fbpx
8.9 C
София

8 професии, застрашени от изчезване заради ИИ технологиите

Най-четени

Преди всички ние да бъдем убити в поредица от събития, която може да бъде спряна само от Джон Конър, роботите най-вероятно просто ще ни уволнят. Със сигурност фактът, че автоматизираните машини набират все по-голяма сила, не е новина. Но въпросът е кога и по какъв начин тези машини ще ни ударят. В продължение на години професии и цели индустрии изчезват. А сега, с навлизането на ИИ чатботове като ChatGPT, още повече позиции са застрашени от изчезване. Кои кариери ще бъдат прекратени за човечеството според експертите? Ще разберете това по-долу.

Художници

Могат ли генерираните ИИ машини да заменят изображенията, създавани от художници? Е, това е въпрос за милиони. Докато светът се възхищава на появата на инструменти като Lensa AI, това със сигурност изглежда все по-вероятно. Досега подобни програми и приложения служеха за създаване на колажи или смешни миймове. Но тъй като програмите стават все по-добри, има много опасения, че въздействието на ИИ технологията може да сложи край на човешкото изкуство.

Въпреки това все още чуваме следните твърдения:

„Художници и дизайнери няма да загубят работата си заради ИИ“, казва Макс Чафкин от Bloomberg.

Тези разсъждения се появяват заради това, че всички подобни програми не работят толкова добре, колкото човешката ръка… все още.

Отдел за обслужване на клиенти

Това е една от индустриите, която е наистина превзета от изкуствения интелект на чатботовете. Повечето уебсайтове имат чатботове, които отговарят на въпроси. Все още обаче компаниите имат нужда от човешки оператори, които да помагат на потребителите при по-сложни проблеми.

Тук идва големият въпросителен знак. Тъй като компаниите започват да внедряват все по-сложни технологии, като ChatGPT, дали хората ще бъдат необходими? Някои експерти прогнозират, че масовата автоматизация на машините изцяло ще погълне индустрията за обслужване на клиенти. Предстои да разберем дали това наистина ще се случи.

Копирайтъри

Създателите на съдържание са именно тези, които са най-застрашени от машините и ИИ. Писането на рекламни текстове и описания вече става лесно и бързо чрез изкуствен интелект. Все повече компании се абонират за услуги като писане на ИИ копирайтинг текстове, а да не говорим за мощната платформа ChatGPT, която може да създава поезия, сценарий за филми и текстове на песни.

Адвокати

Да, колкото и да не ви се вярва. Любителите на ИИ твърдят, че някой ден адвокатите ще бъдат заменени с чатботове. Звучи ли ви безумно? Да. А безумно ли е наистина? Със сигурност.

Наскоро Ройтерс съобщи, че роботите адвокати могат да се появят в недалечното бъдеще, като ще имат очевидната способност да изготвят правни документи за много по-кратко време с много по-малко грешки. Появи се и компанията за правни услуги DoNotPay, която предложи 1 милион долара на всеки адвокат, който желае да позволи на алгоритъм на така наречения „адвокат-робот“ да представи правни аргументи вместо тях пред Върховния съд в САЩ. Чатбот на DoNotPay е настроен да оспори жалба в реален съд за 13 януари. Достатъчно е да се каже, че правна защита на алгоритъм звучи като наистина лоша идея, но явно това е бъдещето.

Учени

Успокойте се – най-вероятно учените няма да бъдат заменени, но писането на научни текстове със сигурност ще се извършва от алгоритъм в бъдеще. Поне така гласи скорошно проучване от Северозападния университет, което твърди, че дори самите учени често не могат да правят разлика между научните резюмета, писани от хора, и тези от ChatGPT. Според проучването, хората могат да определят правилно дали човек или робот е написал резюметата само през около 68% от времето. Според нашата образователна система, оценката на този тест ще е около „Добър 4“.

Компютърни програмисти

Някои експерти дълго време се чудеха дали ИИ чатботовете не са на ръба да автоматизират големи части от работната ръка в компютърното програмиране. През последните години се появиха платформи като AlphaCode, за които се казва, че могат да се „съревновават с хората при решаването на прости проблеми в компютърните науки“. В същото време чатботът ChatGPT също демонстрира, че може да върши тази работа.

ChatGPT обаче все още не е перфектен. Приложението беше забранено от Stack Overflow заради способността на чатбота да разказва неща, които изглеждат верни, а всъщност са пълни глупости.

Инфлуенсъри и модели

Ким Кардашиян почти вече не изглежда като истински човек, но очевидно роботите могат с гръм и трясък да навлязат в модната индустрия през следващите няколко години. Под „робот“ имаме предвид ИИ компютърно генерирани изображения на реалистично изглеждащи хора. Големи вериги за търговия вече създадоха CGI модели за продажба на дрехи. Ако потърсите “generative AI in fashion” в Google, ще намерите невероятни неща. От бизнес гледна точка, всичко това звучи правдоподобно – защо да наемате добре изглеждащ човек, на когото да плащате куп пари и да работите в ограничено време заедно, когато можете да използвате софтуер и да създаде изображения веднага?

Журналисти

Със сигурност всеки журналист би искал чатботовете с изкуствен интелект да стоят далеч от индустрията. Тази работа има достатъчно проблеми вече…

Въпреки това имаше голяма суматоха за това дали ботове с ИИ няма да бъдат използвани в редакциите, за да пишат новини по-бързо. Тъй като ChatGPT е добър в събирането на информация със светкавична скорост, някои предполагат, че може да е полезен именно за това. Но не се знае дали няма изцяло да замени хората след някоя година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини