Ново проучване на изследователската агенция Reboot Online, в което са взели участие общо 27 607 европейци, показва, че в почти всички страни в Европа гражданите слабо познават органите и/или институциите, към които могат да се обърнат, ако станат жертва или свидетели на киберпрестъпление или друго незаконно поведение в интернет. Статистиката за България показва, че 77% от гражданите не са запознати към кого могат да се обърнат при такава ситуация.

  • Испанците (86%) и датчаните (86%) са гражданите, които най-слабо знаят как да подадат сигнал за киберпрестъпление или каквото и да е друго незаконно онлайн поведение в съответните държави.
  • Хората в Румъния (84%), Франция (82%) и Швеция (81%) са сред останалите в европейски държави, където над 80% от онлайн потребителите нямат представа как да подадат сигнал за киберпрестъпление или незаконно онлайн поведение.
  • Като цяло, от всички оценени държави, 77% от европейските граждани не знаят как биха докладвали за киберпрестъпления или незаконно поведение онлайн.

През последното десетилетие въпросът за киберпрестъпността се издига в челните редици на общественото внимание. Дотолкова много, че правителствата по света вече създадоха управляващи и разузнавателни органи, които специално да се занимават с всички въпроси, свързани с киберпрестъпността, в това число и в България. Въпреки съществуването им обаче, възниква въпросът, доколко хората в действителност са наясно с тях и могат да ги използват? Интересувайки се от проблемите на онлайн безопасността, Reboot Online анализира последните данни на Европейската комисия, за да открие кои европейци най-слабо знаят как да докладват за киберпрестъпления или каквото и да е друго незаконно онлайн поведение в съответната им държава.

Неинформираността се измерва на база на това колко от европейците знаят за съществуването на уебсайт, имейл адрес, онлайн формуляр и / или телефон за връзка в съответната им държава, на които могат да докладват за киберпрестъпление или друго незаконно поведение в интернет като кибер тормоз например.

От Reboot Online са установили, че Испания и Дания са на първо място, тъй като 86% от гражданите във всяка съответна държава нямат представа как да докладват за киберпрестъпления. На втора позиция се нарежда Румъния, където 84% от румънците признават, че нямат представа с кого биха могли да се свържат, за да подадат сигнал за киберпрестъпление. Франция е на трето място, където 82% от френските граждани заявяват, че не са наясно със съответните канали, които биха могли да използват, за да докладват, ако са жертва или свидетели на киберпрестъпления.

На четвърто място е Швеция, където 81% от шведите признават, че не разполагат с адекватна информираност, за да предупредят съответните органи за киберпрестъпления. Интересното е, че 80% от гражданите в Литва, Португалия и Полша, не знаят как да докладват киберпрестъпленията, съответно класирайки се на общо пето място.

В другия край на статистиката, изглежда гражданите в Малта са най-подготвени за справяне с последиците от киберпрестъпленията, като само 46% от гражданите не знаят как да докладват за киберпрестъпления. Като цяло, средно от всички оценени държави, 77% от европейците не знаят как да докладват за киберпрестъпления или друго незаконно онлайн поведение.

Шай Ахарони, съосновател и управляващ директор на Reboot Online коментира ситуацията по следния начин:

„Тъй като киберпрестъпленията стават все по-сложни и опасни, ние трябва да станем по-бдителни, за да се защитим онлайн. Предприемането на малки действия, като например запознаване с правителствени агенции / органи за киберпрестъпност и прилагане на препоръчаните от тях добри практики към нашите действия онлайн, може да изиграе фундаментална роля за намаляване на риска от това гражданите да се превърнат в жертва на киберпрестъпления. Но това изследване също така показва, че тези правителствени агенции / органи за киберпрестъпност трябва да се популяризират по-добре пред обществеността, за да информират хората за ролята, операциите и услугите си за подкрепа, когато става въпрос за киберпрестъпления. Въпреки че неинформираността за това как да се докладва за киберпрестъпления в някои европейски държави е по-голям проблем, отколкото в други, активният стремеж на съответните агенции / органи за киберпрестъпност да излязат от сянка и да информират обществеността за това какви протоколи и канален ред да следват в случай на киберпрестъпления, би могло да отстрани това информационно затъмнение.“

За финал, бихме искали да информираме, че българският орган за борба с компютърните престъпления се нарича „CyberCrime“ и е част от дирекция ГДБОП. В случай, че станете жертва или свидетел на киберпрестъпление или друго незаконно поведение онлайн, бихте могли да сигнализирате на тази уеб страница. Информацията в сайта акцентира, че чрез сайта следва да се подават само сигнали, които не изискват спешна намеса от страна на правоприлагащите органи. При наличие на спешни случаи, е необходимо да позвъните на горещата линия 112.

Източник: https://www.rebootonline.com/

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари