или разпространява COVID-19

 Коронавирусите принадлежат към семейство, известно като Coronaviridae. Те изглеждат като шиповидни пръстени, когато се гледат под електронен микроскоп и са наречени така заради тези шипове, които образуват ореол или „корона“ около тяхната вирусна обвивка. Както вероятно повечето от вас си спомнят от часовете по биология, вирусите са живи организми, които не могат да изпълняват сами жизнените си функции – те се хранят и размножават в тялото на крайния гостоприемник – тоест организма, който заразяват. Предвид тези факти, е напълно невъзможно те да бъдат пренасяни посредством радио вълни, ниско честотно излъчване или други съвременни технологии за масова комуникация, нито пък могат да бъдат причинени по някакъв косвен начин от него.

Колкото до България, тук все още 5G е само в тестова фаза

  Все още няма работеща мрежа, но за сметка на това пък има изисквания за излъчванията. А те, още от 3 и 4G са в пъти по-строги от тези, работещи в останалата част на ЕС и САЩ. Всяка една клетка, която ще бъде разположена, както и тези които работят в момента се замерват периодично от комисии, работата им се следи внимателно, а пък поставянето на нови клетки отдавна е подвиг заради разрешителните построяване на такива клетки, както и заради многото допълнителни неща, които операторите трябва да съобразяват.

Радио вълните съпътстват цивилизования свят от много години. Влиянието има се изследва постоянно в цял свят, правят се проучвания, експерименти, а проучвания има за всички видове мрежи и клетки – още преди да започнат да се произвеждат те се сертифицират. Човешкият страх е напълно оправдан и е бил на лице, не само когато мобилните телефони започнаха да стават популярни, а дори когато е пускано първото електричество. Да ви е страх, че ще се заразите от Covid-19 заради 5G е все едно да се притеснявате от това, че заради FM честотите можете да се заразите със спин.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари