Adobe ще издаде алтернатива за Photoshop – Adobe Fresco

0
671

В последно време компанията Adobe разработваше специално приложение за iPad с кодовото име Project Gemini. Сега то бе преименувано на Adobe Fresco (в съответствие със старата италианска техника на рисуване). Това ще е най-новото допълнение в набора от инструменти Creative Cloud. Приложението в момента е в етап на бета тестове и ще бъде издадено официално по-късно тази година. Adobe Fresco е предназначено за професионалните художници и илюстратори с особени инструменти, достъпни преди само за Photoshop, коронния софтуер на компанията.

Fresco ще може да използва едновременно растерни, векторни и динамични четки, като ще позволи на артистите да ги прехвърлят към и от Photoshop CC. Скот Белски, вицепрезидент на филиала Creative Cloud, коментира:

„Учените в Adobe изучаваха химията на реални пигменти като кобалта и охрата. Те изследваха как водните бои се абсорбират от дебелата памучна хартия. Те проучваха как дебелия слой маслена боя изсъхва, за да придаде дълбочина на картината“.

В тази връзка софтуерът ще симулира реално поведение на четки и бои Live Brush (благодарение на енджина Adobe Sensei). В зависимост от инструмента цветовете могат да се смесват на листа и да бъдат нанасяни по различни начини. Артистът Кайл Уебстър на своя страна планира да сподели своите четки за Adobe Fresco.

Новата апликация е създадена, за да се конкурира с последния хит за iPad – Procreate. Файловете на потребителите ще се качват автоматично на Creative Cloud платформата вместо предложената от Apple или Dropbox. Въпреки че Adobe Fresco притежава повечето функции на Photoshop CC, тя може и да допълва работата на програмата с допълнителни функции.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за