fbpx
4.6 C
София

8 неща, които никога не трябва да купувате втора употреба

Най-четени

Пазарът на употребявани устройства и джаджи е огромен и с основателна причина. Телефони, преносими устройства, игрови конзоли и други технологични продукти често се превръщат в любими на запалени ентусиасти, които винаги искат да имат най-новото в ръцете си, но и търсят начин да не се охарчват твърде много за това или да спечелят от тях. Проверявайки офертите в сайтовете за обяви за употребявани или продавани от физически лица устройства можете да си спестите стотици левове и да получите устройство, което работи не по-лошо от чисто ново. Но има някои видове потребителска електроника, която не препоръчваме да се купува или продава на вторичния пазар, от съображения за сигурност, хигиеничност или други причини, които са специфични и ще разберете, ако дочетете тази статия.

Има някои устройства, които просто трябва да рециклирате или да си купите чисто нови, вместо да търсите начин да ги вземете на по-ниска цена.

Ако мислите да направите малка разпродажба и да се отървете от ненужните устройства, които сте купували през годините или да купите употребявано устройство, за което продавача казва, че е малко използвано и напълно изправно, вместо да дадете повече пари за същото чисто ново от магазина, добре е да имате предвид следващите съвети.

Каква електроника не трябва да купуваме и продаваме?

Поради опасения за хигиеничността или сигурността има някои технологични продукти и потребителски устройства, които е най-добре да не циркулират в сайтовете за стоки втора употреба. Причината понякога е защото просто няма да получите достатъчно висока продажна цена за тях, нито ще си възвърнете средствата, които сте инвестирали в покупката им, но и понякога трябва ги избягвате поради далеч по-важни съображения. Разбира се, има и някои изключения от споменатите по-долу категории. И така, без да се бавим повече, ето продуктите, които според нас е добре да не купувате втора употреба или да продавате:

№1 Слушалки

Тук остава въпрос за in-ear слушалките, които влизат директно в ушите ви, като AirPods, Pixel Buds, Galaxy Buds и какви ли още не модели, а не за големите over-ear слушалки. До голяма степен коментирането на причината за това е напълно излишно. Сами се досещате, че да поставите в ушите си нещо, което преди това е влязло навътре в ушите на някой друг, далеч не е най-хигиеничното нещо. Дори да ги дезинфекцирате или да ги почистите специфично, все още няма начин да премахнете всички замърсявания, особено тези, които са навлезли по-надълбоко и навътре в самата слушалка, но дори да опитате да го направите, има сериозен риск от повреда.

От друга страна, макар да споменахме, че съветът ни е предимно за in-ear слушалките, добре е да имате предвид и някои обстоятелства, които обмисляте дали да си купите втора ръка over-ear слушалки. Те често могат да попият потта на ползвателя си, да събират малки парчета мъртва кожа, както и всякакви омазнявания и телесни течности, които се отделят около ушите, лицето и косата на ползвателя им. Голяма част от Bluetooth и кабелните големи слушалки не предлагат възможност за смяна на падовете, но дори да има такава, то това няма да реши проблема с гумената диадема (лента), която има директен контакт с косат. Идеята да носите слушалки, които са покрити с пот, пърхот и миризми не е най-приветливото нещо, нали?

№2 Преносими твърди дискове

Външните дискове често се използват като удобен начин за архивиране на важните файлове на компютъра или за лесен начин за трансфер на данни от едно устройство на друго. Но ако решите да ги продавате, трябва да се постараете доста да изтриете професионално всички файлове, които някога са съхранявани на тях. Всички знаем, че обикновено форматирането изпразва твърдия диск или паметта, и след това не остава следа от файловете, които секунди преди това са били на него. Това обаче далеч не е достатъчно и съхранените данни винаги могат да бъдат възстановени от следващия притежател на твърдия диск, ако не са особено старателно заличени. През годините дори в англоезичните форуми се появиха редица оплаквания на потребители, които са продали използван твърд диск в сайтове за безплатни обяви и след това са били изнудвани от купувача му, който е успял да възстанови изтрити данни и е попаднал на чувствителни такива, които е заплашвал да разпространи публично. Именно за това, преди да продадете твърд диск, се допитайте до компетентно лице как да заличите всякаква информация от него.

№3 Бебешки монитори и уреди за наблюдение

Тук съображенията не са за хигиената, а за сигурността. Голяма част от хакерските атаки и инциденти се случват именно чрез бебефони и уреди за наблюдение. Едва ли има родител, който би се чувствал спокойно, ако знае, че тяхното новородено се записва от напълно непознат човек и информацията се изпраща за обработка някъде. Понякога може да бъде много трудно да разберете дали един бебефон или уред за наблюдение е напълно безопасен и неприкосновен, особено ако има връзка с интернет. Разбира се, тук има две възможни изключения – ако някой продава такъв продукт, който никога не е бил отварян, например двойка, която е получила бебефон като сватбен подарък, но така и не го е и използвала или чисто нови и опаковани системи за наблюдение, които са в търговския си вид, или бебефони, които не се свързват по никакъв начин с интернет или друга отдалечена връзка, но те далеч не са толкова атрактивни и функционални.

№4 Някои видове умни домашни устройства

Тук отново опасенията са за сигурността. Ако понякога четете хрониките в популярните форуми, със сигурност сте попадали на поне една тема, в която някой се оплаква, че вижда на екрана си за наблюдение, че на входната му врата стои човек, който реално не се намира там. В един момент дори беше настъпила масова паника сред ползвателите на някои марки устройства за интелигентен дом. Понякога това се случва поради лоша конфигурация на устройствата или закупуването им втора употреба по едни или други причини, в зависимост от производителя.

Определено трябва да бъдете доста предпазливи, когато закупувате втора употреба устройства за дома или IoT, които са снабдени с микрофони или камери – никога не знаете дали не са правени промени по конфигурацията или софтуера им и до къде може да се изпращат събираните данни. Не е добра идея и да закупувате интелигентни устройства за дома, които не разполагат с камера или микрофон, като смарт крушки, контакти, сензори и прочее, тъй като свързвайки ги към комплексната ви система за интелигентен дом, не може да бъдете сигурни, че те няма да започнат да изпращат данните от нея до отдалечен сървър или дори да получат достъп до информацията от други устройства свързани в същата мрежа.

№5 Продукти за лична хигиена

Най-вероятно това е очевидно за всички от вас, но все пак е добре да го споменем. Машинките за подстригване на косата, тримери за уши и нос, електрически самобръсначки и електрически четки за зъби винаги трябва да бъдат закупувани като чисто нови. Отново, както при бебефоните, единственото допустимо изключение тук е, ако те са чисто нови и не са използвани никога досега и идват запечатани в оригиналната си опаковка и комплектовани.

№6 Кухненски уреди

Кухненски термометри, електрически кани, тостери, микровълнови, кухненски роботи, хлебопекарни, кафемашини и много други са сред уредите, които определено е добре да закупите чисто нови. В някои случаи, те може да не са използвани особено много, но все пак не е добра идея да използвате такива, които вече са били в нечия употреба. От една страна съображенията отново са хигиенни, но от друга – колко рентабилно е да си купите да речем блендер, чийто мотор отдавна е износен, а ценово може да няма особено голяма разлика с това да го купите като чисто нов? Също така подобен тип уреди почти винаги имат някои постоянни захабявания или замърсявания, които няма как да бъдат премахнати и не влияят само върху външния им вид, но и върху начина, по който работят. Така например закупувайки една кафемашина с износен мотор, за малко по-ниска цена от чисто нова, навярно ще я използвате само няколко месеца, преди за бъде изсмукан и последния останал живот от нея, и дори през това време кафето, което ще получавате, ще бъде с компромисно качество.

№7 Фитнес гривни и умни часовници

Можете да попаднете на безброй много използвани Fitbit или Apple Watch аксесоари в сайтовете за безплатни обяви и дори в Amazon и eBay, които да са значително по-евтини от цената им като чисто нови. Разбира се, в голяма част от случаите те са никак не лоша сделка. Но е добре, ако закупувате такива, да подмените поне каишките им и да направите дезинфекциране на самото устройство. Имайте предвид обаче, че това са силно амортизируеми устройства и е напълно възможно батерията им отдавна да е износена и при пълно зареждане да има значително по-малък капацитет и време на работа, отколкото е имала, когато устройството е било чисто ново. Също така добре е да огледате дали няма драскотини по дисплея или други козметични дефекти. Нашият съвет, ако продавате такова устройство, е да информирате бъдещите купувачи за това дали устройството е с износена батерия, както и да заснемете и предварително упоменете, ако продукта има някакви козметични дефекти. Ще бъде изключително неприятно, ако някой закупи такава стока и в последния момент установи подобен пропуск.

№8 Употребявана бяла техника

Никога не знаете защо някой продава стария си хладилник или съдомиялна машина. Купил си е чисто нови или старите имат сериозни дефекти, които ще откриете напред във времето, когато ги използвате? Повечето от обикновените потребители нямат специфични знания, за да могат да проверят пълната изправност на даден уред и да установят всякакви възможни евентуални проблеми, които може да им създаде той в бъдеще. Ако все пак искате да спестите известна сума пари и да закупите употребяван уред, то поне се насочете към магазин за реновирани продукти, който предлага краткосрочна гаранция, тъй като обикновено продаваните там стоки са преминали през основен преглед и ако са намерени проблеми или остарели компоненти, те са били подменени, преди продуктът да бъде обявен отново за продажба.

Как да получите най-добрата сделка за употребяваните и вещи?

Ако имате стари устройства и джаджи, от които искате да се отървете, не се ограничавайте само до сайтовете за безплатни и промоционални обяви за стоки втора употреба или платформи като Craigslist или Facebook Marketplace. Има много реномирани компании и услуги, които се занимават с изкупуването на използвани продукти, дори понякога те да имат някакви дефекти или недостатъци във външния вид или работата си, с желанието да ги отстранят и да спечелят от тяхната продажба. Макар и често подобни фирми да обезценяват стоките до някъде, не е невъзможно да получите от тях доста добри сделки, особено ако се местите в ново жилище или искате бързо и без особено много вложени време или усилия да се отървете от старите си уреди и вещи, които за вас са отдавна излезли от употреба.

Понякога в платформите за безплатни обяви или сайтовете за стоки втора употреба, можете да срещнете профили не само на физически лица, но и на малки фирми, които се занимават с реномирани продукти или продават по-евтино дадени стоки, тъй като имат евтин внос от чужбина или се сдобиват с дадени продукти на по-ниски цени от тези на официалните дистрибутори. Когато срещнете такива и цените им са достатъчно атрактивни, няма никакъв проблем в това да купите от тях, вместо от местния хипер маркет за електроника или големите и популярни онлайн магазини, ако разликата в цената е значителна. Добре е все пак обаче да купувате продукти, които имат официална гаранция от производителя, както и при сключване на сделка с тях да изисквате документ удостоверяващ продажбата, тъй като дори да предлагат собствена гаранция, има известна вероятност гаранционното им обслужване да не е на най-професионално ниво или поради едни или други причини да не успеят да удовлетворят вашите искания като потребител, ако наскоро закупен от тях продукт просто спре да работи.

И за финал, дори да не купувате стоки от сайтове за втора употреба или продукти, продавани от физически лица, то никога не е лошо да видите как се търгува продукта, който обмисляте да закупите при тях. Често можете да разберете неговата реална себестойност, ниво на амортизацията, както и каква би била прогнозната остатъчна стойност, на която един ден можете да го продадете, ако сте ентусиаст и искате да се докоснете до най-новите технологични джаджи или просто искате икономично решение, с което да извлечете максимума от стария си телефон или компютър например.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини