80% от малките фирми у нас с незащитени компютри

2
17

79,61% от малките фирми у нас показват много висока степен на уязвимост на компютърните си системи. Това показват резултатите от изследване на 4961 български фирми, направено от датската компания за компютърни технологии Net4You Ltd.

Вероятността да бъде направен пробив на компютърните системи на средна фирма у нас е само 68%. При най-големите фирми уязвимост от хакерски атаки са показали само 18,1% от изследваните фирми.
По-леките форми на пробив в сигурността заплашват само 14,9% от малките фирми и приблизително 30% от големите компании, показва изследването.

Най-често срещаният проблем е неактуализираният софтуер или фактът, че на служебните компютри се качват ненужни или опасни услуги, се казва в изследването. Често срещано явление е и несъвършената защитна стена (firewall) на големи сървъри, което позволява на външен субект да проникне до всеки компютър, вързан към такава мрежа. Чак след това идват причини като недобре конфигуриране на компютърната система и случайното проникване в системата, направено по невнимание. Самата фирма разработва нов за българския пазар продукт – оценка и планиране на IT сигурността на фирми и тестване на вероятността от проникване в компютърните им системи.

Според изследвания на световната организация за проучване на информационните технологии GARTNER около 80% от фирмите в света са претърпели атака на информационните си системи.

Друго изследване – на IDC (International Data Center), сочи, че приходите на производителите на приспособления за компютърна защита само за 2004 година са приблизително $2,8 млрд. и са се увеличили с 57% в сравнение с 2003 година. В световен мащаб разходите на фирмите за повишаване на IT сигурността от 2004 г. до 2007 г. ще нарастват с по 15-18% годишно, се казва в изследването.
Източник: в. „Сега“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари