fbpx
27.8 C
София

Adidas представи музикални маратонки

Най-четени

Необичайни спортни обувки, създадени от фирмата Adidas, позволяват създаването на музика в стил хип-хоп чрез чрез почукване чрез подметките им върху всякакви повърхности.

Системата се нарича Megalizer; за развитието й компанията „Адидас“ е наела известния френски програмист Дидие Брюн. Специалистът вградил в маратонките по два силови датчика (близо до пръстите и петата) и безжичен радиопредавател XBee, използващ протокола ZigBee. Друг такъв предавател е поставен в корпус с USB интерфейс, който се свързва към компютър.

Брюн е написал още две програми, едната от които управлява радиовръзката, а другата интерпретира сигналите от сензорите и ги преобразува в звуци с различна сила с допълнителни ефекти – в зависимост от силата, с която обувката се докосва до земята и участъка от подметката, който влиза в съприкосновение с повърхността.

Извлечената по този начин музика се възпроизвежда чрез високоговорителите на компютъра.

За да не бъдат звуците резки, а да се сливат в едно, е необходимо латентността да бъде намалена до минимум. В обувките на известния производител този показател е само 30 милисекунди.

Потомците на Ади Даслер обаче ще разочароват тези, които възнамеряват да си купят новия продукт – по всяка вероятност Megalizer няма да бъде пуснат в масово производство. Музикалните маратонки засега ще бъдат използвани само за целите на рекламната кампания на новата колекция от спортни обувки на фирмата във Франция…


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини