fbpx
15.5 C
София

6 вълнуващи начина за използване на ChatGPT – от програмиране до поезия

Дали този чатбот с изкуствен интелект е тук, за да отнеме короната на Google?

Най-четени

Доста вероятно е да сте попаднали на най-новия чатбот с изкуствен интелект, създаден от OpenAI, ChatGPT.

Тази нова компютърна програма, известнa като „чатбот с изкуствен интелект“ вдига летвата на изкуствения интелект (ИИ). Всъщност тя стана толкова популярна и толкова бърза, че компанията-майка OpenAI помоли потребителите да „изчакат“, докато увеличи мащаба на системата, за да може тя да поема толкова много нови потребители.

И така, за какво е цялата тази суматоха? Ами, според описанието на ChatGPT, генерирано от собствения изкуствен интелект, софтуерът „може да се използва за различни задачи, включително езиков превод, обобщаване и отговори на всякакви въпроси“. Но това е меко казано скромно.

ChatGPT се различава от другите чатботове, тъй като използва техниките на естествния език, за да отговаря на въпроси, генерирани от потребителите, по истински разговорен начин. Представянето на информацията е съгласувано – дори подобно на човешкото, докато при другите чатботове то е очевидно роботизирано. Независимо от някои недостатъци, системата наистина може да промени начина, по който консумираме информация през 2023 година – и по-долу от TechRadar посочват шест причини за това.

ChatGPT може да преоткрие търсачките

Нека започнем с най-големия проблем. Способността на ChatGPT да дава бързи и кратки отговори на въпроси накара мнозина да предположат, че в крайна сметка тя може да замени традиционните търсачки като Google и Bing.

Докато Google отговаря на запитванията със страници и „сини“ връзки, класифицирани според оптимизацията за търсачки (SEO), изкуственият интелект на ChatGPT събира информация от хиляди източници, за да предостави директни отговори в разговорна форма. Разгледайте примерите в Twitter публикацията по-долу, за да видите софтуера в действие:

ChatGPT доказа, че може да отговаря не само на запитвания, основани на факти. Нуждаете се от съвет как да се справите с раздялата? Или идеи за коледни подаръци в последната минута за някой роднина? Не казвайте повече: ChatGPT може да ви помогне.

Въпреки това софтуерът има недостатъци в сегашната си бета-форма, което означава, че все още няма да замени Google и други. Например, библиотеката му с източници не се актуализира в реално време – в момента отговорите на ChatGPT се основават на информация, вярна към 2021 година.

Друг червен флаг е липсата на разкриване на източниците на отговорите на софтуера. ChatGPT не казва на потребителите откъде получава отговорите си (най-вече защото те се генерират от хиляди източници), което прави информацията, която предоставя, трудна за проверка.

И двете ограничения обаче биха могли да бъдат отстранени в пълномащабна версия на софтуера, тествана от аудиторията – което може да накара Google да се разтрепери.

ChatGPT може да пише компютърен код

Друго предимство на ChatGPT е способността му да пише сложен компютърен код (според спецификациите на потребителя) и да открива грешки в съществуващ такъв.

ChatGPT може да изготвя бизнес писма и договори

Правни отдели, гледайте как се прави.. Ако въведете условията на споразумение между две страни, ChatGPT е в състояние да изготви необходимия договор, независимо от предмета му на действие.

И все пак, все още не ви предлагаме да се обръщате към изкуствения интелект за всичките си нужди, свързани с писането на договори, но няма причина да се съмняваме, че в близко бъдеще софтуерът може да улесни дългите административни процеси.

ChatGPT може да създава художествена литература

Този е доста зашеметяващо. Използвайки гореспоменатите езикови умения, ChatGPT може да създава, адаптира и анализира всички видове художествена литература. Например, главният редактор на TechRadar, Ланс Уланов наскоро помоли чатбота да напише коледна история въз основа на няколко спецификации и резултатът беше адски впечатляващ. (Разбира се, всичко това се случва на английски, но все пак е впечатляващо.)

Още по-впечатляващ обаче е примерът по-долу, който показва как ChatGPT отговаря на следната заявка: „Напишете библейски стих в стила на Библията на крал Джеймс, в който се обяснява как да извадите сандвич с фъстъчено масло от видеокасетофон.“

ChatGPT може да съставя есета на академично ниво

ChatGPT доказа, че може също да създава и академични есета на приемливо ниво. Вярно е, че методът на софтуера за събиране на информация от много източници рискува понякога да допусне фактологични неточности (поне в сегашното си състояние) – но ако искате да се справите с това през следващия семестър, ChatGPT е тук, за да ви помогне, ако трябва да пишете нещо на английски.

ChatGPT може да ви измъкне от затруднение

Случвало ли ви се е да трябва да напишете учтив имейл, за да се отзовете по болест, да откажете някоя покана за нещо, или да отговорите на изключително неудобен въпрос? ChatGPT може да ви помогне да се справите компетентно в тези ситуации. Вижте туита по-долу, за да видите неговите умения в действие:

ChatGPT е революционен чатбот с изкуствен интелект, който може да ви помогне с всичко. Вярваме, че ChatGPT ще промени начина, по който хората живеят и работят, като улесни работата им. Изпробвайте ChatGPT днес и опознайте бъдещето на изкуствения интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини