iPhone Error 4013

„iPhone не може да бъде възстановен. Възникна непозната грешка (4013)“.


Получавали ли сте някога това съобщение? Навярно ще искате да научите повече за него. Най-общо казано, това е често срещана грешка при iOS устройствата, получила наименованието iPhone Error 4013. Тя най-често възниква при опит за възстановяване на iPhone с помощта на iTunes. Ето защо, понякога тя се нарича iTunes Error 4013.

Тук ще опишем няколко начина за коригиране на грешката iPhone 4013, позната и като iTunes error 4013.

Какво е iTunes Error 4013?

iTunes error 4013, известна и като грешка iPhone error 4013 обикновено е свързана с някакъв хардуерен проблем. Най-често причината е дефектен USB кабел или на повреден USB порт. С други думи, има проблем в комуникацията на iOS устройството и iTunes. Грешката iPhone 4013 не позволява на iTunes да актуализира и обновява iPhone. Това обаче не е особено сериозен проблем. Има някои лесни решения, които решават проблема.

Първо решение: Премахване на iPhone error 4013 без загуба на данни

Има редица най-различни решения на тази грешка. Основният проблем е, че е трудно да се разбере причината за нейното възникване и в повечето случаи се използва метода на пробите и грешките. Това означава, че ако нещо не се получи, се пристъпва към следващото. Процесът може да бъде изключително труден и продължителен, при който могат да се изгубят много данни. Но ако искате надеждно решение само с един клик, с което веднага се диагностицира проблема, при това без никаква загуба на данни, можете да използвате софтуера на трета страна. Например програмата на dr.fone с име Repair.

dr.fone — Repair предлага:

 • Премахване на iPhone error 4013 или iTunes error 4013 без загуба на данни
 • Отстраняване на различни проблеми, свързани с режима на възстановяване на iOS, с показването на бяло лого на Apple, с излизането на черен екран и т.н.
 • Лесно отстраняване проблема в iOS, без да се губят каквито и да било данни
 • Поправяне и на други грешки освен iTunes error 4013 – error 14, iTunes error 27
 • Работи с всички модели iPhone, iPad и iPod touch
 • Програмата е напълно съвместима с най-новата iOS 12/iOS 11.4

Програмата dr.fone Repair може да бъде изтеглена оттук

Ето стъпките за отстраняване на грешката iPhone Error 4013 или iTunes 4013 без загуба на данни:

 • Изтеглете и стартирайте dr.fone. От главното меню изберете Repair

 • Свържете вашето мобилно устройство с компютъра с помощта на кабел. dr.fone веднага ще разпознае устройството, като след това можете да кликнете върху иконката Start

 • Следвайте инструкциите на програмата и стартирайте вашия iPhone в DFU режима

 • Програмата ще идентифицира вашето iOS устройство и версия на iOS и автоматично ще определи версията на фърмуера. Всичко, което трябва да се направи тук, е да се кликне върху Download. Изтеглянето ще отнеме известно време, зависещо от интернет връзката

 • След изтеглянето, автоматично ще се стартира мобилното устройство за наличието на проблеми и програмата ще ги отстрани. Малко по-късно се появява съобщение, че „Възстановяването на операционна система приключи“. Това означава, че проблемът е решен. Целият процес отнема не повече от 10 минути, по време на които нищо не се налага да се прави.

 • Гарантира се, че каквато и да е била причината за възникването на iPhone error 4013, грешката ще бъде отстранена

Второ решение: отстраняване на грешката iTunes error 4013 чрез проверка на USB порта и кабела

Ако предишното решение не сработва, най-вероятно има хардуерен проблем. Необходимо е да се проверят всички USB портове, кабели и конектори. Можете да следвате следните стъпки:

 1. Убедете се, че използвате Apple USB порт
 2. Пробвайте някой друг USB порт
 3. Опитайте да се включите към друг персонален компютър

Ако нито един от тези методи не помага, то вашата USB връзка е добре и трябва да се премине към следващия етап.

Трето решение: премахване на iTunes error 4013 чрез обновяване на iTunes

Както вече споменахме, iPhone error 4013 се нарича още и iTunes error 4013, понеже тя се появява при опит за възстановяване на iPhone чрез iTunes. Напълно е възможно да има някакъв проблем в iTunes или да не сте се актуализирали до неговата най-нова версия.

В този случай проверяваме за актуализации. Ако има актуализация – изтеглете я. А ако няма, преминете към следващото решение.

Решение 4: Отстраняване на iPhone error 4013 чрез нулиране на всички настройки

 1. Рестартирайте вашия iPhone
 2. Отидете в Settings > General > Reset > Reset All Settings

При този метод има риск от загуба на данни, така че е добра идея преди това да направите архив на всички данни на iPhone, например в iCloud или iTunes.

 

Решение 5: Справяне с iPhone error 4013 чрез освобождаване на дисково пространство

Грешката iPhone error 4013 се появява и при актуализирането на iOS. Това става, когато телефонът няма достатъчно дисково пространство, където да се побере новата актуализация. Трябва да се оставя достатъчно място и периодично да се почиства iPhone от натрупаната баластна информация.

Решение 6: Премахване на iPhone error 4013 чрез фабричен ресет

Отстраняването на iTunes error 3014 (iPhone 3014) може да стане чрез връщането на фабричните настройки на вашия iPhone. Това може да стане по следния начин;

 1. Първо, направете архив на смартфона
 2. Отидете в Settings > General > Reset
 3. Изберете Erase All Content and Settings
 4. Въведете паролата си
 5. Кликнете върху Erase iPhone

Решение 7: Изчистване на iPhone error 4013 чрез влизане в DFU (Device Firmware Upgrade) режима

Ако никое от предишните решения не помага, ще се наложи да използвате DFU режима. Тази опция трябва да се счита за последна инстанция. Методът със сигурност ще свърши работа, но ще бъдат изтрити всички данни от устройството – всички инсталирани приложения, снимките, видеата и т.н. В този режим iPhone става софтуерно нов. Ето какво трябва да се направи за влизане в DFU режима:

 1. Свържете вашия iPhone с персонален компютър и влезте в iTunes
 2. Натиснете и задръжте Sleep/Wake плюс Home бутоните за 10 секунди
 3. След това отпуснете Sleep/Wake бутона, но задръжте натиснат Home бутона, докато iTunes не съобщи “iTunes has detected an iPhone in recovery mode”
 4. Пуснете и Home бутона. Екранът на iPhone ще стане изцяло черен. Ако не стане черен, тези стъпки трябва да се повторят
 5. Възстановете iPhone с помощта на iTunes

Ако никой от предложените методи не помага, трябва да се свържете с Apple, понеже проблемът очевидно е твърде сериозен.

 


Платено съобщение

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари