fbpx
3.9 C
София

5G iPhone: Защо Apple не въвежда новото поколение мрежи в устройствата си?

Най-четени

5G е повратна точка в историята на мобилните комуникации. В развитите страни в Европа, както и в САЩ и Великобритания вече са положени основите на петото поколение мобилни мрежи и далеч не е нужно да сте мениджър на хедж фондове, за да можете да си ги позволите. Но Apple изглежда нямат намерение в близко бъдеще да се присъединят към огромното семейство от производители, които вече предлагат 5G поддръжка в своите водещи смартфони.

Нито един от моделите на 2019 – iPhone 11, iPhone 11 Pro или iPhone 11 Pro Max не предлага 5G.

Huawei, Samsung, Oppo, LG, Sony, Nokia и OnePlus вече предлагат 5G поддръжка в някои от моделите си. Същото можем да кажем и за отдавна „залязлата“ от сцената компания HTC, която представи „блокчейн телефон“ с 5G модул.

Големият въпрос на всички е – защо Apple изостава? Нека разгледаме някои от възможните причини, поради които компанията си позволява да не предлага това, от което всички в мобилната индустрия в момента се вълнуват.

Но първо нека се спрем на един друг въпрос, който много от вас вероятно си задават – кога ще видим 5G iPhone?

Дата на излизане на iPhone 5G

Редица анализатори, в това число и безпогрешният Минг Чи Куо, прогнозираха, че че някои или може би всички модели от серията iPhone 12 ще поддържат 5G.

Ако това е така, тогава най-вероятно ще видим първия 5G iPhone през септември, тъй като Apple представя на обществеността новите си модели винаги наесен. Тази година обаче е напълно възможно поради епидемията с коронавируса моделите iPhone 12 да се забавят с месец и дори два – някои спекулират, че тази година Apple ще представя нови модели едва през октомври или дори ноември, което от своя страна ще промени графика на продажбите.

Но някои източници оспорват слуховете, че Apple ще предложи 5G тази година и спекулират, че това ще се случи едва в серията на 2021.

Аргументът срещу 5G

Макар и да е спорно, основното, с което компанията може да бъде оправдана за сериозното си забавяне с появяването на 5G поддръжка в iPhone, е фактът, че Apple въвежда в продуктите си функции, които може да произведе и да въведе в експлоатация гладко и безпроблемно. През годините марката се е доказала със стремежа си да предлага гарантирано качествено изживяване и там никога няма да имате усещането, че сте бета тестер или „опитна мишка“, както обичат някои софтуерни инженери да се изразяват, както често се случва на една част от потребителите на Android.

Apple не спомена нито дума за 5G при последното събитие по представяне на нови iPhone. Но ако Тим Кук е духовен наследник на Стив Джобс и би отговарял в негов стил, той навярно би казал нещо от рода на „5G все още не е достатъчно добър за нашите iPhone“. Макар че не бихме могли да се съгласим с това твърдение. Технологичните журналисти по света са тествали куп различни 5G мрежи и апарати в няколко големи столични райони, където вече мрежата се поддържа – като Лондон и Ню Йорк и изглежда на всички места, където мрежата вече е изградена, тя определено работи по-бързо и надеждно от досегашната 4G – LTE технология.

За жалост обаче, в подобен хипотетичен отговор на Apple, все пак би имало някакъв резон. 5G може да звучи страхотно с всички възможности, които обещава, но присъства на такива малки „петна“ покритие на картите на големите градове, че търсенето му по улиците може да изглежда като търсене на злато. Дори когато сте свързани към 5G мрежа и имате такова покритие, това все още не е гаранция, че ще можете да се радвате на 5G скорости на връзката.

Ако сте похарчили над 1500 евро за смартфон, който ви обещава в пъти по-бърз мобилен интернет, благодарение на 5G поддръжката и в това сте видели основното му достойнство, когато сте решавали покупката, то ще бъдете ли доволни, ако установите, че скоростите всъщност са много далеч от обещаното? Разбира се, че не.

Това се превръща в удобно неизказано извинение за липсата на 5G в iPhone. Но вероятно това съвсем не е основната причина да няма поддръжка. Това, че 5G е в известен хаос по отношение на процеса на разработване е същото, което спря Apple да го интегрира в моделите от 2019 г. Но нищо повече.

И каква е истинската причина?

Безредиците зад кулисите

„Apple винаги е закъснявала с възприемането на всяка нова технология в своите продукти, с изключение на своите собствени разработки. Въпреки това, с приемането на 5G имаше допълнителни причини“, казва Нийл Шах от Counterpoint Research.

„Сложността, свързана с интегрирането на 5G от перспективата на RF Front End е много висока и неуспешният опит на Apple да направи това с модемите на Intel и техните спорове с Qualcomm, които продължиха доста месеци наред, върнаха Apple с поне едни 12-14 месеца назад в работата по интегриране на 5G в своите модели и настигане на конкурентите“, коментира експертът.

Повечето от днешните 5G телефони използват модемите за 5G мрежа Snapdragon X50 или Snapdragon X55, както и повечето от тях работят с процесор от серията Qualcomm Snapdragon.

Apple се опита да премине към модеми на Intel вместо тези на Qualcomm още в моделите си от 2018 г. Тогава компанията използваше модем Intel XMM 7560 в iPhone XS и iPhone XS Max, прекратявайки дългогодишното си партньорство с Qualcomm.

Apple заведе съдебен иск срещу Qualcomm на стойност 1 милиард долара през 2017 г., твърдейки, че компанията начислява нелоялни авторски възнаграждения, които е трябвало Apple за плаща за всеки произведен iPhone. Qualcomm пък от своя страна подават друг иск, в който твърдят, че Apple е разкрила търговски тайни с Intel, като двете компании тайно са решили да използват техни разработки и да създадат нов работещ и вероятно по-евтин алтернативен 5G модем.

Сами разбирате, че компанията прекара последните повече от 2 години в това да води различни спорове с различни контрагенти, опитвайки се да сложи ръка върху притежанието на част от двигателя на 5G технологията, но уви за компанията от Купертино това беше неуспешно.

Многократните съдебни дела между Qualcomm и Apple отпаднаха през април 2019 г. след като Apple се съгласи да изплати 4,5 милиарда долара на Qualcomm. След като съдебните искове приключиха, на някои от нас започна да им се струва, че най-накрая можем да говорим за партньорство и две влиятелни компании, хванати ръка за ръка, обмислящи и планиращи масовото интегриране на 5G за продуктите на потребителите. Но това само привидно изглеждаше така…

Точно с уреждането на правните отношения между Apple и Qualcomm, плановете за 5G станаха несигурни, след като от Intel обявиха намерението си изцяло да изоставят бизнеса с 5G модеми за смартфони и ще се съсредоточат върху доставянето на същите модеми за други устройства като компютри и Internet of Things джаджи.

Но изглежда, че това беше само подготовка преди изкупуването на технологията и патента за 5G модема на Intel, което беше обявено през юли 2019 г. За разработката Apple плати 1 милиард долара, а 2200 служители на Intel се включиха по един или друг начин финансово в сделката с Apple.

Това помага да се обясни защо Apple закъснява толкова с въвеждането на 5G. Според Шах, Apple „технически изпусна лодката, за да пусне поне един модел iPhone с поддръжка на 5G в периода октомври 2019 г. – септември 2020 г., тъй като глобалната стратегия на компанията прави обстоятелствата още по-трудни, тъй като първоначалното разгръщане на 5G ще изисква промяна в маркетинговата стратегия за различни региони в зависимост от характеристиките на местния пазар, а това не е нещо, което Apple обича да прави“.

Какво ще рече това?

5G е пакет от различни технологии и стандарти и далеч не е само един протокол. Някои мрежи в САЩ използват различни честоти от тези, които се срещат във Великобритания например.

Правителството на САЩ държи собствеността и правата върху ниските честоти, които 5G мрежите би трябвало да използват – спектър известен като „милиметрова вълна“. Това е най-бързият вид 5G връзка, но нейният обхват е значително по-малък и респективно поради което се налага инсталирането на огромен брой базови станции на мобилните оператори, за да се осигури нормално покритие и свързаност. Към момента такива мрежи се срещат във Великобритания, като там съществуващите в момента 5G мрежи използват честотни ленти, много по-близки до тези на днешните 4G услуги.

5G модемът на Apple трябва да поддържа и двете. Интегрирането на 5G наистина е дяволско предизвикателство за голям производител на смартфони от техния калибър и далеч не могат да си позволят измиването на ръце, което практикуват някои дребни китайски производители, които пускат значително по-евтини 5G смартфони „на килограм“, но без пълна поддръжка и съвместимост с различните честоти и стандарти по света.

Модемът X50 на Qualcomm, използван в много от днешните 5G смартфони, поддържа и двата най-използвани вида 5G технологии, но за Apple внедряването все още остава голямо предизвикателство.

Понастоящем не знаем със сигурност дали първите 5G телефони на Apple ще използват Qualcomm модели или собствено производство такива, базирани на изкупената от Intel технология и ноу-хау, но по всяка вероятност има още много работа, преди да видим iPhone с 5G поддръжка на пазара.

Колко време би отнело на Apple?

От чисто маркетингова гледна точка, Apple ще трябва да представи смартфон с поддръжка на 5G, преди то да е станало част от бюджетните модели смартфони и за потребителите да стане нормално да си купуват достъпни модели с 5G, каквато е ситуацията от години с 4G-LTE. А това ще рече, че времето на Apple наистина изтича, но и не е твърде малко.

Според анализаторите, 5G ще стане достъпно за много повече хора през втората половина на следващата година, тъй като тогава ще видим устройства с цена под 500 долара, които имат същите възможности на 5G смартфоните в момента, каза Шах през 2019 г. Така че изглежда Apple има още 8 – 10 месеца да представи на потребителите 5G модел, преди да е твърде късно.

Разбира се, все още остават надеждите тази година да видим поне един модел от серията iPhone 12 с 5G, въпреки всички препятствия и затруднения, които 2020 поднася на Apple.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини