Изкуственият интелект изобрети нов спорт

4
1170

Много от съществуващите спортове носят корените си от стотици (дори хиляди) години на традиции. Какво става обаче, ако накараме компютъра да измисли спорт? Агенцията AKQA ни демонстрира точно какъв ще е резултатът. Фирмата презентира Speedgate, спорт, измислен изцяло от изкуствен интелект.

В Speedgate играчите се разделят на два отбора по шестима, като на полето има три врати. Когато вкарате топка през централната врата (през която не трябва да преминавате), екипът ви може да удари точка в крайната врата на противника. Получавате допълнителна точка, ако топката рикошира във вратата. Не трябва да се отпускате, защото топката трябва да се движи на всеки три секунди.

AKQA създаде ИИ алгоритъма и го захрани с над 400 реално съществуващи спорта. След това невронната мрежа започна да формулира прости правила на игра. Първоначално идеите са били крайно нереалистични (едната включвала експлодиращи фризбита). Компанията се е спряла на три основни спорта в рамките на възможното, които да изпита на реален терен. Speedgate се оказала най-добра от трите. Агенцията е ползвала отново ИИ, за да проектира логото на спорта и дори шантавото мото „изправи се срещу топката за да си топката за да си над топката„.

Спортът е изобретен по време на Design Week събитие, но AKQA обмисля да разшири неговия мащаб. Фирмата обсъжда със Спортната комисия в Орегон възможността за организиране на малка лига това лято. Междувременно компанията призовава всички да започнат свои собствени мачове. Speedgate едва ли ще намери място в сърцата на всички спортни запалянковци, но е добър пример колко много можем да направим със силата на AI.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари