fbpx
5.8 C
София

6 мита за COVID-19, в които спешно трябва да спрете да вярвате

Най-четени

Има няколко неща, за които със сигурност знаем, че могат да предпазят хората от получаване или предаване на новия коронавирус: Често миене на ръцете със сапун, почистване на повърхностите у дома с дезинфекциозни продукти и асоциализация. Но според публикации в социалните мрежи, има много повече начини да се защитите.

Много преди коронавирусът да бъде обявен за пандемия от СЗО, хората започнаха да споделят всякакви съмнителни съвети как да се предпазите от заразяване, като се започне от някои забележително заблудени съвети до крайно опасни препоръки, които със своята дезинформацията могат да струват живота и здравето на вас и на вашите близки.

В стремежа си да изясним фактите, в тази статия събрахме тези 6 най-популярни мита за коронавируса от социалните мрежи.

Мит 1: Ако можете да задържите дъха си за 10 секунди, нямате коронавирус

В много групи за медицински съвети и информация потребителите питат как могат сами да разберат дали имат коронавирус. Отговорът, най-обобщено казано, е никак. Всичко, което можем да направим, за да разберем дали сме покосени от заразата, е да отидем и да се изследваме с оторизиран тест в инфекциозна болница. Въпреки това обаче, някои дават съвета, че ако можете да задържите дъха си за 10 секунди, без да усещате болка или стягане в гърдите, тогава нямате коронавирус.

Логиката зад това твърдение, че при заразяване с COVID-19 50% от белите им дробове ще имат белодробно фиброза – състояние, при което белодробната тъкан има необратими белези и е втвърдена, респективно дихателния обем на белия дроб е намален.

Но изглежда това е просто мит, споделян хиляди пъти в социалните мрежи, дори от известни личности като Дебра Месинг, която публикува информацията във вече изтрита история в Instagram профила си. Има дори слухове, че информацията идвала от Станфордския университет, но от висшето училище напълно опровергаха някога да са правили подобно твърдение.

Въпреки че е възможно коронавирусът да причини фиброза, задържането на дъха не е подходящ „домашен тест“, за да се определи дали имате увреждане на белите дробове. За да получите правилната диагноза, ще ви бъдат необходими серия от тестове, извършени от личния ви лекар. От друга страна, дори да имате затруднено дишане, това далеч не значи еднозначно, че сте заболели от коронавирус. Ако изпитвате болка при дишане или имате респираторен арест, е необходимо да потърсите спешна медицинска помощ.

Мит 2: Питейната вода ще изведе вируса от устата ви

Въпросното твърдение гласи, че трябва да пиете вода на всеки 15 минути, защото дори коронавирусът да попадне в устата ви, водата и другите течности могат да го изхвърлят в стомаха, където той не може да оцелее поради стомашната киселина. Според твърденията, ако не пиете достатъчно често вода, коронавирусът ще попадне във вашите дихателни пътища и след това в белите дробове.

Друга популярна публикация в социалните мрежи пък твърди, ме можете да „елиминирате“ вируса от гърлото си с гаргара с топла вода, сол и оцет (в поста не се посочва какъв точно оцет).

Винаги е добре да пиете повече вода и да бъдете добре хидратирани, независимо дали навън върлува епидемия или не. Но според СЗО няма доказателства, че питейната вода може да ви предпази от заразяване с коронавирус. Нито пък за гаргарата със солена вода или оцет. Промиването на носа с физиологичен разтвор също няма да помогне.

Въпреки това обаче, този мит е по-скоро безобиден, тъй като честото пиене на вода има доказани редица ползи за здравето, включително и помага за борба с излишните килограми. Дори и да не е ефикасна предпазна мярка, нищо не пречи да го прилагате. Не така обаче стоят нещата за гаргарата, при която се използва твърд абразив (содата) и киселина (оцета), които могат да навредят на меките тъкани на гърлото, ако престоят твърде много време.

Мит 3: Със затоплянето ще се отървем от коронавируса

Доналд Тръмп е известен със своите прояви на ефекта на Дънинг-Крюгер. На митинг на 9 март американският президент каза на своите привърженици, че коронавирусът ще отмине през април, когато времето в САЩ се затопли.

Миналия месец също той беше цитиран, че вирусът ще изчезне до април и че „горещината като цяло ще убие този вид вирус“, като много медии се позоваха на идеята, че по-топлото време ще убие вируса и ще сведе до минимум неговото разпространение.

Според СЗО обаче коронавирусът може да се предава във всички райони на земното кълбо, дори в тези, в които в момента климатът е горещ. Това ще рече, в Северното полукълбо, което ще се затопли през пролетта, няма да се отървем толкова лесно от новата епидемия. Също така все още не знаем дали COVID-19 е сезонен вирус, какъвто е грипът.

Мит 4: Използването на маска за лице ще ви предпази от заразяване с коронавирус

В първите дни от разпространението на епидемията, хората започнаха да тичат до аптеките да купуват хирургически маски за лице. Идеята беше, че тези маски могат да попречат на вируса да попадне в дихателните им пътища

Истината е, че хирургическите маски не могат да блокират вирусите, пренасяни във въздуха. Те са специално проектиране да спират попадането на течности от нечия кашлица или кихане в устната кухина или носа, както и да предотвратят попадането на вашите секреции и дихателни течности навън, за да се елиминира риска вие да заразите някого.

Маските за лице могат да блокират изхвърляните от вас течности и въздух да не се разнасят из въздуха. Задължително е да ги носите, ако вече смятате, че сте се заразили и искате да предпазите околните от заразяване.

Освен това, хирургическите маски имат годност на носене не повече от 30 минути до максимум 2 астрономически часа. След този период, защитната функция на мрежата рязко отслабва и ви прави отново уязвими към летящите във въздуха патогени.

Мит 5: Яденето на чесън и билки ще ви излекува или предпази от коронавирус

Казват, че чесънът помага за засилване на имунната система и поради това в интернет циркулират слухове, че може също да предотврати заразяването с коронавирус. В един пост се посочва, че чесънът е особено полезен, ако го сварите и пиете водата, която е останала от него

Публикациите в социалните мрежи също твърдят, че варенето на чай от билки (някои дори предлагат използването на морски мъх) може да предпази децата от заразяване с вируса.

Истината е, че макар и чесънът действително да е полезен за имунната ви система, той не може да ви предпази от заразяване с коронавирус, според СЗО. Същото важи и за билковите чайове, промотирани в клиповете на влогъри от типа „Направи си сам у дома“.

Мит 6: Пръскането на алкохол или белина върху тялото ви ще ви предпази

Този мит вече може да бъде смъртоносен. Тъй като в магазините започнаха да се изчерпват средствата за дезинфекция на ръцете, хората търсеха други начини да се предпазят, включително и чрез пръскане на алкохол и белина по телата или дрехите си.

Истината е, че алкохолът може само да навреди на лигавиците ви, тъй като изпаренията от него се усвояват лесно, а също така може да предизвика и някои кожни проблеми. Със сигурност обаче няма да ви предпази от заразяване с коронавирус. Освен това, в народната медицина често се среща препоръката малките деца да бъдат обтривани с алкохол домашно производство – това може да бъде допълнително опасно, тъй като децата лесно усвояват спирта в алкохола и могат да бъдат опиянени само чрез вдишването на неговите пари.

Пръскането на белина по тялото ви може да бъде още по-опасно: от часовете по химия знаем, че основна съставка на белината е Натриев хипохлорид NaClO, тривиално известен и като „Натриева сол“. При попадане върху кожата на тялото, особено при престояване за дълго време, веществото може да причини тежки кожни наранявания, химическо изгаряне и дори задушаване. Безспорно най-много ни втрещява съветът да пием разтвор от белина, алкохол и вода, който би трябвало да „дезинфектира вътрешните стени на организма ни“.

Горещо препоръчваме на хората във времената на паника, да не изоставят своето критично мислене и да подлагат на внимателен анализ нещата, които предприемат за себе си и близките си, особено ако те са им препоръчани от хора, които нямат медицинско образование.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Arebe
Arebe
1 година

Кога намерите натриева основа в белината елате ми кажете!!

the professor
the professor
Отговор на  Arebe
1 година

белината се прави от пропускане на хлор през натриева основа, отделят се готварска сол, белина и вода… тоест в белината няма натрива основа…

Асен
Асен
Отговор на  the professor
1 година

Във воден разтвор на натриев хипохлорид винаги има добавена натриева и калиева основа. Натриева до 1 процент, калиева до 10 процента, в зависимост от концентрацията на хипохлорида.

alibaba
alibaba
Отговор на  Arebe
1 година

Че то в статията и не пише че има натриева основа

кух
кух
Отговор на  Arebe
1 година

Явно за химиците във форума натриев хипохлорид и натриев хидроксид е едно и също нещо…

fes
fes
Отговор на  Arebe
1 година

Гръцкото правителство освободи 120 тона контрабанден спирт , и направиха дезифектант ,а шайката продадоха всичкият контрабанден алкохол ,за да си увеличат сметките в банките !!!! Къде е спирта бе ,КАЛТАЦИ !

the professor
the professor
1 година

пиенето на вода на 15 минути има съвсем друга цел – да подтисне кашлицата (колкото повече кашля човек, толкова повече му се кашля, така се раздразва гърлото и се кашля още повече), не да отмие вируса към стомаха…

Фен
Фен
1 година

Забравяте да споменете източника на тези митове – МЕДИИТЕ .
Приличате вече на гущер захапал опашката си . Спорите със самите себе си , пускате небивалици , после ги опровергавате . Създавате паника а след това правите статии „как трябва да запазим спокойствие „…
Калдата – поне вие се опитайте да стоите настрана от това . Придържайте се към техническите новини . За това посещават сайта читателите ви . А не заради сензациите и „разбивачите на митове“.

п.с. С вас съм и ви чета откакто пускахте коментари в техническите форуми с ник Калдата . Ако това има някакво значение ….

спициалист с експертиза
спициалист с експертиза
1 година

медиите – за предпазване от вируса използвайте дезинфектант на алкохолна основа! ( ракията съдържа около 40 – 60 % алкохол )

медиите – не, ракията няма да ви помогне срещу вируса!

а, сега, де!

Onzi
Onzi
Отговор на  спициалист с експертиза
1 година

Да обаче минимум 70%

Д-р Х
Д-р Х
Отговор на  спициалист с експертиза
1 година

Ракията според мен е слаба. Трябва нещо над 60%. Препоръчвам австрийски ром Stroh, който е 80%. Но е опасно да не ти пресуши лигавицата на гърлото. Трябва да се консумира с разредител, но не смесено за да не пада градуса. Глътка ром, глътка чай. И се увиваш с две одеяла. Сгрява брутално. Препотяваш се и на сутринта ти няма нищо. Няколко пъти ме спаси тази зима, но само защото реагирах моментално още и на най-леките симптоми. Много внимавам, понеже имам нещо хронично на гърлото и ме хваща инфекция много лесно.

Нови ревюта

Подобни новини