fbpx
1.4 C
София

Adobe ще приема генерирани с Изкуствен интелект стокови изображения, но с ограничения

Най-четени

Компанията смята, че може да минимизира риска от спорове за авторски права.

Adobe е най-новият доставчик на стокови изображения, който заема позиция по отношение на изкуството, генерирано с Изкуствен интелект (AI, Artificial Inteligence). Компанията актуализира своята политика, за да позволи генерирани AI произведения на изкуството в своята стокова фото услуга, стига да отговарят на определени критерии. Сътрудниците ще трябва да етикетират всяко създадено от AI съдържание и ще изискват разрешение за всякакви референтни изображения или текстови описания, използвани за създаване на изкуството. Създателите също ще се нуждаят от позволение и за всеки материал, изобразяващ разпознаваеми хора.

Новата политика също предупреждава производителите да не злоупотребяват с AI чрез изпращане на множество изображения въз основа на едно и също текстово описание. Те не могат да използват подвеждащи, повтарящи се или неясни текстове и да представят творбите си като илюстрации (не снимки), дори да са фотореалистични. Както при обикновените изображения, Adobe обещава обезщетение в случай на спор за интелектуална собственост.

Adobe ефективно се опитва да намери баланс между приемането на нови технологии и избягването на проблеми с авторските права. Други доставчици на стокови снимки са предприели изключително различни подходи. Getty Images забрани изображения, генерирани от изкуствен интелект, поради проблеми с правата, докато Shutterstock се обедини със създателя на DALL-E OpenAI , за да продава изображения, базирани на алгоритъм.

В други случаи пък разработчиците на инструменти избягват да се намесват в дебата – Google няма да предложи Imagen на обществеността, докато не види, че има „отговорен“ начин да го направи.

Този ход може да не доведе до поток от изображения, създадени от AI, които да използвате за следващата си презентация или уебсайт. Въпреки това може да бъде полезно, ако искате да използвате нетрадиционно съдържание, без да се притеснявате за рисковете от неочаквани съдебни дела или плащания на авторски права. Ако не друго, ходът на Adobe може да повиши приемането на стоковото изкуство с изкуствен интелект, като го направи достъпно за по-широка аудитория.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини