9 индустрии обърнати с краката нагоре заради блокчейна

18
2869

За блокчейна се говори много, но е добре да вникнем малко повече в същността на тази технология.

Блокчейнът е верига от блокове, като във всеки блок е записана определена информация, отбелязано е времето и има данни за предишния блок от веригата. Блоковете се свързват в веригата с помощта на криптографски технологии и сложни математически алгоритми. По този начин се осигурява свързаността и хронологичната цялост на веригата.

Погледнато по-широко, блокчейнът е разпределена база данни. Блоковете с информация се съхраняват във възлите на блокчейна, а копията на базата за всеки от тях непрекъснато се обновяват. По този начин, данните в който и да е блок, включен в блокчейна не могат да се променят. Възможно е само добавянето на нови блокове в края на веригата.

Възлите в създадената по този начин мрежа са равни помежду си. Никой не ги, а и не може да ги контролира ръчно; няма какъвто и да е команден център – единствено безпристрастни математически алгоритми и протоколи. По този начин блокчейнът е абсолютно независим от правителства, банки и т.н.

Блокчейнът е изцяло децентрализирана система, която се управлява автономно. Да се вземе контрола върху тази система е съвършено неизгодно, понеже са необходими твърде много ресурси и особено време.

Важно е да се каже, че в блокчейн може да се записва всякаква информация – не само транзакции, но и всичко друго. С тази особеност, че никой не може със задна дата да промени информацията във вече подредената верига от блокове.

Блокчейн технологията може да се използва за създаването на публична счетоводна книга, за надеждно записване на медицински данни и още много други. Блокчейнът вече се използва в редица индустрии и силно променя тяхната работа. Нека разгледаме къде по-точно тази технология извършава най-големи промени.

1Банковата индустрия

Блокчейн технологията има потенциала да реши няколко важни проблема, пред които е изправена банковата индустрия към днешен ден. По принцип, банките съхраняват парите на своите клиенти и извършават парични трансфери.

Блокчейнът предлага сигурна система, която осъшествява непрекъснато и надеждно документиране на милионите транзакции, които се осъществят всеки ден в банковата индустрия. Технологията може значително да намали риска с осигуряването на сигурни записи. Освен това, прехвърлянето на парите може да става много по-бързо и по-евтино чрез децентрализираната система на блокчейна.

2Недвижими имоти

Всеки който някога е купувал или продавал жилище, много добре знае колко много документи има при сделките с недвижими имоти. Блокчейн технологията може да промени ситуацията и да премахне главоболието, причинявано от тези документи.

Чрез използването на блокчейн, всички документи и записи на транзакциите могат да се записват надеждно с много по-малко работа и усилия, и при значително по-малки разходи.

Най-фрапиращото е, че тази технология може да се използва за създаването на смарт договори, които допускат финансиране, само когато са изпълнени заложените в тях условия.

И още, много хора на собствен гръб са се убедили, колко са високи комисионните на агентите по недвижими имоти. Обикновено започват от 6% от цената на сделката, При използването на блокчейн този процент пада само до 1%, понеже се премахват посредниците и процентите за тях, а разпределената архитектура остава целия процес в ръцете на собствените на жилищата и купувачите.

Използването на интелигенти договори със заложени условия в блокчейн, от изпълнението на които зависи затварянето на сделката с недвижим имот, наистина може да промени този бизнес.

3Здравната индустрия

Здравната индустрия има нужда от значителни подобрения в съхраняването на медицинските картони, записи и данни, понеже съществуващата немалка възможност за грешки, измами и изгубени картони срива доверието между лекари и пациенти.

Блокчейн технологията бързо може да промени това положение на нещата и да засили доверието в тази област чрез надеждното съхраняване на медицинските досиета, които могат бързо и безопасно прехвърляни към лекарите и оторизираните лица.

Редица медицински учреждения вече внедряват блокчейна.

4Правната индустрия

Технологията на биткойна може коренно да промени някои правни области, понеже е в състояние да съхранява документи и данни. Така например, могат да бъдат прекратени съдебните спорове, относно волята на починал човек и документацията свързана с това.

Съответните записи, включително и завещанията, съхранявани в блокчейна, могат да бъдат бързо и надеждно проверени, а всички промени в документацията – удостоверени и съхранени.

Блокчейн технологията може да премахне правните проблеми, свързани с наследяването на криптовалута. Тази технология наистина може да елиминира продължителните съдебни дела относно цифровото наследство.

5Криптовалутната промишленост

Много икономисти, IT експерти и финансисти считат, че цифровите пари са бъдещето, понеже с помощта на биткойна могат да бъдат бързо и сигурно прехвърляни и фиксирани.

Въпреки това, майнингът, проверката и удостоверяването изискват огромна изчислителна мощност. Всичко това струва на потребителите твърде много ценно време и пари.

Най-новото в тази област е Zen протоколът, който решава най-важните проблеми при криптовалутите. Използват се интелигентни договори, с които предварително се знае колко изчисления изисква всеки договор и ако няма достатъчно мощност за поддръжката на този договор, то той няма да се изпълни.

6Политиката

В редица страни партиите и правителствата са обвинявани и се обвиняват в манипулиране резултатите от изборите.

Но това няма да е възможно, ако се използва блокчейн, в който ще се осъществява регистрирането и проверката самоличността на избирателите, броенето на гласовете ще става автоматично и ще се гарантира, че се отчитат само законните гласове.

Може да се каже, че в някои държави дните на повторното преброяване на гласовете и драмите, свързани с това, вече са в миналото.

7Стартъп индустрията

Хиляди стартиращи компании, които търсят инвестиции, не могат да намерят необходимите инвеститори, без да бъде застрашена сигурността на техните идеи. Може да се каже, че и инвеститорите нямат подходящ начин да се срещнат с компаниите, които се интересуват от тях.

Блокчейн технологията може да промени това и всъщност процесът вече започна. Компании като Pitch Ventures създават необходимите връзки между стартъпи и инвеститори. Предприемачите създават резюмета на своите продукти и услуги в смарт договорите на Ethereum, чрез което се създава една сигурна и надеждна бизнес среда.

8Видео индустрията

Към 2021 година се очаква видеото да формира 82% от целия интернет трафик, а блокчейн технологията може да изиграе съществена роля при децентрализирането на видео услугите.

Децентрализираното кодиране, запис и разпространяване на съдържание значително ще намали разходите за видео трафик. Очакват се икономии в размер на $30 милиарда.

9Образователната индустрия

В тази област се очакват значителни технологични пробиви в рамките на една сега възникваща нова версия на интернет. съчетаваща блокчейн, криптовалути и виртуална реалност.

Този нов интернет се нарича 3DInternet и е в състояние да създаде глобална класна стая, каквато не сме виждали досега. В тази област усилено работи компанията SocratesCoin.

SocratesCoin създава глобална общност от преподаватели, студенти, кампуси и учебна програма. Ученици могат да бъдат хора на всякаква възраст, култура и местоположение.

 


Блокчейн технологията осигурява сигурен и лесно проверим начин за записване и прехвърляне на данни. Тя може да промени нашето ежедневие и да обърне с краката нагоре всяка индустрия, която използва данни и/или транзакции.

Независимо дали всички харесват новата технология, няма как да не се съгласим, че допълнителната сигурност на финансовите данни ще осигури повече спокойствие на всички.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
14 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ГадьоКольо фадроматаАхОхИма Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Има
Има

Всичко става p2p – рай за измамниците.

Имаш дигитален договор ама яла ме намери на другият край на света – що измами има при пращането при ebay.

Има
Има

Единствено сигурен е Skynet a.i. – ако не изпълниш договора на гости идва Т-800.

Има
Има

Договора ще ок .
Ама стоката/услугата е измама.

Кольо фадромата
Кольо фадромата

Както и в момента ако не се лъжа

Има
Има

дeцeнтpaлизиpaнeтo нa видeo ycлyгитe.

Дeцeнтpaлизиpaнoтo ĸoдиpaнe, зaпиc и paзпpocтpaнявaнe нa cъдъpжaниe знaчитeлнo щe нaмaли paзxoдитe зa видeo тpaфиĸ.

