7 идеи за развитието на Linux през следващите години

85
2494
Започна Новата 2019 година и може да се каже, че измина още една година, в която Linux не зае водеща позиция сред десктоп операционните системи. В много сфери Linux се проявява наистина прекрасно, но в тази екосистема съществуват редица стари и дългогодишни проблеми.

За много хора идеята съвсем не е важно да видят Linux като най-разпространената операционна система. Те просто имат нужда от ОС, която им дава възможност най-ефективно да решават задачите си и да работят. Linux е операционна система, която „просто работи“. Като се има предвид, че обикновените потребители прекарват значителна част от времето си пред компютъра, като използват предимно браузъра и играят браузърни игри, логично е да се предположи, че Linux има всичко необходимо (изключително висока стабилност и безопасност, безплатна е), за да стане водеща десктоп операционна система. Но и досега не е станала такава. Защо?

„Официалната“ дистрибуция

Отдавна се говори за една единна и обща официална Linux дистрибуция. Този проблем не е толкова очевиден. Фрагментацията на Linux дистрибуциите нанася повече вреда на Linux обществото, отколкото полза. Нека предположим, че някоя компания Х е създала изключително популярна програма за Windows и Mac OS. Тези компании са много, но когато помолиш някоя от тях да напише версия и за Linux, отговорът обикновено е „Ние с удоволствие бихме направили това, но е твърде сложно“ Ако размислим над тази ситуация, ще разберем причината. Компанията Х не прави версия на своята популярна програма за Linux, понеже трябва да отчете всички особености на тази екосистема. За коя точно дистрибуция да бъде написана програмата? Кой мениджър на пакети трябва да се използва? В коя десктоп среда трябва да работи? Кои софтуерни инструменти да се използват при разработването? Този списък от трудни въпроси може да бъде удължен още много.

Ето защо, мнозина считат, че в света на Linux е необходима единна „официална“ дистрибуция. Такава, че въпросната компания Х да може да представи Lite версията на своя продукт. Да предположим, че тази „официална“ дистрибуция е Debian с десктоп средата GNOME. Това означава, че компанията Х ще трябва да направи само една версия на своята програма именно за тази дистрибуция. Тоест, ако ви е харесала работата на Х, ще знаете, че трябва да използвате „официалната“ дистрибуция. Това съвсем не означава, че останалите дистрибуции ще изчезнат. Съвсем не, в никакъв случай. Това просто означава, че в екосистемата Linux ще присъства една общопризната дистрибуция, в рамките на която големите компании могат да представят своите продукти.

Разбира се, идеята за единна „официална“ дистрибуция не е популярна, но Linux обществото би трябвало да се отнесе към нея много сериозно. Иначе както и преди, за Linux няма да има версии на популярни програми от рода на Adobe Photoshop, Adobe Premiere, Microsoft Office и други подобни.

Замяната на X.Org

X.Org сървърът свърши чудесна работа, но засега за него няма замяна. Canonical се опита да експериментира с Mir. Wayland, но засега почти нищо не излиза и новата система още не е готова. X.Org съществува и се използва отдавна и носи със себе си солиден баласт, който не е съвсем безопасен. Как би могла да се развива една десктоп среда, базирана на древни технологии? Вместо да се използва остарялата вече основа на графичния интерфейс, Linux е по-добре да премине към нещо по-съвременно, което е в състояние да се развива също така динамично, като другите части на операционната система. Дали Wayland ще се окаже подобно решение все още не можем да кажем. Може би ще се появи нещо друго. Но Linux продължава да еволюционира с изключително стремителни темпове. Това се отнася за ядрото и за програмите, с които работят потребителите. Но X Window системата не може да се развива с подобна скорост. Можем само да се надяваме, че тази година ще бъдат направени първите сериозни стъпки по замяната на X.Org.

Премахване на остарелите приложения от хранилищата

Все по-често се случва да отворим каталозите на Linux приложенията и да намерим проекти, с които отдавна никой не се занимава, които много отдавна са не са обновявани и в тях има остарели и неработещи зависимости. Това не е от полза за никого и този боклук трябва да се премахне. Екосистемата на Linux няма нужда от неадекватни приложения, които се предлагат на потребителите. Наистина, по-добре е да се махнат остарелите и захвърлени от разработчиците небезопасни приложения.

Антивирусните програми в реално време

Някой може да помисли, че това е безсмислено. Често се задава въпроса „Необходима ли е антивирусна програма в Linux?„. Отговорът към днешен ден е стандартен и ясен: „Не, засега не е необходима„. Защо „засега“? Защото ако Linux достигне нивото на Windows и Mac, компютрите работещи под управлението на Linux изведнъж ще станат интересни за хакерите. Ще нарасне броя на потребителите, получаващи вредоносни имейли, които без да разбират какво правят, изпращат електронните писма и на други хора. А какво трябва да се направи с фишинговите атаки, на които могат да бъдат подложени всички работещи с браузър? В Linux са налични инструменти, подобни на ClamAV (и ClamTK), но те не сканират системата в реално време. Ако Linux ще се развива като мощна десктоп операционна система, няма как не се използва антивирусен софтуер.

Програми за непрофесионалисти, използващи професионални инструменти

В екосистемата на Linux има редица програми за потребителите „от средно ниво“. Повечето софтуер за Linux е предназначен за IT професионалистите. Малко са предложенията за непрофесионалистите, които си купуват и използват професионални приложени. Примери за подобни програми са Adobe Premiere, Final Cut Pro, Photoshop, Avid Pro Tools и още много други. Безспорно, за Linux са създадени редица програми, като например Audacity и OpenShot, които могат да удовлетворят много потребители, но нивото на тези приложения е съвсем друго. Едва ли някой ще започне да монтира пълнометражен филм в OpenShot или да работи върху музикален албум в Audacity. Докато в Linux липсват инструменти от професионални нивом за определен сегмент потребители тази ОС няма да е интересна.

Подобряване на шрифтовете

Рендирането на шрифтовете в Linux измина дълъг път, но те все още не са от нивото на Mac OS. Ако известно време поработите на MacBook Pro или на iMac, а след това прехвърлите погледа към някоя Linux дистрибуция, веднага ще усетите разликата. Основната причина е използването на X.Org (за което споменахме по-горе). За мнозина това може да изглежда второстепенно, но вниманието на обикновения потребител се привлича предимно от красивия външен вид на интерфейса и надписите. Известно е, че некачествените шрифтове уморяват очите и в тази област има какво още да се направи.

Производството на качествени Linux компютри

Ако посетите компанията System76 и разгледате техния нов десктоп компютър Thelio, навярно ще решите че светът на Linux наистина зависи от подобни разработки. Компанията System76 прилага цялостен подход към Linux. Произвежданият от тази компания хардуер гарантирано перфектно работи под управлението на операционните системи от това семейство. Именно такива усещания трябва да предизвиква една Linux система. Тоест, ако някой пожелае да използва Linux, той трябва да може да отиде в магазина и да си купи компютър и периферия, които работят без проблеми в тази среда и не са необходими каквито и да било сложни настройки. Именно такова усещане предизвикват продуктите на System76. Екосистемата на Linux има нужда от повече компании, които предлагат на пазара продукти от същия висок клас, като System76.

 


Никой не казва, че Linux светът трябва да се промени, приемайки тези идеи. Но ако някои желае да направи Linux водеща десктоп операционна система, трябва да намери начин да ги реализира. Разбира се, Linux може да бъде подобряван в редица други направления, но за обикновения потребител са необходими по-обикновени неща.

А вие как мислите? Какво не достига на днешните операционни системи от семейството на Linux?

7 Things Desktop Linux Needs in 2019

85
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
19 Коментари
66 Отговори на коментарите
25 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
29 Автори на коментарите
анти-комерсиализъмFaxoffкукубанакукубанаPUTIO Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
KalHa
KalHa

И на снимиките Windows 🙂 Браво!

Пакеро
Пакеро

Брато, къде го виде тоя уиндоус???? Това на картинките е линукс, но не мога да кажа кой точно…

кукубана
кукубана

ти майче си сляп или това е модифициран линукс 10 и 7 или 70

Капитализъм
Капитализъм

Или как да прескочим това и просто да минем на MacOS, докато чугунените глави се сетят за промяна.

сосо
сосо

Вече може да купувате токенизирани акции на Apple с биткойн и етериум
cryptodnes.bg/вече-може-да-купувате-токенизирани-ак/

Приемат каквото дадеш – само и само да ти набутнат нищо.

ogo
ogo

Сам си ги ползвай тия детски играчки. Няма такава мъка като да работиш на Мак. Да не говорим, че почти няма игри. Скоро ми се наложи да прехвърлям файлове от стар Мак на нов. Направо ми иде да си прережа вените като се сетя каква мъка беше. Помощникът за прехвърляне на профила просто не работеше, а копирането по мрежа беше 10 пъти по-бавно от Windows.

Капитлализъм
Капитлализъм

„Сам си ги ползвай тия детски играчки.“

и след това продължава с:

„Да не говорим, че почти няма игри.“

🤣

Faxoff
Faxoff

царвули само игри наркотици секс и пари ли са ви в главите, осъзнайте се малко нарочно не пускат завършен краен продукт и на всичкото от горе и ви вземат мангизите уиндоус и мак я фак FAXOFF FUCK OF Windows and Mac

Deepin
Deepin

На тебе само ябълки ти в главата хахха

Капитлализъм
Капитлализъм

Имам Джам, Андроид, Мак, Пингвин и Хромиран браузър. 99% от веремето съм на Мак.

ОС не ми се конфигурира – нямам време.
Игри не играя – нямам време.
Телевизия не гледам – нямам време.
Конфигурационни файлове не пипам – нямам време.
Програми не настройвам – нямам време.

Работя! Искарвам пари!

Замислете се вие кое правите от тия!

alibaba
alibaba

Изобщо, имаш ли време да ги харчиш тия пари или си ги трупаш за кеф? Пък и кога намираш време да им се кефиш?

Норма
Норма

Едва ли прави пари, то да не се прави ей така, всичко е измама.

анти-комерсиализъм
анти-комерсиализъм

До Капитлализъм: 1. Нямаш време за нищо защото само изкарваш пари, но имаш време да четеш статии за операционни системи, които са безполезни и недоходоносни? Че и да ги коментираш? 2. Богатите и успелите рядко ти навират в носа „Аз съм богат и успял“, то се вижда и без да ти го казват, няма нужда. 3. Пише се „иЗкарвам“, не „иСкарвам“. Леко неграмотно се прояви, може би все пак имаш някой лев (200 или 300 лв в банката), познавам богати хора, някои пишат на български като третокласници двойкаджии. Но са малко. 4. Да, заяждам се, дойде за да се направиш… Виж още »

кукубана
кукубана

путьо марийкин фак и джам са ебалници в тази сфера ще си идат но накой ще ги обедини в една нова и всичко де ползваш като потребител ще е с тая измишльотина другото ако те усетят че ползваш нещо различно, тогава няма да са свободни времената и ще те заключат, все още ни дават някакъв шанс, преди да превърнат новите поколения в роби

Калин
Калин

Идея първа – смени Линуска с Мак или Уин 😀
Taка ще решиш всички други проблеми.

pix3l
pix3l

‘Условие към идея първа: Трябва да си идиот, в противен случай смяната е болезнена. 😀

Калин
Калин

Това е задължително условие по начало, за да изпаднеш въобще в такава ситуация 😀

Deepin
Deepin

Наркоман или просто пияница?

Калин
Калин

„Както много пъти се случи, редица линукс вируси бяха поправени за часове, а на Майкрософт им коства понякога години“

Тук само казва човек – Shellshock (25 годишен експлоит в юникс шела) и спира да чете нататък. 😀

Трол
Трол

Странно мнение г-н Мишо Михов! 95% от мнението, е съставено от фенски повтаряни мантри, които за ваше съжаление са опровергани от практиката . А пък това : „Отвореният софтуер е за да върши работа на ползващите го, корпоративният е, за да трупа пари на създателите му. “ – кърти ! Излиза че, всички огромни корпорации и компании, които не ползуват лйнукс – не вършат работа а купуват лицензи и патенти от Майкрософ и Ейпъл с единствената цел , да ги направят още по-богати ??? И сигурно не Ви е угодно да споменете, примерно Мюнхен, където се опитаха да минат на… Виж още »

Калин
Калин

В Мюнхен казаха – не сме ИТ компания, да си пишем сами целия софтуер, който ни липсва на Линукс и който можем просто да купим и ползваме на Уиндоус, за да си вършим работата 😀
Освен всичко друго 😀

BlB
BlB

Калине пак ли бе п м..на!!! Стига с тея тъпи та чак вдлъбнати клишета-мантри!
Статията е провокативна и цели дракане! Има куп проф софт за Линукс! Виж за проф фото-обработка нещата не са така добре! Кажи бе и–т с и-ота ти кое от проф софта ти липсва! Защо бе ид–те банки и инженерни (ел и мех) отдели към корпорации избират Линукс и подходящт проф софт. Такива манипулативни лайна изсираш че просто човек почва да си мисли че си баба WC от комиците!!! Тъп трол такъв!!!

Калин
Калин

Айде холан.
Линукс фанатик.
Оправи си тона, ако искаш да не се псуваме.

BlB
BlB

Хич и не искам!!! За такива тъпи и както казах та чак вдлъбнати манипулатори дето са като развалено адио СД!!! Научете си да говорите с факти а не със стъкмистка!!!

Калин
Калин

„Users were unhappy and software essential for the public sector is mostly only available for Windows,“

„Munich had huge difficulties in communicating with other authorities, communities and other externals.

„As everything needed to be developed by ourselves, the city’s IT was 10 to 15 years behind market standard. The City of Munich is not an IT developer, but has other major concerns to deal with

http://www.theregister.co.uk/2017/11/13/munich_committee_says_all_windows_2020/

BlB
BlB

А бе мамин това ли ти са фактите!!! Да ти пикая и др на фактите!!!

Коментар
Коментар

Меките са се бръкнали яко. Причината е, че почне ли се веднъж, може и други общини да последват примера и доработката на нужният софтуер пада значително, като цена. На практика нищо не пречи софт за обработка на данни (какъвто е този в държ. учереждения) да е уеб базиран, мултиплатформен, много по-сигурен да не говорим, че е и значително по-евтин (дори да си го правиш сам) и дава свободата да обменяш данни във всякакъв желан формат. Всеки професионалист знае, че тва са некви изсмукани от пръстите причини за да се прикрие корупционната схема. М-у другото подобна работи и при нас, купува… Виж още »

Калин
Калин

Мисля много ясно са го казали хората – за всеки „извънреден случай“ сами да си го програмират в крайна сметка излиза по-скъпо, отколкото да купиш _готов_ продукт 😀

Калин
Калин

😀
Пусни абсолютната ти листа с програми, която завършва всяка дискусия в твоя полза
😀

BlB
BlB

и това ще направя! И го правя не за теб а за хората за да видят че има алтернативи не по зле от комерсиалния софт! Докато ти само мрънкаш!

Калин
Калин

Ще пикаеш та, кат не ти изнася 😀

Иван
Иван

Причините за прекратяването на проекта в Мюнхен са съвсем други – M$ до такава степен се почувствах застрашени, че си купиха кметската кампания там и си назначиха собствен кмет. Разбира се, Linux проектът бе закрит демонстративно в първия ден от назначението на новия кмет въпреки, че редица други общини поискаха да го дофинансират и разширят. Та M$ феновете е по-добре да си траят за този случай…

Калин
Калин

И това го знаeм. Няма начин Линукс да не е по-по-най. Във всички други случаи е или корупция, или глупави потребители, или международното положение 😀

Мастер
Мастер

Аре още един systemd хейтър. Нещо за pulseaudio няма ли да кажеш. Повечето Линукс юзери не знаят какво е системд, яде ли се, пие ли се… и не им трябва. Те искат нещото просто да работи! От 2000 година ползвам Линукс (вкъщи и на работа). Сложиш ли ме пред боза, или недай боже мак, все едно си ми орязъл и двете ръце, и работя само с нос.

Иван
Иван

Липсата на професионален софтуер. Това ме спира най-вече. Наистина, как една фирма ще направи 100 разновидности на програмата си, че да задоволят няма и 2% от пазара? Няма логика просто. А това с общностите въобще… Кадърни и некадърни пишат и мажат и после: „Ама защо така, ама защо не така?“.

Deepin
Deepin

Безплатния не отстъпва на ‘професионалния’

BlB
BlB

По статията… написано е доста манипулативно! Който се позаинтересува ще види и прочете мнения на хора всекидневно работещи (и професионално) под Линукс да твърдят че Wayland е на 95% готов. Да др % също са важни но целта е до средата на 2020 той да е в норм употреба. Това за антивируса ако не е е шега то е абсолютно неразбиране на работата на Линукс! Много се направи по шрифтовете но истината е че извън официалните Линукс дистрибуции нещата не са добре! Много се прави и за унифициране на софта така че независимо коя официална Линукс дистрибуция използвате да имате… Виж още »

BlB
BlB

Мн добри Линукс алтернативи на MS софт
MS Office = LibreOffice, OnlyOffice, FreeOffice(мн добри)
MS Visio = Dia
MS Paint.NET = Pinta, Drawpile
Win Media Player = VLC, SMPlayer
Win Media Center = Kodi

(Мн) Добри Линукс алтернативи на Adobe софт
Adobe Reader (Pro) = Okular/Foxit PDF Reader, Master PDF Editor(мн добри)
Adobe Lightroom = Darktable(мн добър)
Adobe Photoshop = GIMP(фото едит), Krita(дигит рисуване)
Adobe Illustrator/CorelDraw = Inkscape
Adobe InDesign/PageMaker = Scribus
Adobe Premiere = VidCutter/OpenShot/Avidemux/Kdenlive; DaVinci Resolve/
Lightworks(мн добри,проф)
Adobe After Effects = Natron, Fusion(мн добри, проф)

Калин
Калин

Човекът ти говори за професионален софтуер.
Само фанатик може да сравнява с gmip, inkscape и другите глуопсти 😀

BlB
BlB

Пич…фотообработката е само една малка част от поф софта.. Защо не коментираш др от списъка??? Апропо пак тука се писа че GIMP е дост добър!!! Проблема е че намирате един косур и го разчопкате и правите генерални заключения от това! Независмо че др платформи имат мн косури важното е да изпъкнете колкото се може повече един или няколко проблема и да кажете колко е хубав Win!!!

BlB
BlB

Апропо калине хич не ми говори за фанатизъм..баш пък ти! Крадеца вика дръжте крадеца! Аре стига глупости!

Калин
Калин

Kaжи сега пак за gimp и inkscape 😀 😀 😀

BlB
BlB
BlB
BlB

Апропо калине колко пъти си работил с GIMP и др Линукс програми че да даваш мнение????А дали си работил и с PhotoShop???

Коментар
Коментар

е кога да ги пробва, предполагам е зает да омайва със сладки приказки поредният наивник, колко велик е софтуера на меките.

Калин
Калин

Елементарни операции с картинки мога и от команден ред с imagemagick да правя.
Имам проекти за обработка на гигабайтови картинки (нямаш достатъчно РАМ, за да я заредиш цялата в паметта, така че ти се налага да работиш на пиксел/бит ниво).
За дизайн изцяло разчитам на професиналистите, които не работят с gimp и inkscape или другите глупости от списъка на фанатика 😀

Калин
Калин

Както пише в материала – В екосистемата на Linux има редица програми за потребителите „от средно ниво“.
Точно тука си ти, с твоята въздесъща листа, която всеки път постваш. И по тая причина не разбираш какво означва професионален софтуер 😀

BlB
BlB

аха противоречие…..уж Линукс не става за масовия потребител после пък става ама няма проф софт…..после пък бил само за професионалисти…. И кое е истината???

Колко мнения си чул от професионалисти и дали те само се водят такива??? аз горе ти дадох едно …. приказки много ама доказателства малко…:)

Калин
Калин

Разбира се всеки може да научи Линукс. Ако шрифтовете не му избодат и двете очи, както правилно се отбелязва в материала 😀
Единственото, което трябва е достатъчно време за губене в глупави технически детайли. Нещо, което на никой обикновен потребител не му се прави.
Не съм видял дизайнер да работи на gimp или inkscape. Или аниматор на blender. Примерите предполагам са много повече от това.
За съжаление цялата твоя аргументация почва и свършва с твоята листа. 😀

BlB
BlB

Аре пак на принципа а вие що биете негрите! АЗ…работя по 8-10 часа под Линукс и съм ОК със шрифтовете. За съжаление бг пазара е малък…:) Затова малко ще видиш.. Апропо поне 2ма познавам да работят на блендер…. Пич не се прави на супер разбиращ от всякакъв тип софт!!! Меко казано е тъпо!!! Чел съм ти и коментарите по физика и астрофизика…АРЕ стига пич вземи се в ръце! В списъка ми има супер проф софт и за обработващи музика и филми и за писатели и за режисьори и за геодезисти и за физици и за математици и за икономисти и… Виж още »

Калин
Калин

Тва, че си си загубил времето в четене на коментари с нищо не прави програмите от списъкa ти по-атрактивни за индустирята и професионално ползване 😀
При тебе е малко – много ми се иска, затова е така. 😀

BlB
BlB

Това че ти това го казваш въобще не ме вълнува! Ти нито си критерий нито можеш да бъдеш обективен!:) Чел съм мнения на професиналисти по съответната област а не на псевдо-всезнайковци като тебе! Съвет – не стой на стари лаври а се опитвай да се развиваш! АКО можеш:)

Калин
Калин

Също както вярата в Бог или любимия футболен отбор, виждам, че при теб и вярата в Списъка е абсолютна 😀
После няма какво да се учудвате, че хората свързват Линукс проповедниците с религиозен фанатизъм 😀

BlB
BlB

Вярата в Бог е психологическо състояние докато вярата ми в моя списък е проверена не от 1-2 а от поне 3-5 спеца по темата! Така че тъпото ти манипулативно изказване още един път показва че си баба WC от комиците:)

Калин
Калин

Начи ако тия спецове са ти казали, че gimp и inkscape са професионален софт – сменяй ги бързо 😀
Или може да продължаваш да верваш 😀

BlB
BlB

да споря с теб е загуба на ценно време! Продължавай да психопатстваш дано деня ти е спорен в това!

Гадьо
Гадьо

Калине, само от любопитство да питам! Би ли споделил колко лиценза за Widnows и за Adobe Photoshop си платил за да ги ползваш в домашни условия?

Калин
Калин

На Мак съм. Обикновено нещата, които ги ползвам ги плащам. По домашно му все по-рядко ползвам компютъра. Таблета или телефона.

Младенец
Младенец

Ползвай си ги… Тези дори и за Windows зле заради драйверите, но според теб са много добри защото са платени! Кой е аналога на Епъл Престанете да заблуждавате хората! Разберете че при компютрите всичко безплатно е БОКЛУК! Не се заблуждавайте че е скрито под шапката на Свободен Софтуер или Майкрософт Когато Линукс и Windows започнат да пишат нова Операциона Система всякага година, както Епъл И стигнат този стандарт Тогава седнете да пишете кой какъв е!

Deepin
Deepin

Хубаво си ги изброил ама като нямат акъл да го проумеят,как да стане…

Младенец
Младенец

Тук все едно сравняваме обикновена със сиамска котка! Дърта и Дърта чанта, но лачена… Статия за развитието на Линукс в следващите 10 години, а в предишните 10?Това е въпросът? Какво се случи? Ще дам пример преди 10 години Canonical изпращаше Убунту по пощата Имаше напълно работещ Скайп и т.н. Към днешна дата Линукс кучета го яли и няма никаква перспектива в следващите 10 год! Спрете да занимавате хората с глупости! Дистрибуции, достра… Дрън, дрън, че пляс!