AFC Energy и ABB разработват зарядна станция за електромобили, използваща водород

1
489

Швейцарският производител на разнообразно енергийно оборудване ABB, известен преди всичко със своите зарядни устройства за електромобили, обяви за сключено стратегическо партньорство с британския доставчик на водородни технологии AFC Energy, който работи върху нова мащабируема система от алкални горивни клетки. Двете компании възнамеряват съвместно да представят на пазара ново решение за зареждане на електромобилите с помощта на зарядни станции, в които се използват технологиите за горивни елементи на AFC Energy и зарядните устройства на ABB. Новите зарядни станции ще бъдат изграждани предимно на места без достъп до електрическите мрежи.

Според условията на сключения договор, партньорите разработват ново решение за екологично зареждане на екологически чист транспорт. AFC се заема с изготвянето на съответните зарядни на базата на горивни водородни елементи, а ABB ще отговоря за инфраструктурата и логистиката. Разгръщането на първите подобни системи започва във Великобритания и няколко държави от Европейския съюз. След това новите зарядни станции ще се появят в САЩ и други страни.

Официалният анонс на инфраструктурата използваща новите технологии е планиран за втората половина на 2021 година.

За използваните в тези зарядни станции технологии не е известно много, въпреки че AFC Energy представи прототип. Компанията представи автономната зарядна станция CH2ARGE, която използва водород. Налични са резервоар за водорода и инвертор, който подава електрическата енергия към зарядното устройство. Зареждането на стандартен електромобил от 0 до 80% с помощта на тази станция става за 60 минути.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари