Adobe не мисли, че HTML5 ще замести Flash

3
36

Един от най-често използваните типове съдържание в интернет е Flash. Flash позволява на почти всеки браузър да е съвместим с видео и други форми на съдържание, например игри. Флаш не е платформа, която не създава проблеми, а и потребителите се оплакват от някои нейни слабости и търсят по-добра алтернатива.

Flash често се нарича жаден за ресурси, особено при работа с HD видео. Mac потребителите се оплакват, че липсва адекватна подкрепа на флаш за OS X и някои от най-популярните продукти като iPhone, iPod touch и новия iPad.

Някои се стремят HTML5 да е технология, която най-накрая ще елиминира нуждата от Flash, благодарение на интегрираната видео поддръжка. YouTube, най-големият сайт за споделяне на видео в Интернет, вече пусна експериментален HTML5 видео плейър, който е достъпен за потребителите.

Уловката при HTML5 сега е, че повечето браузъри не го поддържат. Adobe, компанията зад Flash, не мисли, че HTML5 ще замести флаш или обратното. Собствениците на флаш казват, че подкрепят развитието на HTML5 и неговата еволюция, дори мислят да подобрят своя Flash и друг софтуер, тъй като HTML5 напредва.

Техническият директор на Adobe, Кевин Линч, написа в своя блог: „В дългосрочен план, някои предимства на HTML в крайна сметка изместват нуждата от Flash, особено със скорошните развития на HTML с версия 5.“

Adobe докладва, че HTML5 има някои сериозни проблеми, които все още трябва да бъдат разгледани, като основният въпрос е, че често срещаният формат за HTML видео реализация не е договорен. Следващото поколение на Adobe Flash е пред завършване и компанията казва, че Flash 10.1 ще се предлага на всички основни смартфони, с изключение на един – iPhone от Apple.

Линч продължава да намеква, че ако HTML5 можеше да замести Flash, то би било нещо добро за Adobe. Той написа: “Ако HTML можеше надеждно да прави всичко, което и Flash, то това със сигурност ще ни спести много усилия, но не изглежда, че това ще се случи.“

Днес Flash все още е най-популярният и е инсталиран на над 98% от онлайн компютрите. Adobe също докладва, че 85% от най-известните сайтове използват флаш и доставят съдържание чрез него, включително BBC, Hulu, и други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари