Самооуправляващите се автомобили са почти тук и вече може да мислим за тях. Една нова технология, която ще се въведе скоро след пускането на 5G мрежи, обещава да им даде още една усъвършенствана възможност: способността да комуникират по между си. C-V2X комуникационната технология, използваща мобилните мрежи от пето поколение, ще позволи на превозните средства да комуникират по между си като предават информация за пътни затруднения, крайпътни особености, подобрявайки както функционалността, така и безопасността.

Автомобилите не просто ще излъчват в мрежов поток местоположението и скоростта си на движение, това може да се случва и със сегашните 4G LTE мрежи. Те също ще могат да изпращат информация за нови знаци по пътищата, сливане на пътни ленти, изменения на маршрутите и други, които ще наподобяват поведението на човешки водач и ще помогне за изградане на синхронизирана мрежа от самоупрявляващи се превозни средства.

При пътни инциденти като катастрофи, свлачища при извънградските райони или други внезапни затруднения, автомобилите ще изпращат предупредителни сигнали.

Първоначално технологията би трябвало да се въведе и помогне на автомобилите с конвенционално управление – например да ви предупреждава за рискове от сблъсък или за заледен път. Но ще я видим в пълния ѝ блясък, когато направи автономните превозни средства по-добри и по този начин по-практични. По-интелигентните самоуправляващи се автомобили ще могат да решават сами как да постъпят в дадена ситуация, вместо да предават контрола на човека, или да причиняват излишно забавяне, в опитите си да избегнат проблем.

Какво ново ще донесе технологията?

C-V2X ще разгърне пълния потенциал на технологиите за самоуправление, като добави непознати до сега възможности, казва Максим Фламент, главен технологичен директор на Automovie Association.

C-V2X е резултат от две десетилетия усилия по разработки наричани „Специализирани комуникации между превозни средства на къси разстояния (DSRC)“, които до момента са постигали само частични успех и реализация. V2X се отнася за свързаните превозни средства, които комуникират с всичко – много повече от обикновените превозни средства (V2V). Комуникацията се осъществява непрекъснато по същата технология на клетъчните мрежи, които използват мобилните телефони.

C-V2X консорциум

5GAA консорциумът, подкрепящ C-V2X имаше само осем основатели, когато стартира през 2017 г. Сега той има 120 членове, казва Фламент, включително и основни играчи, които обхващат няколко различни индустрии. Големите автомобилни концерни като Audi, BMW, Daimler, Ford Motor, GM, Honda, Hyundai, Nissan, Volkswagen и Volvo, също са членове.

В този консорциум влизат и технологичните гиганти като Intel, Samsung и Qualcomm, компании за автомобилна електроника като Alpine, Continental и Bosch, производители на мрежово оборудване като Nokia и Ericsson и телекоми като AT&T, T-Mobile, Verizon и Vodafone.

C-V2X към момента работи и в сегашните 4G – LTE мрежи. Индустриалният конгломерат 3GPP, който разработва стандартите за безжичните връзки, също е част от разработчиците на C-V2X, като позволява на сегашните самоуправляващи се автомобили да излъчват основна информация за данните от шофирането и да получават така през 4G мрежите. Следващата 15-та версия на 3GPP, надгражда стандарта за безжичната връзка към 5G, която се очаква да стартира и да навлезе за широка употреба до края на годината.

Първите нововъведения след пускането на 5G мрежите ще бъдат възможностите за изтегляне на видеоклипове и пътни карти на автомобилите, казва Уве Пуетшлер, ръководител на отдела за V2X разработки на Nokia. Разбира се, това ще бъде само началото.

Следващата 16-та версия на безжичния комуникационен стандарт, очаквана до средата на 2020 г, ще даде възможност за по-разширени възможности на C-V2X, като например да позволи на множество автомобили да комуникират едновременно за откриване на най-бързия, удобен и безопасен маршрут за дадено разстояние, казва Пуетшлер. За тези цели е необходим голям мрежов капацитет и високи скорости, които единствено 5G може да предложи. Също така ще са нужни и ниско времезакъснение (латенция). Версия 16 трябва да намали латенцията от няколко десетки милисекунди до по-малко от 10 милисекунки, допълва ръководителят. Високата скорост на интернет връзката също е необходима и за обединяване на данните предавани от самоуправляващи се автомобили и камиони, в общ клъстер, които да се обработват от механизми с машинно обучение.

5G също има много по-голям капацитет за едновременно свързани устройства от 4G, позволявайки на автомобилите да споделят данни от сензорите, както и за видеорегистратори и радари по пътя. Ако искате да изпреварите голям камион, ще имате възможност да оцените някои данни, предавани от сензорите на камиона и така да сте наясно с обстановката, казва Пуетшлер.

Колко ще струва?

Мрежовият хардуер, който ще се добавя в превозните средства, ще струва между 200 и 300 щатски долара, заяви анализаторът на IHS Markit Кристиан Ким. Автомобилите с вградено 5G ще могат да приемат стрийминг на видео, директни OTA актуализации на фърмуера и информация за пътни инциденти. Друго съществено предимство на C-V2X ще е по-бързото превозване, но според DSRC, това е доста спорно.

Някои шофьори на автономни автомобили ще могат да се възползват от безплатен достъп до мобилните мрежи, който ще се покрива от производителите на автомобилите през първите няколко години. Но все пак C-V2X не се нуждае от връзка с клетъчна мрежа, управлявана от телеком оператор, автомобилите ще могат и да комуникират директно с други превозни средства със C-V2X в техния периметър.

Директната комуникация също е и по-бърза от комуникацията посредством мрежите на телеком операторите. И това може да пребори проблема, че покритието на 5G мрежите ще се изгражда бавно и поетапно, като за големи страни с разнообразен релеф като Германия например, това ще отнеме наистина много усилия и време.

Предизвикателствата

Разбира се, C-V2X все още трябва да спечели някои важни позиции. Това са компаниите произвеждащи автономни автомобили като Waymo, дъщерна компания на Google Alphabet, General Motors – controlled Cruise Automation, производителят на електрически превозни средства Tesla. Споменатите все още са скептични към новата технология и не са членове на консорциума 5GAA.

Cruise отказа коментар, а Tesla не отговори на искане за коментар. Waymo заяви, че автомобилите им за проектирани да се движат по пътищата и инфраструктурата такива, каквито са днес, и че автономните автомобили не се нуждаят от 5G, но не дава допълнителен коментар.

Защитниците на C-V2X също трябва да убедят регулаторите в надеждността, безопасността и реалните му предимства, а това процес, който отнема време. През 1999 г. правителството на САЩ орязва ценна част от въздушните честоти в спектъра на честотната лента ог 5.9GHz за DSRC, който е по-ранния стандарт. Привържениците на C-V2X сега искат около една четвърт от този безжичен спектър.

През юли европейските регулатори сигнализираха, че се интересуват и от това как се развива C-V2X. Някои китайски градове са активни поддръжници и всъщност Китай може да бъде първата страна, в която ще видим автомобили с C-V2X

Регулаторите възпрепятстват DSRC. Toyota, която е върл привърженик на DSRC, спря плана си за внедряване на по-ранната версия на технологията в автомобилите, които ще представи през 2021, тъй като се нуждае от гарантираност, че спектъра на 5.9 GhZ ще бъде забавен и предоставен за използване на DSRC, заяви Нейтън Кокс, говорител на компанията.

Chipmaker NXP популяризира DSRC и неговия европейски еквивалент, pWLAN, казвайки, че е по-зрял от C-V2X. Нито Toyota, нито NXP са членове на 5GAA.

Ford е привърженик

Ford е сред компаниите, които ще внедрят C-V2X в автомобилите си, за серията автономни превозни средства, които компанията ще представи през 2022. Това прави концерна един от най-върлите привърженици.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Efix
Efix
2 години

Обединени корпорации VS Човечеството
Рунд Първи ….

Аз-Съм
Аз-Съм
2 години

Това всекидневно облъчване с „колко яко е пет джи“ взе да ме дразни и да го намразвам и най-малкото взех да се съмнявам в него и смисъла му!!!

Micr0
Micr0
Отговор на  Аз-Съм
2 години

Че 3g и 4g какво не облъчват ли дали ще е 5 или 4 фаида да ревете

ljo
ljo
2 години

„Безопасно“ ще докара на всички химиотерапия

djgerro
djgerro
2 години

удължаване на агонията сред хората.
ето,почна да ми се спи,докато набирам буквите…
част от населението се затрива.знаеме.не се споменава… 🙂

115
115
2 години

5G, Tesla, huawei, мъск, harmony os. И после пак всичко отначало. А чат-пат xiaomi изобретили конвекторна печка с wi-fi.