Самоуправляващ се робот, оборудван с камери и светодиоден екран, посреща посетителите във фоайето в централата на най-големия мобилен оператор SK Telecom в Южна Корея, проверявайки температурата им, раздавайки дезинфекциращи препарати за ръце и дезинфекцирайки пода.

„Моля, вземете участие в социалното дистанциране“, твърдо, но учтиво напомня белият робот на трима от служителите на SK Telecom, които стоят и чатят в близост.

Корпоративна Корея отдавна използва роботиката за задачи, които включват производство и почистване, но технологията придобива и нов тласък, тъй като все повече компании се стремят да намалят човешкия контакт на фона на коронакризата.

След като до голяма степен успя да овладее епидемията, заразила над 11 000 души и убила 269 от тях, Южна Корея преминава от интензивно социално дистанциране към това, което правителството нарича „дистанциране в ежедневния живот“.

Роботът, разработен съвместно с SK Telecom и Omron Electronics Korea, доставчик на решения за индустриалната автоматизация, предава данни в реално време на свой сървър, задвижван от 5-тото поколение (5G) технология на телекомуникационната компания.

Той задейства аларма, ако температурата на някой от посетителите е над 37,5 °C (99,5 по Фаренхайт), като същевременно използва изкуствен интелект (AI) за откриване на събрали се на едно място хора, съветвайки ги да се раздалечат. На тези, които не носят маска, ще бъде напомнено да си сложат такава.

Роботът помага да се сведе до минимум контактът между хората и да се намали времето, необходимо за проверка на температурата на входа, а AI технологията повишава точността“, казва Ра Кихонг-Хван, ръководител на бизнес-сътрудничеството за данни в SK Telecom и един от разработчиците.

Въоръжен с ултравиолетови лампи и две дезинфекциращи пръскачки, роботът може да дезинфекцира 99% от 33 квадратни метра (355 квадратни фута) повърхност за 10 минути, съобщават от компанията.

Почувствах се малко странно, когато за пръв път видях робота, но осъзнавам, че може да повиши ефективността относно дистанцирането и също така да подобри точността при проверката на температурата“, казва Лим Йон-джун, служител на SK Telecom.

По-малките фирми и търговци на дребно също са се насочили към използването на роботи.

В кафене в централния град на Daejeon робот приема поръчките, прави 60 различни видове напитки и ги носи на клиентите на техните места.

В CJ CGV, най-голямата верига за киносалони в Южна Корея, киноманите могат да купуват билети, пуканки и ваучери за паркиране чрез роботи, които също могат да ги насочат към техните места.

Миналия месец Woowa Brothers, най-големият собственик на приложение за доставка на храна в страната, започна пилотна операция за самоуправляван робот за доставка, който може да се движи свободно между етажите на офисите или между блоковите сгради.

Клиентът може да направи поръчка чрез QR код, а роботът, наречен Delitower, ще вземе храната от ресторанта, ще организира доставка и ще я занесе направо до местоположението на клиента.

Ние тестваме роботите за доставка от миналата година и се стремим да ги интегрираме в офисите, хотелите и жилищните комплекси, тъй като все повече хора намират роботите за полезни на фона на избухването на коронавируса и социалното дистанциране“, казва служител на Woowa Brothers пред Ройтерс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари