9 индустрии обърнати с краката нагоре заради блокчейна

18
2999

За блокчейна се говори много, но е добре да вникнем малко повече в същността на тази технология.

Блокчейнът е верига от блокове, като във всеки блок е записана определена информация, отбелязано е времето и има данни за предишния блок от веригата. Блоковете се свързват в веригата с помощта на криптографски технологии и сложни математически алгоритми. По този начин се осигурява свързаността и хронологичната цялост на веригата.

Погледнато по-широко, блокчейнът е разпределена база данни. Блоковете с информация се съхраняват във възлите на блокчейна, а копията на базата за всеки от тях непрекъснато се обновяват. По този начин, данните в който и да е блок, включен в блокчейна не могат да се променят. Възможно е само добавянето на нови блокове в края на веригата.

Възлите в създадената по този начин мрежа са равни помежду си. Никой не ги, а и не може да ги контролира ръчно; няма какъвто и да е команден център – единствено безпристрастни математически алгоритми и протоколи. По този начин блокчейнът е абсолютно независим от правителства, банки и т.н.

Блокчейнът е изцяло децентрализирана система, която се управлява автономно. Да се вземе контрола върху тази система е съвършено неизгодно, понеже са необходими твърде много ресурси и особено време.

Важно е да се каже, че в блокчейн може да се записва всякаква информация – не само транзакции, но и всичко друго. С тази особеност, че никой не може със задна дата да промени информацията във вече подредената верига от блокове.

Блокчейн технологията може да се използва за създаването на публична счетоводна книга, за надеждно записване на медицински данни и още много други. Блокчейнът вече се използва в редица индустрии и силно променя тяхната работа. Нека разгледаме къде по-точно тази технология извършава най-големи промени.

1Банковата индустрия

Блокчейн технологията има потенциала да реши няколко важни проблема, пред които е изправена банковата индустрия към днешен ден. По принцип, банките съхраняват парите на своите клиенти и извършават парични трансфери.

Блокчейнът предлага сигурна система, която осъшествява непрекъснато и надеждно документиране на милионите транзакции, които се осъществят всеки ден в банковата индустрия. Технологията може значително да намали риска с осигуряването на сигурни записи. Освен това, прехвърлянето на парите може да става много по-бързо и по-евтино чрез децентрализираната система на блокчейна.

2Недвижими имоти

Всеки който някога е купувал или продавал жилище, много добре знае колко много документи има при сделките с недвижими имоти. Блокчейн технологията може да промени ситуацията и да премахне главоболието, причинявано от тези документи.

Чрез използването на блокчейн, всички документи и записи на транзакциите могат да се записват надеждно с много по-малко работа и усилия, и при значително по-малки разходи.

Най-фрапиращото е, че тази технология може да се използва за създаването на смарт договори, които допускат финансиране, само когато са изпълнени заложените в тях условия.

И още, много хора на собствен гръб са се убедили, колко са високи комисионните на агентите по недвижими имоти. Обикновено започват от 6% от цената на сделката, При използването на блокчейн този процент пада само до 1%, понеже се премахват посредниците и процентите за тях, а разпределената архитектура остава целия процес в ръцете на собствените на жилищата и купувачите.

Използването на интелигенти договори със заложени условия в блокчейн, от изпълнението на които зависи затварянето на сделката с недвижим имот, наистина може да промени този бизнес.

3Здравната индустрия

Здравната индустрия има нужда от значителни подобрения в съхраняването на медицинските картони, записи и данни, понеже съществуващата немалка възможност за грешки, измами и изгубени картони срива доверието между лекари и пациенти.

Блокчейн технологията бързо може да промени това положение на нещата и да засили доверието в тази област чрез надеждното съхраняване на медицинските досиета, които могат бързо и безопасно прехвърляни към лекарите и оторизираните лица.

Редица медицински учреждения вече внедряват блокчейна.

4Правната индустрия

Технологията на биткойна може коренно да промени някои правни области, понеже е в състояние да съхранява документи и данни. Така например, могат да бъдат прекратени съдебните спорове, относно волята на починал човек и документацията свързана с това.

Съответните записи, включително и завещанията, съхранявани в блокчейна, могат да бъдат бързо и надеждно проверени, а всички промени в документацията – удостоверени и съхранени.

Блокчейн технологията може да премахне правните проблеми, свързани с наследяването на криптовалута. Тази технология наистина може да елиминира продължителните съдебни дела относно цифровото наследство.

5Криптовалутната промишленост

Много икономисти, IT експерти и финансисти считат, че цифровите пари са бъдещето, понеже с помощта на биткойна могат да бъдат бързо и сигурно прехвърляни и фиксирани.

Въпреки това, майнингът, проверката и удостоверяването изискват огромна изчислителна мощност. Всичко това струва на потребителите твърде много ценно време и пари.

Най-новото в тази област е Zen протоколът, който решава най-важните проблеми при криптовалутите. Използват се интелигентни договори, с които предварително се знае колко изчисления изисква всеки договор и ако няма достатъчно мощност за поддръжката на този договор, то той няма да се изпълни.

6Политиката

В редица страни партиите и правителствата са обвинявани и се обвиняват в манипулиране резултатите от изборите.

Но това няма да е възможно, ако се използва блокчейн, в който ще се осъществява регистрирането и проверката самоличността на избирателите, броенето на гласовете ще става автоматично и ще се гарантира, че се отчитат само законните гласове.

Може да се каже, че в някои държави дните на повторното преброяване на гласовете и драмите, свързани с това, вече са в миналото.

7Стартъп индустрията

Хиляди стартиращи компании, които търсят инвестиции, не могат да намерят необходимите инвеститори, без да бъде застрашена сигурността на техните идеи. Може да се каже, че и инвеститорите нямат подходящ начин да се срещнат с компаниите, които се интересуват от тях.

Блокчейн технологията може да промени това и всъщност процесът вече започна. Компании като Pitch Ventures създават необходимите връзки между стартъпи и инвеститори. Предприемачите създават резюмета на своите продукти и услуги в смарт договорите на Ethereum, чрез което се създава една сигурна и надеждна бизнес среда.

8Видео индустрията

Към 2021 година се очаква видеото да формира 82% от целия интернет трафик, а блокчейн технологията може да изиграе съществена роля при децентрализирането на видео услугите.

Децентрализираното кодиране, запис и разпространяване на съдържание значително ще намали разходите за видео трафик. Очакват се икономии в размер на $30 милиарда.

9Образователната индустрия

В тази област се очакват значителни технологични пробиви в рамките на една сега възникваща нова версия на интернет. съчетаваща блокчейн, криптовалути и виртуална реалност.

Този нов интернет се нарича 3DInternet и е в състояние да създаде глобална класна стая, каквато не сме виждали досега. В тази област усилено работи компанията SocratesCoin.

SocratesCoin създава глобална общност от преподаватели, студенти, кампуси и учебна програма. Ученици могат да бъдат хора на всякаква възраст, култура и местоположение.

 


Блокчейн технологията осигурява сигурен и лесно проверим начин за записване и прехвърляне на данни. Тя може да промени нашето ежедневие и да обърне с краката нагоре всяка индустрия, която използва данни и/или транзакции.

Независимо дали всички харесват новата технология, няма как да не се съгласим, че допълнителната сигурност на финансовите данни ще осигури повече спокойствие на всички.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари