„ACTA ла виста, бастардс“, скандират протестиращите в София

8
41

Хиляди българи днес (11 февруари) казаха „не“ на Международното търговско споразумение за борба с измамите ACTA. То беше подписано тихомълком от България в края на януари.

В България 18 града се включиха в протеста срещу ACTA, като по неофициални данни 10-12 хил. българи излязоха на улицата да кажат „Не на ACTA”.

В Европа също много хора излязоха на протест – най-голямата европейска икономика Германия дава пример, след като в 60 града днес има протести.

Всенародното недоволство можеше да се види особено добре в София, на площад „Народно събрание“. Той е изпълнен с протестиращи, които непрекъснато скандират „Не на ACTA” и „И преди, и сега, Интернет е свобода“.

Шествието на протестиращите в София тръгна от НДК, премина през бул. „Витоша“, покрай Съдебната палата и покрай президентството през пл. „Независимост“ и по бул. „Цар Освободител“. Xората са били толкова много, че се е задръстила цялата „Витошка“ чак до президентството. Инциденти с полицията е нямало, всичко е преминало в духа на мирните шествия, съобщава inews.bg.

Присъстващите издигат лозунги с надписи „Не на АСТА“, „Стоп АCТА“, „Спрете ACTA или ние ще я спрем“. Може би един от най-оригиналните е „ACTA ла виста, бастардс“.

За съжаление нито един от отговорните кадри в България не е посмял да се покаже пред хората на площад „Народно събрание“ и да обясни защо страната ни е подписала толкова набързо ACTA, въпреки поканата на хората, изразена с викове „Къде е Бойко?“.

Протестът в столицата се предава на живо в мрежата . Според автора на живото предаване Асен Генов 1300 – 1500 души следят неговото излъчване.

Генов изрично припомни на няколко пъти, че гласуването в Народното събрание за ратификацията на споразумението ще стане само в едно заседание, а не в две, каквато по принцип е практиката. Затова е важно хората да бъдат готови да излязат на протест и по време на самото заседание.

Един от протестиращите даде основния мотив за протеста – не е редно между 1 и 3% от населението на Земята или т.нар. „кожодери“ (музикалната, филмовата и софтуерната индустрия) да определят какво е правилно и какво не.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари