fbpx
1.4 C
София

AES официално прие аудио стандарта 3D Audio

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Audio Engineering Society публикува стандарта AES69-2015, който определя спецификациите за технологиите, софтуера и хардуера с триизмерен звук. В стандарта са описани формата и метода за предаване на файловете за запис и възпроизвеждане на обемна акустика.

Приемането на този стандарт се очаква да стимулира прогреса в тази бързо развиваща се област. Мобилните устройства, с помощта на които може да се слуша триизмерна музика чрез слушалки стават все повече. Специалистите от AES подчертават, че е важно да се разбере, по какъв начин слушателите възприемат пространствената акустика с помощта на устройства, поставени върху главата (head-related transfer functions, HRTF).

Досега подобен стандарт нямаше и създаването на съвместими устройства за 3D звук бе затруднено. Стандартът AES69-2015 описва файловите формати за обемен звук и използваните алгоритми.

Освен HRTF, стандартът описва и други начини за възпроизвеждане на обемен звук, включително и 3D аудио в помещения. Предвидена е възможност за разширяване на стандарта.

В сравнение с предишни опити за стандартизиране на 3D звука, при които се акцентираше върху обмен на данни между мрежа микрофони и мрежа акустични колони, в новия стандарт е описано взаимодействието на реверберации във виртуална 3D среда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини