Бил Хиншо е най-обикновен 75-годишен мъж, излязъл в пенсия преди много години. Той има 32 внука и правнука и им отделя много време, но има и друго занятие – пенсионерът ръководи голяма компания за обслужване на компютърни системи, използващи езика за програмиране COBOL, създаден преди около 60 години.

Самият той е програмист от висока класа, работил по специалността си още през 60-те години на миналия век. Тогава компютрите заемаха цели стаи, а програмите се въвеждаха с перфокарти. Но COBOL се използва и до днес, като важността на този програмен език е голяма.

В много сфери COBOL бе заменен от Java, Си, Питон. Но хардуерно-софтуерните платформи, създадени преди толкова години, работят и сега. В САЩ например, финансовата сфера е зависима от тези системи, създадени през 70-те и 80-те години.

Към днешен ден специалистите, които могат да оправят нещо, работещо с COBOL се броят на пръсти. Но в наши дни именно COBOL осигурява осъществяването на транзакции с обща сума над $3 милиарда.

Компанията на Хиншо носи уникалното име COBOL Cowboys и в нея работят няколко пенсионирани програмисти, както и няколко „младежа“ на по 40-50 години. Компанията печели много добре, понеже опитният COBOL програмист работи при заплащане минимум $100 на час. „Каубоите“ ще имат още много работа, понеже никой не възнамерява да се отказва от COBOL системите.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
qdir Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
qdir
qdir

В наши дни именно COBOL осигурява осъществяването на транзакции с обща сума над $3 милиарда.

3 милиарда дигитални$ ги „минирът“ всяка минута
щото всяка минута 💸 4 милиарда към офшорните зони.