9-годишно момче получава диплома по специалност „Електротехника“ в техническия университет в Айндховен

2
1873

Деветгодишният белгийски вундеркинд Лоран Симонс (Laurent Simons) приключва курса по електротехника в технологичния институт в Айндховен, Холандия и през месец декември тази година ще получи диплома и бакалавърска степен.

След това той възнамерява да започне PhD програмата по същата специалност и едновременно с това да учи медицина и да стане лекар – каза баща му в интервю за CNN. Родителите на момчето споделиха, че няма да му натрапват мнението си. Лоран вече си е поставил цел в живота: да разработва изкуствени органи. Различни университети от целия свят предлагат на момчето да поемат разноските по неговото обучение, след като приключи с медицинското си образование.

Но преди да започне следващия си етап на обучение, Лоран възнамерява да отиде за няколко дни в Япония на заслужена почивка.

Въпреки че родителите на Лоран са лекари, те нямат представа, защо техният вундеркинд може толкова бързо и качествено да учи.

„Ние не искаме той да става твърде сериозен. Той може да прави всичко, което сметне за нужно“ – казва баща му. „Ние трябва да открием баланса между детските игри и неговите таланти“.

Подобна изключителна способност на мозъка към бързо обучение не е много рядка аномалия. Тези способности се проявяват във всички интелектуални сфери на дейност: математика, физика, музика, енциклопедични знания и т.н. Засега науката не може да обясни този феномен.

Изследвания в тази област се правят. През 2001 година позитронно-емисионната томография на мозъка на вундеркинд показа, че той може да оперира с обекти в дълговременната работна памет (LTWM). Тази памет е специфична в различните области на познанието и може да съхранява големи обеми информация за дълги периоди от време, обикновено няколко часа.

Предполага се, че някои от областите на мозъка, които използват вундеркиндите са секторите на визуалната и пространствената памет, както и областите за съхранение на визуалните ментални образи. А последните изследвания показват, че за извършването на сложни умствени изчисления взема участие и зрителната кора на главния мозък.

Тези хора са в състояние да допринесат изключително много за развитието на човешката наука и изкуството.

Ето няколко примера на известни вундеркинди:

  • Блез Паскал: френски математик, физик, писател и технолог
  • Сриниваса Рамануджан: индийски математик със съществени приноси към математическия анализ, теорията на числата, безкрайните редове, верижните дроби и други
  • Пабло Пикасо: испански художник, скулптор, график, театрален художник, дизайнер
  • Волфганг Амадеус Моцарт: австрийски композитор и музикант

Вундеркиндите нямат нищо общо със савант-децата, които имат поразителни способности в някаква тясна сфера – най-често аритметика, музика, изобразително изкуство, но със сериозни проблеми в редица други области – обикновено във вербалните умения.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари