fbpx
2.7 C
София

9 (и половина) смартфона, които очакваме през 2020

Най-четени

Пазарът на смартфони представлява почти най-голямото перо от общия пазар на електроника по света. Именно затова, съвсем естествено е той да бъде свръх динамичен и да се развива непрекъснато. Макар и според анализаторите иновативността на устройствата в последните няколко години да е спаднала, а потребителите да се отегчават от постоянно еднаквите дълги и плоски устройства, винаги е вълнуващо когато изпращаме една година, да погледнем какви устройства ще ни заинтригуват през следващата.

За някои от тях не е трудно да се досетите – iPhone 12 и Galaxy S11, заедно с Galaxy Note 11 на Samsung са гарантирани, но благодарение на някои възраждащи се и набиращи сила производители, има какво ново да срещнем. Тази година брандове като Motorola, Xiaomi, OPPO и OnePlus ни показаха, че не е толкова трудно да разчупиш нещо, което закостенява.

В списъка е включено и може би най-интересното устройство от 2019 г., чийто наследник ще видим през 2020 г. – нашия „полови“ телефон Motorola Razr, който в сгънато положение представлява възможно най-малкия мобилен телефон, който се продава на пазара в момента, ако не считаме дебелината, габаритите му са по-малки дори от тези на кард телефоните.

Повечето устройства през 2020 г. ще бъдат 6 – инчови, както вече свикнахме, но това не значи, че няма да включват нововъведения, които да чакаме с нетърпение – революционни камери и 5G са само част от тях.

Включените устройства в списъка засега са предимно слухови джаджи и е възможно параметрите посочени тук да се различават от реалните, когато бъдат представени. Някои от тях могат да бъдат представени на CES 2020, на световната мобилна конференция MWC 2020 или дори точно в края на следващата година. Възможно е и някои от тях изобщо да не видят бях свят, тъй като засега са само спекулативни. Без допълнително разточителство, ето списъкът с телефони, които очакваме с нетърпение през 2020 г.

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung ще загрее годината с продължението на дългогодишната си серия водещи телефони Galaxy S. Първият голям телефон на 2020 г. ще бъде Samsung Galaxy S11, който спрямо предшественика си ще трябва да демонстрира надградени камери, технически параметри и дисплей.

Интересното е как Samsung винаги води на пазара, дори и конкурентните модели да ги превъзхождат. Така например през 2019 г. Galaxy S10 излезе през март и представи пакет от тройна задна камера, безжично зареждане и по-добра нощна фотография. Със сигурност LG V40 го победи в камерите, а Huawei Mate 20 Pro още преди време демонстрира подобна основна камера, но въпреки това S10 беше лидер в продажбите на масовия пазар, особено в САЩ, където устройството се продаваше от всеки мобилен оператор в страната.

Тази година очакваме нов набор от функции на сцената на мобилните телефони през 2020 г. Една от тях е масовото навлизане на 5G поддръжката и съвместимостта с глобалните мрежови стандарти по света. Тъй като следващият флагмански процесор на лидера Qualcomm, Snapdragon 865 идва с 5G модем и поддръжка на 5G за всички, очакваме това да бъде постижимо от почти всеки флагман на 2020 г. Очакваме и напредък по отношение камерите – Samsung някъде през есента патентоваха собствена камера с резолюция от 108 MP и ако слуховете са верни, тя ще се появи още в началния флагман Galaxy S11 или в авангардните модели Galaxy Note 11 по-късно през годината. Ако от компанията са в добро настроение и имаме достатъчно късмет, може дори да видим 3,5 мм. аудио жак, който от години е на изчезване.

iPhone SE 2

Макар и мнозина да бяха скептични, когато през 2016 г. Apple представи олекотена версия на стандартния си iPhone под името iPhone SE, не можем да кажем, че устройството не е грабнало вниманието и не се радва на внимание и реален интерес от потребителите.

Ако трябва да направим паралел със „законът на Мур“ при настолните процесори, който гласи, че с всяка година броят на ядрата скалира, има нещо сходно и при смартфоните – с всяка изминала година екраните им се увеличат с около половин инч. За много хора, това е добре – колкото по-големи екрани, толкова по-ползотворна работа и полезна площ. Но разбира се, това не важи за всички – има толкова хора, които са отегчени от големите дисплеи и търсят нещо малко и компактно, за да нямат усещането, че са награбили таблет до ухото, когато говорят по телефона. И макар и златната повеля на Стив Джобс „на никого не му е нужен iPhone по-голям от 4 инча“ отдавна да е забравена, Apple все пак се сеща за потребителите, нуждаещи се от нещо компактно.

По същество, освен по-малък, iPhone SE 2 е и по-евтина версия на iPhone, която позволява на повече хора да се сдобият с iOS устройство. Моделът ще бъде отличен конкурент на Google Pixel 4a, който е хипотетичният наследник на тазгодишния Google Pixel 3a, който представлява нещо горе-долу същото – по-малък и евтин смартфон. Разбира се, по-ниската цена не означава компромис в качеството: слуховете, които имаме за устройството предполагат наистина високо ниво параметри.

iPhone 12

В САЩ, а и почти навсякъде по света, iPhone се е превърнал в нарицателно, от много време, точно както го искаше Стив Джобс. Когато излезе, заглушава всичко преди и след себе си за известно време. Затова няма нищо по-естествено от това всяка година да очакваме нов наследник на култовото устройство.

През 2019 г., за съжаление почти не видяхме някакви значителни промени или иновации в iPhone 11, освен силен акцент върху камерата. Дори дизайнът много наподобява този на предшестващите iPhone XS и iPhone XR. През 2020 г. обаче, очакваме по-агресивен преход и промяна на дизайна. Особено на модула на основната задна камера, който дразни мнозина.

Има и други подобрения, които Apple би могла да предложи, като например безжично зареждане или поддръжка на 5G, или увеличена вътрешна и оперативна памет.

Това което обаче най-много дразни всички, е ночът. Онази дълга, дълбоко черна изрезка на екрана, която всички опреличават на „вежда“, в която Apple поставя предната камера на устройствата. Нейното начало бе положено в iPhone X от 2017 г. и две поколения след това, Apple не може да се отърве от нея. Тогава тя беше необходима – именно тогава започна тенденцията с безрамковите телефони с максимално най-голямо съотношение на екрана спрямо предния панел. И всички имитираха Apple, както по традиция. Но днес производителите са намерили редица други далеч по-оригинални и приятни за окото начини да монтират предната камера – капковидни изрезки, перфорирани малки дупки и други. Именно затова е крайно време и Apple да помисли над този въпрос. Като чели ни се струва, че компанията намира иновативност в това да не променя устройствата си в крак с останалите, а да въвежда това, което хората харесват с поне година – две закъснение.

Google Pixel 4a / 4a XL

Google Pixel са серията собствени устройства на Google, която първа получава новите актуализации и версии на Android и затова хората по света я харесват. Но най-голямото достойнство на устройствата, без съмнение е камерата. Корифеите в мобилната фотография по света ги определят като еталон за камера в смартфон, а любителите на фотографията се прехласват по тях. Но освен стандартните модели, компанията прави и по-бюджетни и олекотени версии – Google Pixel (N)a.

През 2019 г., видяхме Google Pixel 3a с отлична камера, леко орязани параметри, но отново не по-ниско от нивото на високия среден клас и разбира се почти на половин цена.

Надяваме се, че през следващата година Google Pixel 4a също ще бъде устройство, което взема най-доброто от Pixel 4, но го прави по-достъпно за всички. Очакваме нововъведения като втори обектив на предната камера, отключване с лицево разпознаване, физически сензори за пръстов отпечатък и 3,5 мм. аудио жак за слушалки.

Google Pixel 5

Все още няма никакви слухове за Pixel 5, тъй като устройствата Pixel 4 бяха представени едва вчера… Но е въпрос на време те да започнат да валят, като разбира се това ще се случи в края на лятото или в късната есен на 2020 г.

Huawei P40 Pro

Huawei P30 Pro е един невероятен, но недооценен фотографски фокусиран телефон, който представи на света идеята за перископен обектив в смартфоните – подреждане на лещите по дължината на телефона и използване на ъгълно огледало, за да се проникне отзад, което води до безпрецедентно 5-кратно оптично увеличение.

Нямаме търпение да видим какво ще сътвори компанията с Huawei P40 Pro.

Очакваме подобрено оптично увеличение, да се надяваме и подобрена нощна фотография. Също така ще бъде интересно да видим как компанията ще продължи напред въпреки трудностите със забраната ѝ в САЩ и ограничаването на американските компании да имат каквито и да било бизнес отношения с нея. Както вероятно вече сте проследили, за Huawei това означава и невъзможност да използва услугите на Google – като Google Play, Google Services, Gmail, YouTube и други.

Samsung Galaxy Fold 2

Galaxy Fold ни занимаваше почти през цялата година. В началото, устройството бе планирано за официално представяне през февруари. След като обаче Samsung раздадоха тестови бройки на редица технологични журналисти по света, те се оплакаха от прекалено лесно и необяснимо за тях дефектиране на дисплея – пропукване, появяване на тъмни мастилени петна или изгаряне на пиксели. Тогава Samsung бяха принудени да отложат анонсирането за неограничен период, в който преработиха конструкцията на устройството, в частност на самата сгъваща панта и на вградения протектор на екрана.

Все пак Galaxy Fold излезе през 2019 г., макар и през есента и представи изискан и стилен дизайн и най-накрая ни даде поглед над това, за което Samsung от години обявява, че работи – сгъваемите екрани.

През 2020 г. имаме големи надежди за Galaxy Fold 2. Най-силно очакваме подобрения като 5G поддръжка, надградени камери, по-малко тегло, но най-важното: по-достъпни цени на устройството, което към момента струва малко над 2000 щатски долара. Разбира се, едва ли през 2020 г. ще видим нещо като „сгъваемо стъкло“ и дисплеят на Galaxy Fold 2 отново ще бъде пластмасов. Но това не означава, че не трябва да го очакваме никога – нека оставим научно-технически прогрес и да видим къде ще ни отведе

Motorola Razr 2020

Motorola възроди добрия, стар Razr, който бе потънал в дълбоки пластове прах и забвение. През тази година, видяхме едно наистина интересно устройство, което се сгъва в стил „хамбургер“. Освен че това е първият сгъваем смартфон на Motorola, той представи уникална инженерна конструкция и дизайн, които много се отличават от всичко друго сгъваемо, което видяхме на пазара до сега. В сгънато положение, устройството е един от най-малките телефони в света и изглежда невъобразимо симпатично.

Разбира се, имаше и редица слабости – като изключим изумлението от блясъка на външния вид на този телефон, техническите му характеристики бяха по-скоро като за устройство от среден клас, което до някъде е разбираемо – иначе предвид тази сложна конструкция, цената щеше да бъде невъобразима. Но освен това, също голяма слабост е и ниската резолюция на иначе интересния екран – дори не достига 720p.

Затова, през 2020 г. очакваме надграждане от Motorola в наследника, Motorola Razr 2020.

Сгъваем телефон от TCL

TCL стана известна на пазара на телефони едва наскоро, макар и да е играч в него от дълги години, особено използвайки бранда Alcatel. Китайският производител, дистрибутира почти всичко – от смартфони до климатици и дори медицинска апаратура.

Първите слухове за сгъваем телефон от TCL ни представят сравнително малко устройство, повече наподобяващо таблет от две части, което разбира се не се доближава до Galaxy Fold. Но най-важният аспект тук е цената.

Ако TCL представи сгъваем смартфон на пазара догодина, то това със сигурност ще бъде най-евтиното мобилно устройство с такива характеристики за масите. Съдейки по концептуалните рендери, които изтекоха през октомври 2019 г., сгъваемият TCL далеч няма да е страшно красив модел – става въпрос за устройство с дебели рамки и редица компромиси в дизайна, но технически е сгъваем. И евтин.

OnePlus и тяхното мистериозно устройство

Преди почти две седмици видяхме рекламни банери от OnePlus, които ни обещават ново, мистериозно устройство, наречено „OnePlus Concept One“. което компанията ще представи на CES 2020, съдейки по последната информация. В публикацията си в социалната мрежа Twitter, компанията нарича творението си „алтернативна визия за бъдещето на смартфоните“. На снимките се вижда загатнат силует, който наподобява смартфон, но е възможно и да става въпрос за нещо различно. Дали това ще е първият 5G модел на OnePlus? Сгъваем телефон? Нещо коренно различно от всичко досега? Не знаем. И няма особено значение, тъй като CES е съвсем скоро и веднага след празниците, неусетно забравили за вълнението, ще видим какво ни е приготвил китайския бранд.

Ако трябва да сме честни, надяваме се OnePlus да представят нещо наистина разтърсващо. Когато излязоха първите няколко версии на iPhone, всички ние приехме това като единен стандарт за смартфоните – висока, тясна плочка с камера, три физически бутона и ярък екран. Но както добре знаем, революциите в света се случват от малките фигури – OnePlus напълно има потенциала да разчупи пазара на смартфони, ако си изиграе правилно картите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Macko
Macko
1 година

Аз си чакам Xiaomi Mi Mix Alpha.

Боби
Боби
1 година

В момента в който прочетох, че телефоните ще продължат да бъдат 6-инчови всичко приключи… Отдавна флагманите, а и не само те прехвърлиха тази граница и приближават 7 инча !!!

Нови ревюта

Подобни новини