Че то сега го има видео децентрализиране – torrent live stream

Запрян
Запрян

Пълни глупости, автора трябва да е много зле за да изпише толкова бълвоч.
Аз купувам нещо от Хасан, и втикваме нещо във веригата, хахахаха.
Ами за транзакциите в банката, то койни купуват от дъжд на вятър и веригата стана голяма че мамата…., пък ще запише и пази всички транзакции на дадена банка в една верига, алоуууу мислете бе.

e-mil
e-mil

Освен, че не трябва да се превеждат статии откъдето ни падне, е добре да се превеждат вярно, а не да се променя смисълът. Пример: „комисионните на агентите по недвижими имоти. Обикновено започват от 6% от цената на сделката“. Но в статията, към която давате линк пише „up to 6 percent“, което означава, че може да стигне 6%, а не че започва оттам. В България средната комисионна е 3%, като за скъпи имоти може да се договори и по-ниска. В Ирландия и Холандия пък е 1,5%. Въобще в Европа комисионни от 6% са изключително редки. Втори пример: „Редица медицински учреждения вече… Виж още »

Чип и Дейл
Чип и Дейл

Мдааа, трябва да се мисли, а не да се превеждат статии от където ни падне.

Хyz
Хyz

Даниеле, статията е много полезна. Не им обръщай внимание на тия тъпани имащи се за познавачи във всичко.

Кольо фадромата
Кольо фадромата

Статията е много добра, като се има в предвид че не се влиза в подробности. А ти Запряне мисли не сери преди да си помислил. Блок чейна осигурява просто един регистър на транзакции и договори като гарантира че никой няма да ги променя нещо което в момента не ти се гарантира (реално иначе доста се тупат в гърдите че го правят 🙂 ) . Имаш черно на бяло кое къде е отишло и какъв е бил договора за нарушаването му си има съдебна система полиция и тн. Просто имаш доказателства. За размера на веригата и аз имам да дочитам но… Виж още »

Гадьо
Гадьо

Ако ти подписваш договорите в един екземпляр и ги оставяш при този при когото си ги подписал си е твой проблем. Като се подписва договор в два екземпляра и единия стои при теб, не виждам как ще го променят без да разбереш. Та нуждата да се вписва в някакъв блокчейн е излишна.

АхОх
АхОх

Сигурен съм, че има много ползи както всяка една от сегашните типове бази данни си има преимущества и недостатъци.
Чудя се ако една база данни расте само, то за колко време ще стане супер голяма и невъзможна за съхранение? Ако му сложиш максимално ограничение, то колко скоро ще бъде неизползваема защото ще достигне лимита си?

Какво ще стане ако трябва да съхраниш на компютъра си 100 ТВ?
Ако нямаш пълната база данни, то значи ти липсва информация. Все едно да имаш само част от договора и няма да си сигурен дали някъде няма друга част която е за теб.

просто скромно мнение.

Има
Има

То това е целият проблем на блок веригата
че става огромна и само големите мин.фермия я подържат.

Или проблема на блог веригата е размера на блок веригата.

Има
Има

litecoin като една от най бързата мрежа – блок на всеки 2 мин и 14 сек.
има 37 000 транзакции за 24 часа.

А биткойна като най популярна има 200 000 транзакции.

Има
Има

litecoin

100 Largest Transactions (last 24h):

850,873 LTC ($170,551,931 USD)
38.18% от всички litеcoins

АхОх
АхОх

До Има:
Не ме разбирай погрешно, харесва ми тази технология.
Така както торент , така и тази технология е много полезна и ще бъде използвана.
Просто смятам, че няма да заличи съществуващите, а ще добави нови възможностти.
Има своите ограничения и своите проблеми които трябва да бъдат разрешени.

Досега колко алгоритъма и протоколи смятаха за неразбиваеми, пък после им намериха вратички на всички до един.
Трябва да приемем новото, но не и да му се предоверим… всичко си има + и -.

Анонимен
Анонимен

Видиш ли ези+ отзад те чака тора-.

Само в капана- се влиза безпроблемно+.