61% от цялата вредоносна реклама е за потребителите на ОС Windows

0
238

Експертите на компанията Devcon публикува отчет с анализа на вредоносните реклами. Според статистиките и анализа на специалистите, повечето рекламни кампании са ориентирани към Windows потребителите.

Според новия отчет, 61% от вредоносните обяви за периода от 11 юли до 22 ноември 2019 година, са насочени към потребителите на операционната система Windows. Това е съвсем логично, понеже пазарният дял на ОС Windows е огромен и повечето компютърни вируси и вредоносни кампании през последните 30 години са предназначени за устройствата работещи под управлението на операционната система Windows. Ясно е, че е най-доходоносно да се атакуват потребителите с операционната система на Microsoft.

Анализът на експертите показа, че хакерите са започнали активно да се интересуват и от другите операционни системи. През последните четири месеца значително количество вредоносни реклами и банери са препратени към потребителите на ChromeOS (22,5%), macOS (10,5%), iOS (3,2%), Android (2,1%) и iPadOS (0,8%). Най-малко привлекателни за вредоносната реклама се оказаха Linux потребителите с дял от едва 0,3% от всички реклами.

Преди време специалистите на компанията Confiant анализираха 120 милиарда вредоносни рекламни обяви, които принудително препращат потребителите към вредоносни сайтове или зареждат код, от който постепенно се образува компютърен вирус. През третото тримесечие на тази година за разпространението на повечето вредоносни реклами са били отговорни хакерските групировки Scamclub, eGobbler, RunPMK и Zirconium.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за