fbpx
3.8 C
София

6 неща, които можеш да направиш, за да спреш да бъдеш манипулиран от телефона си

Най-четени

Експертите от много време обсъждат колко пристрастени сме към социалните мрежи. И това пристрастяване става все по-силно с всяка година. И дори някои от тях твърдят, че платформите умишлено се възползват от това и подсилват ефекта. На практика са се превърнали в едни от най-мощните и влиятелни структури на настоящето.

Голям интерес предизвика документалният филм „Социалната дилема“

Той изследва различни аспекти и ефекти на онлайн света, включително много доходната икономика на вниманието, пристрастяващите алгоритми за препоръки, дезинформацията, политическата поляризация и др.

Самият филм отваря очите на много от потребителите за потресаващи практики. В края му обаче, участващите експерти дават конкретни препоръки как да ограничим пристрастяващите технологии. Сега ще разгледаме някои от тях.

Не кликвайте на видео и публикации, които са ви препоръчани

Алгоритмите за препоръка са една от най-ценните тайни на технологичните платформи. Те са отговорни за задържането на потребителя в приложението. Препоръката е да не разчитаме на тях, а да използваме търсачките, за да намираме това, което ни интересува. Собственият избор е инструментът за борба с тези алгоритми.

Ако желаете, използвайте разширения за браузъри, които премахват препоръките на платформите.

Забранете известията на приложения, които не ви уведомяват за нещо важно или чувствително по отношение на времето

Това е един добър начин да сложите граница между себе си и приложенията, които целят всячески да ви върнат обратно „в матрицата“, когато не сте там.

Деинсталирайте приложенията, които смятате за загуба на време или не ползвате редовно

Така ще си отървете от един потенциален източник на разсейване и телефонът ви ще има по-малко инструменти да ви залепи за себе си.

Използвайте алтернативни търсещи машини

Една от големите критики към гигантите в областта на Интернет търсенето е, че чрез търсачките си събират много информация, която после ползват за добиване на повече печалби и внимание. Има редица алтернативи. Най-популярната може би е DuckDuckGo.

Преди да споделите нещо в социалните мрежи, проверете го

Ако нещо звучи сякаш се опитва да натисне емоционалните ви бутони и да привлече вниманието ви, то най-вероятно има нещо гнило. Често съдържанието му не отговаря на дадената първоначална заявка.

Оставете устройствата си извън спалнята в определен час всяка вечер

Около 30 минути или 1 час преди лягане в време да кажем чао на телефоните, таблетите и компютрите. Това е още един начин да поставим бариера между нас и нашата независимост и социалните мрежи. Това ще повлияе на общата ни способност да се борим с пристрастяването.

Подобни мерки ще дадат сигнал на самите социалните мрежи, че нещо трябва да се промени. А ако те не го направят, това ще позволи на хората да предизвикат вятъра на промяната – дали чрез регулации, дали чрез даване на старта на нови алтернативи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини