68% от IT специалистите не могат да осигурят информационна безопасност

3
853

Повечето от специалистите по информационни технологии считат, че непрекъснатите кибератаки са станали норма за компаниите и не впечатляват почти никого, докато не стане някое голямо изтичане на конфиденциални данни.

През 2018 година 68% от компаниите са пострадали от кибератаки, въпреки всички опити те да бъдат предотвратени. При това 91% от IT специалистите заявяват, че атаките са били успешни въпреки използваните най-съвременни методи за информационна защита.

Данните са от официалния отчет на компанията Sophos, формиран от резултатите на проведена анкета, в която са взели участие 3100 IT специалисти от 12 държави.

Според тази информация, като най-неблагоприятни вектори за атака анкетираните посочват електронната поща (33%), интернет (30%), уязвимости в софтуера (23%), използването на несанкционирани USB стикове и други външни USB устройства (14%). 20% от запитаните специалисти признават, че не знаят по какъв начин е била компрометирана мрежата на тяхната компания.

Според отчета, 5% от успешните атаки се дължат на фишинг, 35% на използването на вредоносен код, 35% – на експлойти и 30% на рансъмуер. IT специалистите посочват като най-рискови фишинговите имейли (50%), експлойтите (45%) и човешкия фактор.

Всички анкетирани IT специалисти подчертават липсата на дори и базови навици за информационна зашита на по-голямата част от персонала, което значително усложнява проследяването на инцидентите и оценката на риска. Две трети от запитаните съобщават за твърде ниските бюджети за IT персонала и за закупуването на нови технологии.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бос
Бос

ЗНАЧИ ТОЛКОВА СА И ‘СПЕЦЯЛИСТИ’

ВИКАМ ТИ ‘СПЕЦИАЛИСТ’ САМО ЩОТ НЕ ТИ ЗНАМ ИМЕТО, МА КАТ ТИ ГЛЕДАМ РАБОТАТА, ЩА ИБА В СПЕЦЯЛИСТА….

Бахти
Бахти

Еваларка! Сложих ти +
Всеки истински ИТ знае как да се защити, но ако не успее да го обясни на ВЕЛИКИЯТ „меринджей“… ай, честитУУУУ… 🙂 🙂 🙂

stormofblood
stormofblood

Реклама на Софос…. специалистите не могат да ви защитат … ние можем…