AI специалист: Автономните оръжия са най-тъпата идея, която съм чувал

3
870

Vicarious е една от многото компании, които вярват, че именно те ще са създатели на първия пълноценен изкуствен интелект за роботи, което ще направи възможно те да ни сменят в някои от най-опасните и трудни задачи, които днес изпълняваме.

Може би си казвате, че това са просто поредните ентусиасти, чели малко повече научно-фантастични романи, но ако питате хора, като Илън Мъск, Марк Беньоф или Джеф Безос, които са сред тези подкрепили финансово компанията, те ще ви кажат друго. Компанията е основана преди осем години от Дилийп Джордж и Скот Финикс и досега са събрали финансиране на стойност над $134 милиона, предава CNBC.

Комбинирайки генеративни пробабилистични модели с невроизследвания, Джорд е автор на 22 патента и няколко важни изследвания по математика на мозъчните вериги. Той смята, че благодарение на неговия труд, компютрите юе могат да се учат от по-малко данни, отколкото биват захранвани днес и да разпознават концепции и стимули далеч по-лесно. „Изкуственият интелект е инструмент, посредством който се правят по-лесно предвиждания“, обяснява Джордж за медията. Компанията е убедена, че може да създаде роботи, които ще извършват задачите си по-бързо и те без да има нужда да бъдат препрограмирани при смяна на приоритети им. „Можете да поставите днес устройство, което предугажда казваното от вас и Siri да ви слуша. Това е днешната ера на изкуствения интелект.

Но Джордж изглежда далеч по-здраво стъпил на земята от мнозина, обяснявайки, че днешното състояние на изкуствения интелект и това, което предстои в бъдеще са коренно различни неща и засега всички онези предвиждания за робоапокалипсис и подобни си остават по-скоро научна фантастика, отколкото наука.

В интервюто си за CNBC, другият от двамата създатели на Vicarious, Финикс, споделя своето мнение и по тема, която въобще не изглежда толкова далечна: автономните оръжия. „Автономните оръжия са сред най-лошите, най-тъпи идеи. Ако разполагате с армия от дронове, вашата армия се превръща в моя армия, ако намеря бъг в кода ви някъде. И ако има нещо, което знаем със сигурност за софтуера е, че няма такова нещо като свободен от бъгове софтуер. Така че това си е супер тъпа идея и не смятам, че хората трябва да ги създават“,заявява той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари