80% от българите сочат предпочитание към безконтактни плащания

18
536
Проучване на тема „Потребителски опит и нагласи към различни финансови и платежни услуги“ показва промяна в тенденциите за плащане

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните 3 месеца, сочат резултати от представително проучване на тема „Потребителски опит и нагласи към различни финансови и платежни услуги“, поръчано от Айкарт АД (още позната като iCard). Това показва промяна в тенденциите на плащане, като дебитната карта вече е предпочитаният метод на разплащане пред плащанията в брой. Според данните, сред методите за плащане, които са по-слабо използвани от потребителите в България разплащателни средства, са дигиталните портфейли (12.00%), предплатените (14.00%) и виртуалните карти (11.00%).

 „Възможността на потребителите да избират между различните методи на плащане води и до тяхната взискателност към условията, които предлагат тези услуги. Според резултатите от проучването липсата на месечни и годишни такси за поддръжка, проследяването на баланс и движение по сметки в реално време, сигурността, както и опцията средствата от сметката да бъдат изтеглени в брой, са водещи при избора на финансови и платежни услуги – изисквания, които дигиталните портфейли и в частност iCard покриват изцяло.“, заяви Явор Петров, изпълнителен директор на Айкарт АД. Едно от основните доказателства е резултатът, посочващ, че плащанията с телефон се възприемат от потребителите като сигурни, изключително удобни и бързи, а тези, които вече използват плащанията с телефон, го правят средно по 9 пъти на месец.

Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта.

Според данните от проучването, потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни. Това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването й. Потвърждение за нуждата от яснота относно платежната услуга сочат данните, показващи как 12 % от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но са посочили продукт, който не спада в тази продуктова категория.

61% от потребителите са посочили, че продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално–битови сметки. Плащането на битови сметки през дигитален портфейл и мобилни апликации за банкиране тепърва набират популярност – 11 % от потребителите посочват, че заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% през дигитален портфейл. Демографски различия се наблюдават при избора на метод за плащане на този вид сметки. Ползващите онлайн плащания са основно мъже, лица на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000лв. Жените демонстрират склонността да „миксират“ методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
10 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
Trialиме115ВъпросРусХакер Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз ве аз
Аз ве аз

И аз предпочитам безконтактно, ама пак пък 80%…

Arebe
Arebe

Платена статия!! Болшинството хора които познавам не харесват безконтактните карти!

djagi
djagi

Разбира се, че е платена статия, но мерси, че ни каза…
––––
Безконтактните плащания, освен, че са много по-удобни, но и са и по-сигурни. iCard ги ползвам и съм много доволен, защото освен предимството, че можеш да ползваш телефона за безконтактни плащания, превода м/у двама потребители на услугата е моментално и не струва нищо.

Zenon
Zenon

Аз лично предпочитам картово разплащане. Много по-удобно е. Отдавна е навлязло масово в други страни. Специално за страните на север не можеш и билетче от шофьора на автобуса да си купиш, ако нямаш карта.

Анонимен
Анонимен

Аз преди време писах на местната автобусна фирма да въведе безконтактно плащане и не получих отговор.
В България автобусните фирми укриват доходи.

Анонимен
Анонимен

Има и такива хора, но са малко и не трябва да служат за пример. Даже е добре при преиздаване на картата от банката да им обяснят ползите от безконтактното плащане. Или ти трябва да им обясниш и да им кажеш че са изостанали.

име
име

Ти пък като какъв се изживяваш, че да даваш оценка кой е изостанал и кой напреднал?

Нации
Нации

Думата болшинство е съветски русизъм и само Българофоб би я употребявал. Ползването или не на начин на плащане е свободен избор, ако има хора, които мразят свободния избор, бох искал теси хора да отидат да живеят в държави, които откровено пропагандират липсата на свободен избор, отколкото да живеят сред нас.

TGR
TGR

И аз предпочитам безконтактни плащания. Няма нужда да вкарват картата в терминала и т.н.
Също така ползвам българското приложение Phyre за плащания NFC през телефона и е много удобно.
Да неудобно, е че трябва да „зареждам“ виртуалната карта, но предполагам скоро ще може да се „закачи директно“ безконтактна карта.
И при положение, че хората, които ползват за плащане основно карта а не пари в брой е нормално да предпочитат безконтактното плащане пред това да „ръгат картата“.

Палуестиниец
Палуестиниец

Каква е тази фейк новина ?
80 % от българите по селата ли ?

Коментар
Коментар

ааа хахаха
аз пък не познавам никой, който да ползва такъв вид плащане, верно живея в планината ама покрай мен има доста хора …заможни.
Единственото за което бих използвал тел-а е за 2fa. Като става дума за пари и на майка ми нямам вяра (образно казано)..

Анонимен
Анонимен

В големите градове има на много места където може да се плати безконтактно. Търговеца знае че ако непредлага тази опция че ще загуби клиенти и то много.
По селата живеят малко хора пък и там търговците масово укриват приходи.

Кольо
Кольо

Често забравят да маркират платените съобщения маскирани като статия с надпис „Платено съобщение“. Господин главен редактор, засрамете се 🙂

115
115

Я ги пишете направо 150% от българите, за по убедително.

Иначе тази от снимката бих я оправил съвсем контактно на задна.

РусХакер
РусХакер

Не стига, че новината е платена, ами и коментарите отдолу също! Я ми покажете един реален човек, който да ги харесва тия безконтактни плащания 🙂

Въпрос
Въпрос

Новината наистина е силно преувеличена… Като човек, който използва безконтактно плащане навсякъде където е възможно ми стана интересно да разбера една причина поради, която някой да не харесва този вид плащане?

115
115

Нулева сигурност, всеки който вземе картата ти може да си плаща.
За всяко плащане, банката взима такса, плаща я търговеца и съответно ти я калкулира в цените

Trial
Trial

Споделям тук коментарът ми по темата, който споделих и другаде:

Радвайте се, че намаляват транзакциите в кеш – след години, като махнат кешовицата, ще гледате анонимност през крив макарон!
Въведат ли и отрицателни лихви, ще виете, но ще е „късно, либе за китка“. 😉

М/у другото кешът е единствената пречка пред отрицателните лихви, с които ЕЦБ мечтае да „топи“ дълговете.
Уви – на стадото, какво му пука – важно е да му е удобно…дори пътуването към собственото заколение…