Изследователи от британски университет са създали нов алгоритъм, който предсказва кой потребител на Twitter ще разпространи дезинформация преди да го е направил, предава Info-Security Magazine.

Алгоритъмът, използващ силата на машинното обучение е разработен от учени от Университета в Шефилд, ръководен от Идва Мщ и доктор Никос Алертас от факултета по компютърни науки към академичната институция. Той посочва със 79.7% точност потребителите, които е вероятно да споделят съдържание от новинарски източник, който се счита за ненадежден. За създаването на алгоритъма, учените са анализирали над един милион публично достъпни туита, идващи от близо 6200 потребителя на социалната мрежа. След събирането на съобщенията, авторите на изследването са разделили потребителите на такива, които споделят информация от ненадеждни източници и такива, които споделят надеждни информации – тези данни след това са били използвани за обучение на алгоритъма. Според доклада, потребителите, които споделят истории от ненадеждни източници са по-склонни да пишат за света около тях, публикувайки материали на тема политика и религия. Сред най-често използваните от тях фрази в речника им присъстват такива, като „либерален“, „Ислям“, „Израел“, „медии“.

„Потребителите на Twitter, които споделят истории от новинарски източници, които изследването счита за надеждни са далеч по-фокусирани над себе си, често споделяйки туитове за своите емоции и личния си живот, като сред предпочитаните от тях фрази откриваме: „аз ще“, „рожден ден“, „искам“ и „настроение“, обясняват създателите на алгоритъма.

Хората, споделящи новини от надеждни източници, разкрива проучването, използват език за изразяване на гледната си точка, който е по-учтив от този, който използват хората, които споделят дезинформация. Установява се, че грубият език и ненадеждното съдържание вървят ръка за ръка с високата степен на враждебност в онлайн пространството.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари